Monday, December 31, 2012

~entry terakhir~

entry terakhir di tahun 2012....
banyak benda yang terjadi pada aku tahun ni..
baik manis, pahit, masam, kelat, semua ada....

january-tragedi aqil terjatuh...dpt 2 jahitan kat bibir...sungguh tragis masa tu aku rs sbb smpai nak kena jahit...fobia kejap kami sekeluarga..

february-dpt offer sambung belajar, dalam duk timbang tara, last2 end of february, resign jugak aku dari ijn dgn notis 24 jam..sedih jgn cite la...tu 1st n last company aku keje after abis degree dulu. bkn senang nak lupa..banyak sungguh kenangan kat situ...

mac-kehidupan sebagai pelajar pun bermula...sgt kucar kacir jugak sebenar nya dgn life baru. nak adapt dgn suasana baru, dgn family nya lg...pengorbanan...birthday ajmal di sambut sederhana je. since dia request nak buat birthday party kat rumah, layan kan je la...alhamdulillah semua nya berjalan dgn lancar.

april dgn may-rasa nya dlm kotak ingatan ni xde mende yg terjadi kot. masa ni masih di fasa penyesuaian hidup sebagai pelajar pada masa yg sama banyak benda dah yg dah x buat mcm pegi shopping, beli itu ini. ye la..dgn keadaan aku yg dah xde income, xde scholarship, mengharapkan income mr azam sorang.

jun-july-masa utk exam. sgt berdebar2 sbnar nya..ye la..1st time mengadap exam balik slps brp tahun dah tinggalkan dewan exam. alhamdulillah keputusan yg cemerlang yg aku dpt mampu menggembirakan keluarga. alhamdulillah..berbaloi2 rasanya penat lelah selama ni.annivesary time exam. thn ni celebrate pun sederhana je...apa2 pun berdoa miga rumah tangga kami kekal hingga ke akhir hayat...

july-ogos-sept-cuti semester. heaven rasa duduk rumah, uruskan keluarga di samping buat bisnes biskut raya sbb nak dpt extra income utk belanja raya..hehehe..alhamdulillah permintaan sgt menggalakkan smpai terpaksa tolak order...hahaha...alhamdulillah dpt la jugak duit poket utk raya..

sept-semester baru bermula...awal2 sem rasa nya ok lg even dah rasa aura2 kerja yg banyak tu..tp masih masih boleh cool...anak2 pun alhamdulillah x meragam bila mama dah start masuk belajar balik. ye la..sebelum ni 2 bln asyik duk berkepit dgn mama je...birthday mr azam thn ni di sambut dgn sederhana je. sbb nak jimat kos dr mkn kat luar, aku masak sendiri kat rumah. boleh plak tragedi tragis terjadi. tangan luka smpai hampir terputus urat sbb nak masak utk birthday boy...hahahaha..kenangan..smpai skrg ajmal dgn aqil was was bila mama masak. selalu dok pesan suruh hati2 bila masak.....

okt-sibuk dgn tugasan yg makin menimbun...x terkejar rasa nya..tp alhamdulillah...can manage dgn proper...masih dpt spent masa jugak dgn family...bulan ni jugak jatuh nya birthday mama dgn aqil. di sambut secara sederhana je..no birthday party sbb aqil x request..hahahah...

nov-dec-xde mende pun yg menarik berlaku masa ni kot..semua nya msih berjalan seperti biasa.

ada lg kot benda yg aku x cite..tu yg terlintas di kotak ingatan je...tp apa2pun aku mengharapkan 2013 memberi sinar yg lebih kepada kami sekeluarga...moga hidup di berkati, dan di rahmati...

selamat tahun baru kepada semua pembaca blog ini. yang berlalu biarkan berlalu..jadikan ia nya kenangan yang terindah di dalam hidup kita...

selamat tahun baru 2013.

Monday, December 24, 2012

~hai hai hai....~

hai hai hai.. kembali bersiaran selepas bbrp hari memencilkan diri...
hahahaha...hari2 masuk blog sendiri, blog org lain, baca2 tp x reti2 nak update blog sendiri...
assingment masih pending lg ni...
minggu depan dah masuk study week...
tp aku masih lg di mood bercuti2...
mmg x sedar diri lg nih... hohoho.......
 hari ni mesti ramai yg sambung cuti kan....
esok kan public holiday, maka, x salah la memperabihkan cuti yg ada tu...:)

eh apa aku nak cite td erk....
erm....cite pasal weekend la....
hari jumaat tu lepak rumah MIL sbb SIL balik dr penang...
bg peluang ajmal dgn aqil main dgn baby safiyya...
sabtu tu duk sana lagi lg pun mr azam pun keje kan...
malam tu keluar mkn, biasa la..di kala staf2 gov. ni dpt bonus kan, ada la yg bermurah hati nak belanja makan...
alhamdulillah..moga makin di murah kan lagi rezeki kalian..:)
sbb tukang belanja nak mkn western, maka ke Chop n Steak la kami.....
g kat serdang je sbb dekat skit kan....


hari ahad, balik rumah sendiri...nak kemas rumah yang berkepuk/berhabuk tu...
tup2 x sempat nak berkemas,
abg msg, ajak g umah dia..
MIL abg masak laksa johor..
haish....mkn2 ni mana kita boleh tolak kan....
harus la iye kan je...:)

balik ptg tu singgah rumah sis zarin sbb dia nak bg carrot cake...
ya rabbi alamin....sedap sungguh carrot cake dia...
nyum...nyum..nyum..
ajmal x nyempat2 dr dalam kereta dah ngap dah....
alhamdulillah...rezeki di hari ahad kan....
moga makin murah rezeki kalian2 semua...


carrot cake yg super duper sedap....sila contact sis zarin (0123325458) utk order..mmg xkan menyesal la..sis zarin biasa nya akan deliver kek sendiri kat u all, so, xde masalah la kalau korang xleh nak collect kek tu..dia bukan buat carrot kek je tp RVC, rainbow cake . ada apa ntah satu lg yg sis zarin buat...hah.. chocolate whoopie pies..selalu gak tgk org order dgn dia...yg tu aku x rs lg.

akak dgn mak siap tapau lg laksa johor...alhamdulillah....

hari ni duk rumah la...kemas rumah..buat keje2 tertunda semalam...
erm...kain kat washing machine dah panggil utk di jemur tu...
hari ni mendung je kan...
oklah korang...hingga bertemu lg bila aku rajin menulis.....:)..bye bye korang....

Wednesday, December 19, 2012

~wordless wednesday-us~

hari ni tuan rumah gedik2 skit nak pose gmbr laki bini.... pada ms yg sama tgh stress+migrain, bnyk keje masih x siap....

xpe..ceria2 diri.... senyum2 selalu.....:)

Monday, December 17, 2012

~dah x lama dah......~

pejam celik pejam celik dah x lama lagi rupa nya semester ni akan berakhir...
cepat sungguh masa berlalu rasa nya....
rasa mcm baru je lagi masuk sem baru....

hari ni perbentangan proposal..
moga dipermudahkan semua nya...
insyaallah....

cd interaktif minggu depan kena present...
aku ingat kan ada lagi 3 minggu sebelum study week...
rupa2 nya 2 minggu je lg...
minggu ni dan minggu depan...
1st week of january tu aku dah masuk study week...
adoi...seksa nya...bnyk benda nak kena siap kan....
x sabar nak settle cepat2....
kepala dah berat sgt dah ni...
migrain jgn cakap....
semalam sehari suntuk kena migrain....
aku rs mcm nak cabut kepala jap letak tepi...
sakit sungguh2....

oklah...nak siap2...hari ni present pada pukul 9am.
semoga semua nya di permudah kan..insyaallah.

