Wednesday, July 1, 2015

~resepi- brown sauce/sos perang~

assalam....
fuh fuh fuh....sapu habuk sikit...
tebal nak sapu habuk kat blog ni sbb mmg dah berkurun sgt tinggal kan...
keinginan nak menulis tu ada, tp sbb jarang on laptop skrg ni...
tu yg terus jd berkubur blog ni...

bukan x bleh menaip kat hp...
feel tu xde...
hahahah...
feel sangat la ko ni ana....

ok...sebelum tu, nak ucap kan selamat berpuasa pd semua pembc blog ni...
eh...ada lg ke yg bc blog ni?
hahahaha...

mcm puasa2 sblm ni, ramadhan thn ni sambut dgn ala kadar...
dah 13 hari puasa, mmg hampir setiap hari masak..
cuma ada la sehari dua tu x masak sbb berbuka puasa umah PIL
pastu ada hari mr azam ajak beli je kat bazar...
mmg x puas la makan lauk bazar ni...
so, dah cakap kat mr azam, kalau boleh xyah la g beli lauk kat bazar lg...
berbuka puasa buffet kat luar, lg la jauh sekali...
last yeasr kitaorg pernah sekali berbuka puasa buffet...
anak2 dah besar, so, mmg kena bayar..even half price pun tp agak pricey la kan...
tgk anak2 makan sikittttt sgt...
rs mcm x worth it langsung dgn apa yg di bayar tu...
last2 decide, mmg xnak la berbuka puasa buffet2 ni....
alhamdulillah setakat ni masih bertahan, x g berbuka puasa buffet...
kenkdg teringin gak nak mkn kambing yg tergolek2 tu kan...
kat bazar kemain lg mahal...cinonet je rm10...
utk perut i mmg x lepas la...
last saturday, ajak mr azam g beli brg dapur...
nmpk la tmpt org jual daging2 frozen...

mr azam beli tenderloin & rump steak...
tgk2 banyak la plak, padahal beli sikit2 je, 2 jenis daging tu..
esok nya ajak cousin mr azam dtg berbuka kat rumah...
pagi tu dah perap siap2...

bila up kat fb, ada kwn yg mintak resepi sos perang...
alang2 baik tepek sini terus sbb senang kan..


menu berbuka puasa hari ahad baru ni....
beef steak, mashed potato, brown sauce, shepard pie..


ok, utk resepi brown sauce

1/2 biji bawang besar ( pakai bawang holland)
2 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam di tumbuk kasar2
2 cawan air
1 sudu besar mentega

cara2 :-
panas kan mentega sampai cair
masuk kan bawang, goreng sampai wangi
masukkan lada hitam.
masukkan tepung gandum kacau cepat2
masukkan air...kacau lagi biar x bergentel
masukkan kiub ayam, kacau lg..
last, masuk kan sos tiram, kicap manis, sos lada hitam.
rasa kalau dah secukup rasa, ok. boleh angkat.
kalau nak nmpak hitam, boleh tambah kicap lg.

resepi shepard pie, dah ada dalam blog ni..
actualy sblm ni pun dah ada resepi steak kat blog ni..
tp tu guna sos yg susah nak sebut tu...hihihi..
tp kali ni x guna pun sos tu..sedap gak rasa...(matilah angkat bakul sendiri)hahahaha....

ok..tu je la update utk kali ni....
thanks korang sbb bc blog ni
insyaallah kalau rajin bukak laptop, ada lg entry lepas2 ni... :)


No comments: