Wednesday, November 11, 2009

~kronologi....~

ni br ada ms nak update blog sikit...
seb baik ada broadband pinjam ni,
kalu x, mmg x merasa la nak update blog sepanjang cuti ni....
ai x mampu ar nak pakai broadband segala bagai nih...

so, kali ni nak cite kronologi kelahiran our little prince...

pagi tu jam 305 pagi, aku terjaga...contraction dtg...
tp ms tu biasa2 je la..lgpun lately mmg contraction kerap dtg...
so, duk pk la...nak tgk smpai kul 430 pg..kalau contraction x hilang gak,
makna nya mmg nak bersalin la kot....
sbb nya kan..skrg ni contraction yg selalu dtg mmg setiap 5 minit..
but within in 1 hour je la...

mmg masa tu dah xle tdo dah sbb contraction makin kuat setiap 5 minit..
so, kuar bilik, kemas umah sikit2...kemas dapur...
rs cam lambat sungguh ms berlalu..
nak tunggu 430 tu seksa sungguh rs nya...
kul 4 dah habis kemas2 semua, duk baring2 je la sbb dah xtau nak buat apa...
dlm kul 430, contraction ttp x hilang2 malah makin kuat...
maka nya, dah mmg sahla aku nak bersalin ni..
duk pk, kul brp nak kejutkan mr azam, nak ajak g hospital...
pk punya pk, kul 530 la kejut kan dia..

hazab la tunggu melayan contraction tu smpai la kul 530 pg...
kul 530, terus kejut kan mr azam, bgtau nak g hospital..
dia bgn..siap2...kul 6 ajmal pun bangun gak...
mcm dia tau2 je mama dia tgh sakit....biasa kul 7 or 730 br dia bgn...
kul 630 kuar umah, hntr ajmal ke rumah bbsitter...
ms tu menangis semahu2 nya sbb sedih nak berpisah dgn ajmal...
sedih sbb andainya aku bersalin hr tu, ajmal dah ada adik pas ni..
dah xleh nak manja2kan dia sgt...
mr azam cool je sambil pujuk2 aku...

on d way ke hospital tu, sms my gynea..dr ani amelia..
sbb dia dah pesan awal2, once dah kuar tanda, sms dia n terus ke hospital..
smpai je hospital, g kat emy o n g...
sementara tunggu giliran, call ma...bgtau dah ada kat hospital..
bila tiba turn aku, ambik air kencing, nurse buat ctg..
contraction kuat tp baby kurang gerak..maybe dia tdo sbb heartbeat dia ok je...
nurse cuba gerak2 kan baby tp x berhasil..babytetap tdo lg...
doctor dtg duk seluk...ingat kan dah 2 or 3 cm ke bukaan sbb sakit dah lama kan..
rupa2 nya br 1 cm...
ya allah..punya la aku duk menaggung hazab sakit contraction dr 3 pg td, br bukaan 1 cm..
fuh...
last2 diaorg tolak masuk ward dulu...
ms nak masuk ward, request nk executive deluxe....
n klau bleh nak bilik sama dgn bilik ms deliver kan ajmal dulu..
malang sungguh full la plak...
nak x nak kena duk single room gak but sharing toilet..
erm..sharing pun sharing la.....
seb baik bilik sebelah tu mmg xde org, so mmg kami je la guna bilik tu..mmg kureng la bilik ni..cuma yg best nya sbb single gak...erm..

duk dlm bilik, nurse buat ctg..kali ni contraction kurang sikit la..so, bleh bertahan la..
ajak mr azam g jalan2 kat sekitar ward..dgn harapan bukaan lebih cpt...
dlm kul 9 lebih, my PIL dtg..
nurse pun masuk utk ambik ctg lg..dia ada offer utk epidural...
dgn sopan nya aku menolak...
contraction makin kuat lak..kul 10, my gynea dtg check..bukaan br 2cm...
doc kata, kena tunggu air ketuban pecah or kuar darah, br diaorg akan tolak ke labour room..

kul 11, ma tepon, borak2 dgn ma...
suara ma sungguh risau ms tu..aku lak x tahan dah..
contraction kuat gile smpai nangis2 cakap dgn ma...
tetiba..dgn kuasa allah, air ketuban pecah..
terus bgtau ma..syukur x terhinggga rs nya ms tu..
aku nangis2 sambil ma x putus2 ucap syukur kat allah...
pas cakap dgn ma, terus panggil nurse...
bgtau air ketuban dah pecah...
dlm kul 1130, doc dtg...dia check bukaan dah 4cm.
dia ada offer utk ambik epidural gak...
tp dgn cpt nya aku menolak...
heh3x..sungguh eksyen..
xde la...kali ni kalau ble, biar la betul2 normal tanpa apa2 bantuan...
then dia xplain la kalau guna epidural ni nnti akan jd camna2...
tp mmg aku tolak la....
dia bgtau, chances utk bersalin normal, 70% sbb so far mmg xde apa2 masalah...
but dia kata maybe dlm ptg ni aku br bersalin sbb bukaan maybe lambat sikit...
jln xde lg...kira mcm bersalin anak 1st jugak la..