Wednesday, December 12, 2012

~dear blog and bloggers~

dear blog and bloggers,

maaf kerana skrg saya tidak dapat meluangkan masa untuk menulis dan menjengah blog2 kengkawan. kekangan masa yang membuatkan saya tidak dapat berbuat demikian. minggu ini saya sibuk menyiapkan proposal projek master saya dan pada isnin depan saya akan membentangkan proposal saya. tajuk yang saya buat ini dikira agak 'tough' pada diri saya memandangkan sumber rujukan yang sangat terhad.

saya telah ketinggalan episod adam dan hawa sebanyak 3 episod, ketinggalan cerita cinta itu milikku sebanyak 8 episod.

sangatlah tidak sabar untuk menghabiskan sessi pembelajaran pada semester ini yang mana bakal berakhir di penghujung december ini. namun, sebelum sessi pembelajaran berakhir, saya masih lagi ada 4 perbentangan (tidak termasuk proposal) untuk di bentangkan. dan semua assingment itu masih lagi di peringkat awal.

owh...saya rasa saya perlu berhenti di sini, jika panjang lagi penulisan saya, makin banyak masa saya akan di habiskan di sini. semoga saya dapat menyiapkan kerja2 saya dengan cepat dan dapat kembali menulis blog dan menjenguk blog kawan2 seperti dahulu.


Friday, December 7, 2012

~alhamdulillah.......~

alhamdulillah...di pagi jumaat yang penuh barakah, dapat berita yang menggembirakan....
syukur pada mu ya allah atas kurniaan yang di berikan....

apa2 pun...tunggu la nnti aku reveal satu persatu....
skrg ni masa sgt mencemburui....
keje menimbun2...

khamis ni lecturer nak tgk cd interaktif...
kata nya semalam, sepatut nya kami dah siap kan semua nya, tinggal nak burn kat dlm cd je...
dan nak dijadikan cerita...group aku, satu apa pun x buat lg....

17 hb presentation utk projek master...
ni sbnar nya adalah perbentangan proposal, bab 1-3...
aku plak present group pertama....
fuh.....x siap pun lg ni...
semlm jumpa prof, kerangka teori kena reject....
moga tuhan permudah kan segala2 nya..insyaallah.....

result utk mid term paper statistic in research dah dpt...
alhamdulillah..bersyukur lah dgn results tu...
moga dpt result lg bagus utk paper ni nnti..insyaallah....

ada 2-3 lagi assingment yang masih lg x sentuh apa2...
sedangkan kalau ikutkan ni dah minggu ke 11..
brp minggu je lagi ada sebelum semester 2 ni berakhir....
rasa mcm sekejap sungguh sem ni...
keje banyak...sgt terbeban rasanya....
tp xpe..tinggal satu sem je lagi...insyaallah....

Wednesday, December 5, 2012

~wordless wednesday #3~

main tarik upih zaman moden...suka sangat letewwww...habis shawl mama...huhuhu...


Tuesday, December 4, 2012

~aktiviti dengan anak2~

dah lama x cite pasal anak2 kan... bukan malas tp xde gmbr... ambik gmbr tp banyak yg gegar la..diaorg mmg aktif sgt2 skrg ni... ni xtvt bbrp minggu lepas.... pergi kedai belon kat jalan reko sbb nak survey belon... then masuk ada jual benda alah ni.. apa erk org panggil...yg letak pasir2 ni... aku kurang berkenan dgn benda ni sbb nnti bersepah2 rumah dgn pasir.... tp bila mr azam bg green light, aku pun agreed je la.... balik tu terus buat....excited la sangat nya...


ajmal pilih gmbr spiderman....banyak papa yg tlg buat nya....

aqil plak pilih gmbr ben 10....dia ni eksyen...xmo org tlg...semua nak buat sendiri....

ni hampir 80% siap..yg ajmal punya dia xnak ambik gmbr sbb x lawa katanya....huhuhu....

jadi le kan....
daripada xde buat apa2 dgn diaorg...
ajmal skrg ni dah start cuti sekolah....
so, duk rumah sama2 dgn aqil..asyik bergaduh je..
pening kepala kadang2..kejap ok kejap gaduh.....

masing2 suka menyakat...kejap ajmal nyakat aqil...kejap aqil nyakat ajmal...
boleh naik darah mama tau......

tgk diaorg buat xtvt ni mcm best plak sbb uji kesabaran diaorg utk koyak satu2 gmbr tu,
then letak pasir....
lepas ni rs mcm boleh beli lagi la...
tp syarat nya mmg x boleh main dlm rumah la.....
satu kerja plak mama nak menyapu hilangkan pasir tu...huhuhu...

Monday, December 3, 2012

~tadika oh tadika~

skrg ni bnyk plak bc blogger2 tgh mencari kindie utk anak masing2....
utk aku, tahun ni terkecuali sikit la....
sbb plan nya, just nak continue ajmal dgn school dia yg skrg ni....
and aqil pun akan pergi school dgn ajmal...
mmg ada plan nak tukar school utk ajmal...
tp lepas tambah tolak darab bahagi, just continue je la kat school skrg ni...
apa2 plan pun, tunggu je la aku habis belajar tahun depan..insyaallah....

kat area BTHO skrg ni, mmg banyak betul tadika baru bukak...
BBIM, Genius Aulad, Krista, Smart Reader, CIC, tu antara yg dah setahun beroperasi la...
now aku tgk, The Little Caliphs pun ada bukak jugak...
so, semua ni terletak kat tangan parents sendiri pilih school yg mana terbaik utk anak2 kan...
even school2 tu yg 'branded', tp ada jugak review yg x best aku baca...
so, apa2 pun kita sebagai parents, pandai2 la pilih kan....

so far, krista kat primaya, BTHO tu aku baca, review mmg best...
hari2 dok hntr ajmal, mmg lalu situ...
mmg best la aku rs sbb dia buat kat rumah (corner lot) dan bukan shop lot seperti school2 lain...
pagi smpai petang, rm450.
half day pun ada, kalau x silap dalam rm250...

mcm tadika ajmal ni, tadika biasa2 je..
but islamic la...kalau ikut aku, mcm ada bbrp perkara yg aku x brp suka dlm proses pembelajaran dia...
tp pada masa yg sama, aku happy jugak dgn bbrp pencapaian yg ajmal achieve....
biasalah, mana boleh nak perfect kan....ko nak perfect, ko ajar sendiri la kat rumah...
abis cerita...
tp apa2pun bersyukurlah dgn tadika tu...

so, parents2 kat luar sana, pilih la tadika yg terbaik utk anak anda...
but jgn serahkan pada sekolah 100%....parents pun perlu jugak ada penglibatan...
jgn nnti bila tgk anak x reti baca, terus g serang sekolah...
cuba tgk, tnya cikgu2 dulu mcm mn anak kita kat sekolah..
jgn nak main terjah je....
kan.......

ok, gtg...nak berehat kejap..penat....

Wednesday, November 28, 2012

~durian crepe~

skrg ni kan, setiap hari setiap jam, di mana sahaja, baik kat blog, fb, dalam kelas,
dgr perkataan DURIAN CREPE ni...
glamour sungguh ko durian crepe...
teringin jugak nak buat sendiri...tunggu weekend la kot....
tgk cara mem buat nya, alahai senang nya....
mcm buat pancake pun yea......
eh tp tgk2 la dulu..tahap kerajinan tu mcm mn...
kalau tinggi tahap kerajinan tu, cepat la menjadi nya durian crepe ni...
kalau x, ntah la...ntah2 beli je kot...hahaha...cakap x serupa bikin...

skrg ni kat dalam campus pun ada org jual..
rm10/3 ketul....ketul nya alahai...kecik sungguh...
sangat2 la x worth it....
kenapa la org jual mahal sgt ye...
mungkin sbb fenomena DC skrg ni, maka, harga pun mahal kan...
skrg ni dgn musim durian nya, durian berlambak2, murah sgt,
so, kenapa DC jadi mahal........huhuhu....
padahal kalau kat sweetchat MV or sumptous desserts tu, ok je lg kan harga nya...
besar pun besar la jugak....

dari mana asalnya DC ni erk...tetiba je muncul menggegarkan arena makanan2 famous di malaysia.....
korang semua mesti dah mkn kan......
aku rs mcm nak kena buat jugak la...
nak nak skrg ni ajmal pun dah suka mkn durian....
sama naik je dia dgn aqil mkn durian...
baru2 ni ma dgn ayah dtg dr kg, bw durian...
asyik la dok mkn durian....
celik mata durian, nak tido pun mkn durian lg.....
berlawan2 mkn durian....
huhuhu...durian crepe ooooo durian crepe...




Tuesday, November 27, 2012

~mencari mood yang hilang~

mood x brp nak ada.
penat mungkin.
mlm td dah tido awal.
tido awal bangun lewat.
dah terlebih tido.
pagi ni bangun rasa mcm malas.
malas sungguh2.
malas nak g kelas, nak buat assingment.
padahal tinggal brp minggu lg nak present proposal, cd interaktif.
satu apa pun x buat lg.
minggu ni x plan pun nak g jumpa supervisor.
sbb malas.
rs mcm nak tido je.
haish....semua kerja x jalan kalau malas tu bertakhta di hati.

Monday, November 26, 2012

~rindu...~

rindu kat blog.
dah brp hari x jenguk.
sangat bz dgn persiapan kenduri kawin adik ipor.
alhamdulillah dah selamat semalam.
hari ni dah ada kelas.
dah smpai kat fakulti, kelas cancel.
sedih sgt..dr lai ni selalu mcm ni..
cancel kelas sokmo last minit.
kalau aku tau, xdela terkejar2 keluar pg td...
boleh spend masa lama sikit dgn ma, ayah & che ngah.

banyak benda nak cite...
tp masa tu kenkdg terhad sgt.
sedih sbb dah xleh nak menulis blog mcm dulu2...

okla...ngantuk ni,
nak tido jap kat surau...
ok..bai..

Thursday, November 22, 2012

~rainbow cake~

finally dah dpt merasa nak mkn rainbow cake..
adoila...org lain dah berkurun dpt mkn,
aku plak br dpt mkn kemain lg kecoh kan.....

actually ada terfikir nak buat tp asyik bertangguh...
since x keje ni, kalau buat then x habis, sapa nak habiskan?
kalau time keje dulu, boleh la jugak buat then bw ofis bg kengkwn rs kan.....

so, ini lah dia, rainbow cake in jar...


beli 2 jar...
rm8/jar....
beli dgn kak zarin
ingat kan x boleh nak beli sikit2 ni.
tp tnya la jugak dia kan..mn tau kot2 dpt...
tup tup mmg dpt pun beli 2 jar sbb kebetulan ada org order jugak RC in jar nih..
so, sekali kan je la...

alhamdulillah..dpt jugak merasa...
manis sikit la kek ni...
mr azam mmg xde nya la nak mkn kek2 ni...
ajmal plak, dia rs sikit pastu dia kata manis sgt...
aqil plak mmg xnak langsung....

so, mama la yg mkn sorang2....

anyway, thanks erk kak zarin..:)
sapa2 yg nak order kek dgn dia, boleh la...
dia buat RVC, RC...mmg puas hati la...
aku dulu pernah mkn rvc dia..sedap gak...
yg lg senang nya, kak zarin ada buat delivery...
so, korang xyah nak terkejar2 g ambik kat mana2...
tp mcm aku hari tu, g ambik je kat umah dia...
dah rumah dekat2 je kan....

yeha....ujian statistic in research dah lepas...
hari ni dgn esok xde kelas.....
jom guling2 atas katil...:)

Wednesday, November 21, 2012

~mood bercampur aduk~

mood skrg ni bercampur aduk...

nervous
sbb ptg ni ada test statistic...
aku xtau mende langsung statstic ni...
padahal masa degree dulu belajar benda ni jugak...
benda yg sama...
tp skrg aku jadi blur...
ok...blur sbb abis je paper statistic masa degree dulu,
aku terus tutup buku, bungkus nota, sedekah kat orang...
skrg, aku yg terkial2....

happy2
sbb esok smpai ahad ni cuti...
yehaaaa...mood cuti2 lg nih...
minggu ni kelas 3 hari je..
mmg x semangat nak belajar...sbb fikir cuti je...
minggu depan baru enjin start balik....
hahahah....

frustrated
ada 2 sbb
pertama
pinjaman pelajaran mara yang aku apply 2 bln lepas x dpt2 lg result nya...
ramai sgt ke budak ambik master kat IPTA kat malaysia ni sampai lama sungguh nak bg approval?
bila call, asyik la dok kata lg 2 minggu dpt tau result...
masalah nya dah sebulan yg lepas aku call, smpai skrg, xde apa2 result lg...huhuhu
kedua
aku baru nak apply mybrain
sbb dah frust dgn mara
tp mybrain ni banyak songeh la plak...
masa kawan aku apply sem lepas, xde la complicated mcm ni prosedur nya
skrg ni macam2 la...
tp biasa la kan..sbb ni free je, xyah bayar balik
maka nya aku redha je la....
harap2 xde masalah...
sem lepas x apply sbb nak apply mara dulu then baru nak apply mybrain
sbb syarat ank apply pinjaman pelajaran mara pun banyak songeh jugak....
please la....proses dgn cepat permohonan aku dan kawan2..
terbeban aku skrg ni belajar dgn pembiayaan sendiri ni...huhuhu....

apa lagi aku nak tulis erk.....
td aku rasa mcm banyak....
xpela..cukup2 la tu luahan aku hari ni....
tunggu ptg ni aku nak meluah kan segala yg aku dok belajar....
moga aku dpt jawab test ptg ni...
insyaallah....