then, terus dia bgtau nurse suruh anto aku ke labour room...
labour room lak penuh..hu3x...
doc suruh mkn dulu then dia bg ubat buang air besar...
dlm kul 0130, br laaku ditolak ke labour room....
ms ni mr azam g semayang dgn papa..
just pesan kat mama je suruh mr azam turun ke labour room...
smpai je labour room, 10 minit pas tu mr azam pun smpai..
sekali lg nurse kat labour room ni offer epidural...aku tolak lg...:)
ms ni contraction mmg menggila....sakit gila...
10 minit kemudia dtg lg nurse yg lain lak duk offer epidural lg...
ish...geram gile aku...aku tgh sakit contraction, dia dtg tanya2 lak.
ms ni x sempat abis lg soalan dia, n aku dgr je epidural,
terus aku tunjuk isyarat tgn je say xmo....
x lama kemudia, dr pun dtg, bukaan dah 6cm...
dia expect dlm kul 4 or 5 ptg ni, aku akan bersalin...

dlm kul 0235 tu aku dah rs mcm nak push dah...
nurse dtg check, kepala baby dah nampak dah..
terus diaorg panggil doc...
doc suruh tunggu jgn push lg sbb ms tu dia tgh ada klinik...
dia akan smpai dlm 10 min lg...
dia org bg oksigen..suruh aku bertahan...tarik nafas panjang2...
adoi...10 min tunggu doc sangat seksa rs nya...
rs cam 10 jam je....
nurse sorg ni duk tenteramkan aku suruh tarik nafas panjang2.....
mr azam pun kat sebelah sama la..
aku ms tu, menjerit sakit, tuhan je yg tau...
2 kali aku push..nurse asyik duk suruh tunggu2..
sambil tangan dia duk pegang kepala bb..
ms ni aku bengang gile...
i don't know is't procedure biasa or dia buat sbb nak tahan bb dr x kuar lg..
last2 mr azam sound nurse tu suruh panggil doc lain...
dtg la doc pmpuan sorg....pastu doc ani pun smpai...
2 kali aku push...fuh....selamat la kuar AQIL RAZIQ...
aku dgn mr azam sama2 menangis...
menangis kegembiraan...dpt bersalin normal di hari lahir aku...hu3x...

aqil raziq slps 15 min kuar ke alam baru....

(muka mcm ajmal ms br kuar dulu..
cuma ajmal gelap sikit...)

cukup la sekeping je dulu gmbr buat tatapan semua...
penat la nak upload banyak2...

pergh..panjang gile cite aku kan..
ye la..aku mg nak share everything dgn kawan2 semua..
so, tu yg jd karangan ni...ni pun ambik ms 2-3 hr gak nak buat entry ni...
okla...jumpa lg..nak rest jap..penat buat etry ni...:)

2 comments:

Afne said...

ana,

tahniah sekali lg. mmg mcm muka ajmal la.. btw, apa nama 2nd prince ni? afne nk melawat ana asik tak sempat jek. nk kelek double h ke tgkt 10 huhu..

afne lak rasa berdebar baca ur story. afne rasa yg ana tertanya is it normal procedur ke tak tu.. kebetulan sama mcm afne gak. dh la afne tak tertahan gila masa tu rasa dh ready je nk push tp diorg soh hold sampai hit 10cm sbb masa tu br 8cm. mungkin atas kesabaran tu (walaupun rasa geram sbb diorg soh tunggu) afne tak kena gunting & jahit. maklum le masa hana dulu afne kan dh kena jahit 2 kali psl kes vagina hematoma tu. masa nk push bg bahu haziq keluar tu mcm dh tak larat nk push more harder diorg siap soh pegang kepala baby yg dh nmpk kt tut kita. trs dtg semangat nk push tau.

yelah, ana kira 1st time normal deliver tu yg lmbt bukak sbb ajmal dulu czer kan. kira ana dh merasa dua2 la yea. syukur lah semua dh selamat.

uupppss.. terpnjg komen ni. teringat kenangan melahirkan hana & haziq. slmt berpantang yea.

~ana~ said...

afne, x kisah komen pjg2 pun..lg suka..:)

erm...tu la..merasa gak bersalin normal..alhamdulillah la dipermudahkan semua nya..even kena gunting sikit pun tp xpela...he3x..redha je la kan..