Tuesday, November 20, 2012

~semalam.......~


semalam hari yg sangat memenatkan...
bangun seawal jam 430am...
pung pang pung pang.....

kul 815 dah smpai kat campus....
patutnya kelas semalam kul 11am...
tp buat replacement kelas, kelas seawal jam 815...
seb baik jugak kelas kejap je..930 dah habis kelas...
g brekfast, mkn bubur je sbb ingat nnti lunch nak mkn lagi...
kelas kul 11am mcm biasa...habis kelas 1230, ingatkan nak g lunch kat cafe fakulti..
tup tup tutup la plak...malas nak ke tmpt lain...
maka nya x mkn la tghri semalam....

kelas kul 230-430...
pastu ada discussion kejap sbb esok (hari ni) ada presentation...
kul 445 jumpa SV smpai la kul 600...
jumpa SV plak, mcm2 isu pasal tajuk di kupas...
dah la tu, kupa bukan takat kupas kulit, smpai ke isi2 sekali di kupas..
gaya mcm aku ni ambik phd je...
bila dah jauh ke dalam sgt discussion, baru la back to asal....
mmg la aku tahu tu bagus..tp saya penat la prof...
maaf la prof, 2-3 kali saya menguap depan prof semalam...
btw, prof sgt lawo dgn tudung fareeda tu...:)...(mcm la prof bc blog aku kan...)
keluar nak ke kereta plak, jalan2 sekali dgn prof...
smpai ke pintu kereta dia bercakap lagi...
adoi mak oi..
phewwww....penat gile aku rasa..
rs nak bercakap pun x larat....
pala otak asyik teringat kat bantal je....

minggu ni plak mcm bz jugak
hari ni presentation, esok malam ada mid term test utk paper statistic..
alhamdulillah micro teaching aku dah lepas..
lepas ni concentrate kat PS dgn teknologi maklumat je...
teknologi maklumat tu pening tu..
satu apa pun x buat lg...
ada sapa2 terror adobe flash cs4?
ada yg bleh volunteer nak buat projek multimedia aku?
hahahahahaha...sekian bebelan aku pada hari ni....

Friday, November 16, 2012

~balas komen~

baru2 ni kat entry ni ada org antar komen..





semalam dok selongkar kat stor, cari balik manual instruction ni, so, dah jumpa la....
so, x kisah la kan aku nak fotostat bagi kat dia ni..
MASALAH aku skrg ni adalah:-

mcm mn erk aku nak contact SITI HANIZAH ni..
aku try click nama dia tu tp x kuar apa2 info pun..even email dia pun x keluar..
so, mcm mn cara nya aku nak bantu dia ni erk?

korang tahu x mcm mn erk?

Wednesday, November 14, 2012

~maal hijrah~

sempena hari ni akhir tahun hijrah dan esok awal tahun hijrah, sama2 lah kita membaca doa ini..moga mendapat seribu rahmat daripada Nya...



semoga pengakhiran kita baik dan permulaan kita bermula dengan baik..
insyaallah...


selamat bercuti pada kengkawan yang sambung cuti terus jumaat ni..
berhati2 di mana jua anda berada...

~wordless wednesday #3~

x sempat nak karang entry even banyak cerita...
sibuk sikit hari ni..dan esok...

oreo cheese cake ni dah lama buat....
sbb terasa nak mkn...
tp jenuh nak habis kan sbb mr azam dgn anak2 x mkn...
tunggu kot2 ada org dtg, boleh la hidang...
tp xde org dtg pun..huhuhu





ok..ok..nak keluar...dah2..bye..jumpa lagi...

Monday, November 12, 2012

~jumaat itu~

jumaat tu pergi ke ofis lama...
even dah lama tinggalkan ijn. tp ijn masih tetap di hati...

rindu la..rindu nak tgk tmpt duduk lama tu...
nak tgk ofis tu..7 thn tu..bukan senang2 nak lupa kan...

as usual la, bila pergi mesti rasa kejap je...
jumpa org tu, jumpa org ni, bersembang, bergossip...
macam2 lagi la....
ye la sbb lama x jumpa kan...bila jumpa..hah...
mcm2 la gossip yg keluar...
biasa bercerita kat email, phone, whatsapp mana nak puas kan...
segalan tangan kaki xleh nak bergerak...
ni bila jumpa, hah..sambil mukut bercerita, sambil tangan pun bergerak...
baru puas.....
hahaha....

anyway, thanks to kawan2 kat ijn tu....
moga persahabatan kita kekal selama nya...

erm..hari ni xde mood nak menulis sbnar nya...
hujan kan semalam..syok duduk bawah selimut lg..
lgpun kepenatan masa hari sabtu dan ahad tu....
minggu ni plak. akan jadi minggu sibuk..
assingment satu apa pun x sentuh lg...
huhuhu....
ok la u all...jumpa lagi esok..insyaallah...bye..

Friday, November 9, 2012

~jumpa blogger~

hari tu masa masuk hutan kat melaka tu, aku ada la roger sorang blogger ni...
dah banyak kali nak jumpa dia, asyik tertangguh2 je....

ni pun sepatut nya hari jumaat jumpa...bertangguh2..smpai ke hari isnin baru beh jumpa...
tapi sayang, sempat jumpa sekejap je dek kerana xtvt aku masih x habis lg masa tu...
sian plak kat dia...jauh2 masuk ke dalam hutan tu cari aku...
jgn serik lagi erk nak jumpa ana....:)

blogger yang di maksudkan ialah..aty aka tokei apam polkadot...


jumpa jugak akhir nya kita kan....:)

aty bagi apam polkadot dgn FM melaka...bertambah lagi koleksi FM aku...apa2 pun. thanks erk aty...nnti kalau ana dtg melaka, ana roger2 lagi...

apam polkadot aty sangat sedap..lembut je lagi even dia buat dari hari jumaat lagi..sbb ingatkan hari jumaat tu nak jumpa kan...
sapa2 yg duk kat melaka, boleh la order apam polkadot dgn aty...

ok..selamat berhujung minggu semua...:)




Thursday, November 8, 2012

~tido.....~

sejak balik dari hutan tempoh hari, aku asyik la tido...
nak kata penat tu, mmg la logik kan...
tp ni dah hari ke tiga.....xkan penat x hilang2 lagi?
sendiri mau ingat....

assingment dah la banyak nak kena buat..
aku bajet minggu ni sempat la siap satu..tp ni dah hari khamis, aku rs x mungkin sempat siap...
dah la naik cuti nanti ada test....

setakat 3 hari ni, rutin aku, mmg bangun awal2 pagi la kan...
pagi x pagi pun dalam kul 630....tu pun dah kira lewat sbb biasa aku bangun kul 530am...
then iron baju ajmal...
kejutkan ajmal, siap2 kan dia, hantar dia pegi sekolah....
mcm hari ni kena buat breakfast sbb dr hari selasa lagi dia request nak aku buat nasi goreng...
gigih la aku menggoreng nasi....
esok dia request nasi lemak plak.....adoi la..selagi tu  x buat, selagi tu dia tuntut...

kul 10am biasa aqil tido, dan dgn2 aku sekali tido...
kalau aku x tido pun, aku basuh kain...
buat marathon basuh kain...
sib baik skrg ni kat kl panas kan...
2-3x sehari aku buat trip basuh kain...
baju bajan yg pegi masuk hutan tu, pastu masa g masuk hutan tu, kena masuk lumpur jugak...merasa la aku basuh baju berlumpur....
smpai ke hari ni x habis2 lagi basuh kain...bergilir2...x baju aku, baju mr azam la, baju anak2 la, towel2, baju2 putih...haish.....

tghri tgk la..kenkdg aku masak tp masak simple2 je la...
kalau x masak, goreng ayam kfc tu, mkn ayam tu, x pun mkn roti canai instant or paling2 tidak pun buat air milo cicah dgn biskut...
malam baru masak sbb mr azam ada, ajmal pun ada...
very the pemalas kan...
mood nak masak x dtg2 lg nih...

ptg plak kenkdg aku paksa aqil tido sbb aku ngantuk...
malam, kul 9, semua dah masuk bilik, 930 aku dah tido....
budak2 dgn mr azam aku biar kan je...
huhuhu.....

padahal kalau ikut kan aku ni bukan la seorang yg jenis tido siang...
tp ntah kenapa minggu ni...jadi mcm ni plak...

ke aku terkena sampuk dgn PENUNGGU TIDO dalam hutan baru ni?
hahahahahah...



Wednesday, November 7, 2012

~blackmores vs catalyst~

aku sebenar nya nak buat entry pasal 'masuk hutan' baru2 ni...
tp terbantut plak sbb gmbr x banyak...
tunggu2 la....

aku ni skrg ni kan, since umur dah bertukar ke angka 3 kat depan tu, terasa sangat badan ni cepat penat2, lenguh2....
ni x bersalin lg ni umur 3 angka kat depan ni....
aku rs kalau pregnant and bersalin camna la agak nya...
skrg ni x pregnant pun asyik penat je..apatah lagi kalau pregnant kan...

aku ada la plan nak ambik supplement...
tp masih memikir2 nak ambik supplement apa....
hr tu tanya chiq, nak ambik supplement apa...
dia suggest ambik produk CATALYST...aku plan nak ambik produk BLACKMORES...
gigih aku g guardian, survey harga...
cari2 x jumpa produk CATALYST...terus whatapps chiq,


sengal kan aku nih......sangat sengal aku rasa...hahaha.....

maka nya, lepas survey kat guardian, EPO Blackmores ni,aku google plak catalyst ni......
hasil nya....ni images je la....








rupa bentuk dia adalah dalam bentuk kapsul la...
tgk dua2 mcm best..tp hati aku lebih kepada blackmores...chiq plak nak try catalyst....
tup2 aku terbaca plak review, ada org pertikaikan, sarung kapsul yg digunakan utk blackmores tu halal ke x sbb xde tanda halal dari jakim sedang kan brand lain kordel's (kalau x silap aku) ada tanda halal....
terus aku jadi mcm...ermmmmm.....
bila masuk bab halal haram ni terus la aku lemah....

kat malaysia ni aku rs isu halal haram produk masih terlalu lemah.....
terus niat aku terbantut....

btw, ada sapa2 x mkn one of the product kat atas ni...
ok x erk.....

gambar tu semua ehsan pakcik google..terima kasih banyak2 pakcik google!

Tuesday, November 6, 2012

~masuk hutan~

selama 4 hari, jumaat-isnin,
aku masuk hutan....demi memenuhi tuntutan satu paper ni,
di mana kitaorg kena handle xtvt kokurikulum...
selama 4 hari, no internet, no fb, no blogging...
alhamdulillah, pukul 8 malam tadi selamat sampai rumah...
hilang penat bila jumpa suami dan anak2...
ajmal dgn aqil peluk xnak lepas...

asyik2 mama....asyik2 mama...
ok kawan2...
nnti kalau aku rajin, aku cite lg details pasal xtvt ni...
now tgh cuti semester break....
patut nya dpt seminggu je, tp kelas utk minggu depan kan 3 hari je...
sbb ada 2 public holiday...maka kitaorg dah buat replacement kelas..
so, dpt la cuti 2minggu...
huhuhu..

okla korang...nnti2 jap lg aku jengah plak umah korang...
ni sambil menaip pun mata tertutup terbukak.....
penat x hilang lg...
ok bye..

Friday, November 2, 2012

~tidur petang~

hi korang...salam hari jumaat.....
minggu ni aku start cuti sem...seminggu je patut nya tp sbb next week nya tu ada 2 public holiday kan,
maka gigih la kami memujuk para lecturer yg kelas nya jatuh pada bukan hari public holiday tu, utk membuat replacement class...maka nya, alhamdulillah...berjaya dpt cuti 2 minggu....

tp sebelum balik bercuti, kelas aku utk ada satu paper ni, kitaorg kena buat outdoor xtvt...
so, xtvt nya ialah jadi fasilitator kat budak2 belia..
kira nya fasilitator untuk kem budak2 belia....
ala..mcm kita g khemah masa zaman2 sekolah dulu..
yg ada xtvt ldk, jungle trekking, night walk...hah..semua2 tu kitaorg satu kelas kena handle...
start hari sabtu-isnin..tp esok kitaorg dah kena g tmpt tu buat persediaan....

ok, backt to the topic...

korang selalu x tido petang?
aku ni jaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnngggg sgt tido petang...
kalau penat sgt tu baru la tido...
tp mmg elak utk tido lepas asar.....

penat mcm mana pun, aku cuba juga utk tidak tido petang...
tp ptg semalam merubah segala2 nya....chewwaaaahhh....ayat ko bukan main lagi ye ana....

aku duk ngadap laptop...
last aku tgk jam kat laptop, 440ptg...
tup tup aku x sedar apa2....
tetiba aku terjaga....
terjaga bukan sbb mmg terjaga dr tido,
eh camna nak cakap erk.....
kira nya mcm tersentak pastu terus terjaga dari tido then hp berbunyi...
aku angkat hp,

aku; hello
caller; kak ana, kita nak tanya ni......

x sempat caller tu habis kan ayat2 dia, aku dah sambung,

aku; alamak...akak dah lambat ni..alamak..dah kul brp ni, (masa tu caller kata kul 530), aku plak dgr 730...

aku menjerit la..

alamak, akak dah lambat..tunggu..tunggu korang..akak baru bangun tido....en shafie dah ada ke? masa ni berdebar2 gile sbb takut....terfikir brg nak bw g berkhemah x pack apa pun lagi...

masa caller tu kata kul 530, aku terus jenguk tingkap kat luar, dah CERAH. sbb tu la aku bayang masa tu 730 PAGI. aku cuak la sbb kitaorg kena berkumpul 7 PAGI. 

then caller tu jerit2 lagi.

kak ana...kak ana.... ni ***(caller) ni.....hah tu la kak ana ni, tido petang...dah merapu2 dah....sambil dia gelak2....

lepas tu baru la aku tgk kat laptop, baru kul 530 ptg, baru la aku tersedar betul2...tp masa tu, dada dup dap dup dap lagi...berdebor gile....

kak ana, kita nak tnya  ni bila nak hantar borang LM bla..bla bla...

lepas borak2 dgn caller kejap, terus aku letak fon...sambil tu gelak2 lg sorang2....

adoi la..kelakar sungguh aku rs...xpernah2 mcm tu...penangan tido petang dan penangan berdebar2 utk xtvt esok...

erm...aku rs mcm x kelakar plak cite ni bila aku tulis ni...
sbb nya, aku x cerita dgn gaya...
biasa la kan..aku ni bercerita no 1...bab buat aksi sambil bercerita, ko bagi la kat aku...
insyaallah aku boleh melakonkan dgn baik....

berdebar debar ni sbnar nya.....
moga semua nya di permudah kan..insyaallah......


Thursday, November 1, 2012

~aidiladha 2012~

ok, ni cite pasal raya aidiladha plak....kalau kat trg, kitaorg panggil raya haji je...
so, ok, kita guna bahasa ganu je...

raya haji hari tu turn balik trg la kan...
dah raya puasa dah balik penanggggg...........
haruslah fair kan...:)

hari khamis tu, kitaorg 4 beranak keluar sana sini...
g bank, bayar bil settle kan semua sebelum balik kg..senang sikit kan...

bertolak pagi2 jumaat tu...
sbb nya menunggu cousin aku sorang ni habis kerja hari khamis tu...
dia baru dpt keje kat putrajaya, so, baru dpt keje xkan nak apply cuti bagai kan...
terpaksa la dia kerja jugak hari khamis tu...
aku mmg dah remind dia awal2, kalau dpt pelepasan kuar awal, terus sms aku, kita gerak terus..
tp memandangkan tiada sebarang pelepasan awal, maka nya pukul 5 la dia balik...
nak gerak ptg tu mmg x la kan..dah tau mesti jalan jam...
mmg ye pun..ptg khamis tu jam gak sikit kan kat karak...

baju raya mmg xde la..
pakai je baju raya puasa hari tu...
nak di jadikan cerita, aku bw balik sepasang je baju raya..
pakai baju tu masa raya pertama...
ptg raya tu g umah tailor tnya baju aku dah siap ke belum..
sbb aku ada tempah kebaya sehelai..ingat nak pakai raya ke-2 tu..
selamba je dia cakap x siap lg..
padahal dah 3 bln kot aku bg kat dia....
dah cakap nak pakai raya haji...
erm........
sudah nya, ptg tu aku basuh baju kurung raya pertama tu
pakai balik raya ke-2

ok, raya pertama tu x buat apa...
eh..buat..buat lemang...
raya sesama adik beradik dgn family makcik aku je...
makcik aku yg sorg ni (adik ma aku) dah mmg rapat sgt dgn kitaorg...
dah mcm mak aku jugak...anak2 dia dah mcm adik2 aku jugak....
yg cousin aku tunggu hari khamis tu, anak makcik aku ni la..
kalau cousin aku yg lain, mungkin aku x tunggu kot...hahaha...

memandangkan esok nya (sabtu) parents aku buat kenduri akikah dan korban utk my nephew,
maka x ramai lah kaum kerabat dtg beraya pd raya pertama tu...
sbb esok nya diaorg nak dtg kann...
so, raya pertama bergotong royong buat lemang dan rendang...
aku tukang mesin kelapa...tp mesin separuh je....dlm 6 biji kot sbb penat..hahaha...
lepas tu sapa ntah ganti...
sedap wei lemang tahun ni.....
terbayang2 lagi di mata kesedapan nya....:)
berebut2 dgn bad mkn bahagian kepala lemang yg lembik kat atas sekali tu...
owh nikmat nya...hahaha....

malam tu buat bbq.....
bakar sosej, ayam, pastu apa ntah lagi..aku duk kejap je kat tmpt bakar2 tu...
penat wei...apa aku buat ntah la smpai penat sgt...

raya ke-2 bermula la acara korban dan akikah...
ajmal dgn aqil bukan main bangun awal...
excited ko nak tgk lembu kena sembelih....
balik dr tmpt sembelih tu, x habis bercerita pasal lembu tu...

so, jiran2 yg dekat umah pun dtg la jugak tlg kan...
cousin2 aku, makcik pakcik aku pun dtg tlg....
aku salute la kat pakcik aku sorang ni...
kalau time kenduri umah aku, mesti diaorg semua 1 family bertungkus lumus kat bahagian dapur..
padahal, muda2 je lagi..lg muda dr aku...tp rajin kat dapur..
almaklumlah, semua perempuan kan...
pakcik aku dah mmg train diaorg utk masuk dapur dr kecik lg...

tghri tu, org dah start dtg....
ptg tu lepas asar, sessi cukur jambul baby...
alhamdulillah semua nya berjalan dgn lancar...

kalau aku raya haji kat trg ni, aku akan berpeluang jugak jumpa wife cousin aku...
mmg akan jumpa dia 2 thn sekali je..sbb tiap kali raya haji je dia akan balik trg..
turn aku plak kan gilir2, maka mmg 2 thn sekali la jumpa dia....

eh dr td bercerita...
 ni dah raya ke-2..pakai kan ajmal dgn aqil baju basahan je sbb aku tau kalau pakai baju cantik2 pun diaorg xkan ke mana...paling jauh pun sungai belakang umah dan kejar ayam di sekeliling umah...

 makan ayam goreng. aqil mkn paha ayam tu sampai 3 ketul..huhuhu

 kakak dini tumpang enteprem nampak.....hahaha

 mak dgn anak sama2 selebet...

 hah...ni la nephew baru aku...cucu baru ma dan ayah...baru je seminggu dilahirkan masa hari raya ke-2 tu. aqil dgn ajmal bkn main la...asyik la duk menempel je kat baby..nak cium la nak pegang la....haishhh.....sabar ok anak2.....:)

 aku-as-bob(cousin aku merangkap husband as)

 aku dan as...gojes sungguh si as ni...kulit muka licin je..berseri2, lawo....


proses nak tapau kan lauk kat jiran tetangga yg dtg menolong td sebagai tanda ucapan terima kasih sbb dtg menolong...

tu je la gambar yg ada....
gmbr mmg x banyak pun...
malas la nak ambik gmbr....
ntah..hp merata2 aku letak.....
ni harap ke ehsan kamera kila je...

ok..dah lambat nak g kelas...babai...


Wednesday, October 31, 2012

~pengalaman 8jam perjalanan trg-kl~

huwa..huwa..huwa....
this is 1st time experience for us....
selama ni mr azam mmg plan betul2 perjalanan...
either nak balik penang or trg....

abg bertolak kul 9am, aku bertolak kul 11am...
dari saturday lagi aku tanya mr azam nak bertolak kul brp...
tp dia x bg jawapan pun....
aku rasa mungkin dia pun faham...
balik kali ni sekejap sangat...jumaat-ahad...
biasanya, kitAorg akan bertolak awal2 pagi (lepas subuh) utk balik kl...
sebab nya, mr azam xnak bertembung dgn lori2 kelapa sawit @ kenderaan yang banyak atas jalan...
and of course dia bimbang kan kat jalan jerangau jabor tu...
sbb situ kan jalan biasa.....
so, balik kali ni, aku rasa dia nak balik lewat skit la...
ye la..mcm x puas kan balik...sekejap sangat....
kalau ikut mr azam, dia nak balik kl semalam...
tp sbb aku dah ada kelas monday tu, nak buat mcm mn kan....

lgpun masing2 mcm penat lg sbb saturday tu ada kenduri akikah my nephew...
tu lg satu faktor dia bertolak lambat sikit...
masa nak kuar rumah tu, kawan sekampung aku si M dah call...
dia tnya aku kat mana, aku kata aku br nak bertolak...abg dah bertolak...
aku tnya dia kat mana, dia dah kat cheneh....
owh..kiranya dia lead la...xpela...aku pesan, kalau ada jam kat mana2 please inform...

ok..perjalanan pun di mulakan....
baik kat jalan jerangau jabor or lpt, kereta banyak....
banyak dari biasa2...standard la kan..musim raya....
masa dekat simpang bukit besi tu pun dah stuck sekejap....
tnya abg, abg kata kat situ mmg mcm tu...tp sekejap je tu...
mmg sekejap je la...
pastu ada lg stuck kat mana ntah...tp kejap2 je la....

masuk2 lpt, tgk kereta dah bnyk...
abg kata dia berenti kat r n r kuantan...
kitaorg berenti la kejap tepi jalan tu tunggu abg sbb nak konvoi sekali..
si M dah call katanya lepas je Lanchang, lpt jammed teruk....
dia suruh kami keluar temerloh..
masa tu dia stuck kat jammed tu, dia x sempat nak exit mana2....
terus kami on Ipad, bukak gps...
mr azam guna WAZE...aku rasa waze ni sangat memberi info berbanding sygic or apa2 lg la gps apps....
tgk2 waze mmg tunjuk jammred start lanchang tu...
abg ajak kuar temerloh, mr azam ajak kuar lanchang.
sbb yg jammed tu lepas exit lanchang.
ok, proceed...punya la kami speed sedikit sbb takut jammed tu akan merebak ke sebelum exit tu...
fuh...alhamdulillah sempat...
call si M, tnya direction sbb takut cik waze salah bg arahan kan....
seb baik la arahan cik waze tu sama je dgn direction yg si M bgtau..

tp bila habis jalan lanchang tu, mmg nak xnak kena masuk highway balik...
tp si M suruh masuk sekejap je..lepas bayar tol, terus exit ke bentong timur tu plak....
gigih la kereta aku dgn abg mengharungi jammed tu...
teruk sgt aku rasa....stuck kat 1 jam jugak la situ kot....
padahal dekat je nak smpai ke bentong timur tu....

masuk bentong timur, lalu jalan biasa lagi...
ikut arahan cik waze dan si M....
berenti isi minyak jap kat shell situ, g toilet semua...
then teruskan perjalanan....
jalan mmg bersimpang siur.....
kereta pun banyak, agak nya yg lalu jln dalam ni mcm kitaorg gak kot...
nak avoid jammed...
tp even kereta banyak, perjalanan smooth la...
smpai la satu jalan ni, jalan kecik je..
cik waze suruh masuk, kami tgk kereta depan kami pun masuk..
si M kata jgn masuk sbb tu jalan masuk ke highway balik...
mr azam dah siap pusing balik dah nak masuk jln tu (sbb kami terlepas jalan tu)
tp abg kata xyah, teruskan perjalanan..mr azam ikut je la even cik waze tunjuk, highway dah clear...
x smpai 5km lepas tu kot, jalan jammed....korang bayangkan jalan dalam jammed...
jalan bersimpang siur dgn xbleh nak overtake lagi..hazab...
stuck kat situ la yg lama nya....
rupa2nya dia stuck kat smpai ke genting sempah...
r n r genting sempah tu ya rabbi..penuh kereta....
si M kata terus je ikut genting highland, masuk jalan gombak lama tu...
tp mr azam xnak, abg pun xnak..kami masuk highway balik...
elok2 je lepas tol karak, jammed pun bermula...
cik waze kata, jammed ni smpai la ke tol gombak....
tp seb baik la x lama sgt kan...
pukul 7 ptg, kami smpai la kat tol gombak.....
fuh...perjalanan yg sungguh memenat kan.....

mr azam dah serik dah..
hahaha..ala..plus pun jammed gak hari tu kan...
pendek kata, sapa2 yg balik kl hari ahad tu, x kira ke mana destinasi, mmg merasa jammed kan....

ada kwn aku, kul 4 ptg dr jerantut, smpai kl kul 330am....
ada sorang ni kawan aku dr trg kul 4 ptg smpai kl 530am...
dah la tuh, nasib baik x accident sbb sleepy...
adoi...tu kes bahaya tu...
apa2 pun alhamdulillah semua nya selamat.....
nasib baik la jugak anak2 x meragam dalam kereta...
cuma kelaparan la....
ma dah suruh bw bekal tp xnak bw...
ma ada la bagi telur rebus, anak2 makan telur rebus je dalam kereta..
pastu masa singgah kat shell tu, beli roti kat diaorg....
bekalan air mmg mencukupi la....

ni semua pengalaman kan...
apa2 pun syukur alhamdulillah selamat sampai ke rumah manis rumah....:)

Tuesday, October 30, 2012

~happy birthday to me & aqil raziq bin noor azam hanif~

today is 30th october 2012.

we are sharing this special date to celebrate our birthday...

happy birthday to me
&
happy birthday to my beloved son, aqil raziq bin noor azam hanif...
doa mama dan papa, moga aqil raziq menjadi seorang anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat..moga aqil raziq menjadi kebanggaan mama, papa, dan abang ajmal...
mama,papa dan abang ajmal sayang aqil sangat2 tau....

ni je gmbr latest dgn anak2....gmbr dgn aqil sorang mmg xde...

aqil skrg ni sgt2 la talk active..
smpai masa balik kg baru ni, semua orang dok pening tgk mulut dia x henti2..
asyik bercakap je...hahaha...
tok ngah kata, "hah tu la..dulu mama kamu ni dok bising2 kat tok ngah kenapa aqil lambat cakap, tgk2 skrg cakap x henti2"

hahaha.....

aqil skrg ni mmg cakap non stop...
kita cakap A dia akan sambung dr B-Z...huhuhu
xpela aqil, mama x kisah pun...cakap la nak cakap apa pun....
aqil sangat kuat makan skrg ni...
lepas hisap susu sebotol(7oz) dia boleh mintak nasi lagi...
portion nasi dia makan sama banyak dgn mama makan..
huhuhu...semangat nak masak hari2 kalau mcm ni....

skrg ni dah pandai berzikir, kira 1-10, baca ABC, doa makan, alif ba ta...
since dia duduk dgn tok dia skrg ni, dah banyak benda dia belajar...
tok dia rajin ajar dia macam2,
alhamdulillah.....
kalau suruh belajar, cepat2 dia g ambik buku nak suruh tok dia ajar...
moga berkekalan la macam ni ye nak.....



















skrg ni dia panggil ajmal dengan panggilan Abang Ajmal...kadang2 je panggil Mal....
suka sangat dgn baby..
baru2 ni balik kg, asyik la dok suruh mama pegang baby pok mie...
kejap2 nak cium la..nak pegang la...
time tok ma nak basuh berak baby, dia dgn ajmal la orang yg dok sibuk sama dok menempel kat tepi...
siap nak bw baby pok mie balik kl...
hahaha......

dia cakap, dalam perut dia ada baby umur 4 & 5 tahun...
banyak la awak aqil...umur pun baru 3 thn dah ada baby besar dr awak plak....
bila tnya, kenapa dlm perut dia ada baby?
dia akan jawab.."sbb mama xnak ada baby dalam perut mama, aqil letak la dalam perut aqil"
hahaha.....

ada hari tu sekali, kitaorg ber empat tgh baring2...
tetiba perut dia berbunyi....
kitaorg semua gelak kat dia...
sekali dia cakap, " jom makan..baby aqil dalam perut dah lapar"
aduhai la anak......
nak baby yea...
sabar ye nak...insyaallah ada la rezeki tu nanti.....amin.....

masih dan masih lagi bf mama....
tp x kerap la...
kadang2 dtg angin dia, dia nak..bg je la
tp biasa nya dia akan mintak time dia nak tido....
dia kata ada susu tp x cukup untuk dia...
hahaha....

aqil raziq, penglipur lara mama, papa dan abg ajmal...
we lovessssss u....

Monday, October 29, 2012

~penat nyeeeeerrrrrr~

hi semua....
masih ada yg cuti raya lagi ke?
aku ni dah start kelas hari ni...
penat sgt sbb semalam sampai dr trg..
dah la jammed kat lpt...
1xt experience kot mcm tu.....

okla..later2 aku cite..
ni nak g kelas dah ni...
mata ala2 nak tertutup je ni...
jangan la aku tertido nnti...huhuhu...
see u later..bye...

Thursday, October 25, 2012

~blog bercuti~

blog adalah bercuti buat sementara waktu kerana tuan tanah tgh release stress dia...
dia sgt tertekan dek kerana assingment micro teaching nya...
dan kebetulan jugak hari raya haji bakal menjelma,
tuan tanah terus bercuti menulis buat sementara waktu...

hingga berjumpa lagi di lain entry..
salam aidilahda..:)

Tuesday, October 23, 2012

~mode bz is on~

eh..tersilap plak tajuk buat caps lock...
hari ni xmo tulis panjang2 sbb tgh bz bz bz....

esok ada presentation micro teaching...
berdebor2...

hari khamis ada kelas lagi gara2 x planning dgn betul utk buat kelas ganti bila..
masing2 selfish pentingkan diri..
ada yg rugi ada yg untung....
dah la kelas penting tu...kelas tutorial.
kalau x pegi, rs ketinggalan sgt2...

semalam pun lecturer bg task sbb kelas xde...
isnin depan kena present...

project sarjana 1 aku, patut nya minggu ni kena hntr bab 1 kat SV tp baru separuh jalan aku buat..
cadangan tajuk kajian pun x sempat2 lg nak hantar ke penyelaras..
padahal closing date untuk hntr is last friday..

kualitative research, group aku yang pertama kena present.
dah la aku yg cabut undi..
rasa bersalah kat ahli kumpulan.
nasib xtau lg bila kena present..
and nasib jugak in grouping...
xde la terbeban sgt buat keje sorang2...

senang cite, selagi aku x habis sem ni,
selagi tu sakit kepala aku x hilang...
nak raya pun xde mood...huhuhu

ok dah..nak siap g kelas.
bye.



Monday, October 22, 2012

~alhamdulillah....~

kelantanese mesti masih bergembira lagi meraikan team TRW atas kemenangan piala FA..apa2 pun alhamdulillah....tahniah buat team TRW, buat team ATM, diaorg pun main best jugak kan....


and another alhamdulillah to my brother and SIL di atas newborn baby boy on saturday tu jugak...
hari tu ingatkan baby nak keluar 6/10 (birthday  my father) tp x jugak keluar, tp lepas tu asyik2 la tunggu call dr amie....huhuhu....
nampak gaya princess adini masih mengekalkan lagi title cucu tunggal perempuan dalam my family.
tunggu la nnti2, kot2 ada rezeki lagi, dptla lagi cucu perempuan ye ma dan ayah...:)

x sabar nak balik raya haji nnti, nak cium2 baby...best nya bau baby...:)
aqil dgn ajmal pun dah excited semacam ni bila dpt tau auntie kila dah bersalin...
huhuhu....

Friday, October 19, 2012

~roti canai sedap di kuala lumpur~

kalau org tanya aku, kat mana roti canai sedap kat kl ni,
mesti aku jawab kat depan UniKL...
betul2 opposite dgn UniKL tu...
ni kira nya belah2 kg baru la....xjauh pun dr ofis nuffnang...
kalau korang keluar dr ofis nuffnang tu,
traffic light kat jalan sultan ismail tu, dia kena pergi terus or ke kiri je kan..
xleh ke kanan..
so, kira nya traffic light tu, korang terus je la..kira nya menghala ke kg baru...
sebelah kanan tu ada gerai makcik ni....

parking mmg hazab...
dulu masa kerja, aku parking je tepi2 jalan, atas basement,
sbb susah parking kan...
kalau pergi tghri dlm kul 9 lebih2 tu payah sikit la kan..
sbb masa tu penguatkuasa dbkl pun dah start kerja...
dah la sebelah UniKL tu menara dbkl.
mmg kena hati2 la g sini...
hahahah..punya la susah...padahal nak g mkn roti canai je pun..:)

gerai dia 'cokia' je...
tp roti canai dia sedap bagi aku...
kuah dia la yg lain sikit...
ada kaki ayam, tulang2 ayam, leher ayam ..isi ayam ada la tp x banyak...

tp ni tekak aku la suka...
dulu ms keje kat ijn, selalu gak dtg beli...
then pernah buat acara breakfast kat dept. mkn roti canai ni..
tp kwn aku kata, roti dia keras sikit kalau nak banding dgn roti canai yg biasa diaorg makan kat medan raja muda abd aziz tu....
mr azam plak kata, biasa2 je...
argh..x kisah la apa org lain cakap, janji tekak aku cakap sedap....
hahaha....

ni la gerai dia...hari isnin tutup yea...


ini la kuah nya....makan kaki ayam awet muda kan....kan.........eh kaki ayam ke bontot ayam yg awet muda?
hahahah....

pada aku, mungkin ada lagi tmpt2 lain yg ada roti canai sedap...
tp setakat ni yg aku mkn, ni la yg paling sedap.....

ok korang,
selamat berhujung minggu...
babai...:)

Thursday, October 18, 2012

~resepi : macaroni bakar~

resepi ni dah lama kwn kat fb mintak...
aku paste sini terus sbb senang nak refer bila nak buat khaaaannnnnnnnnnnnnnnn.....

im, sorry, ana ambik masa xtau dah brp lama berhutang nak bg resepi ni kat im...

ok..ni bahan2 nya...

500gm pasta (kira nya sepaket pasta jenis pendek, x kira la penne ke, shell ke, macaroni ke-tp biasa aku mmg guna macaroni la..paling2 tidak pun shell)
300 gm daging cincang (boleh je tukar ke ayam cincang)
3 ulas bawang putih-dicincang halus
1 biji bawang besar-dicincang halis
1 tin sedang tomato puri
1/2 tin cendawan butang-dihiris nipis
1 biji capsicum-dipotong dadu
1 kiub stok ayam @ lembu-ikut jenis daging yang di gunakan...
1 batang carrot-dipotong dadu
1 batang celery-dipotong dadu
1 sk oregano (klau dpt yg fresh lg bagus, klau x yg dried pun dah ok)
keju parut (yg ni x kisah la, korang nak beli yg dah mmg di parut or beli seketul then parut sendiri)
minyak/mentega
garam dan gula

bahan2 utk sos putih:-

untuk buat sos putih, korang refer SINI je....
sama je bahan2 dia

ok, jom kita masuk pada cara2 nak buat plak...

1. masak air lebih kurang 2 liter, bila dah mendidih, masukkan pasta korang. rebus sampai masak
. berapa minit nak masak tu, tgk kat belakang paket pasta tu, sbb setiap pasta, beza tempoh merebus nya..
then masuk kan minyak sikit agar x melekat2 pasta korang nnti...

2.panas kan minyak/mentega (biasa aku guna mentega, sedap sikittttt la), masuk kan bawang besar dan bawang putih yg telah di potong dadu tadi...goreng sampai naik bau. pastu masuk kan daging cincang...goreng sampai agak2 daging tu masak.

3. masukkan carrot, cendawan, capsicum dan celery. kacau hingga sebati

4. masukkan pula tomato puri. kalau kering sangat, masukkan sedikit air. kalau aku, suka berair sikit, so,xde la biar kering sangat.

5. masukkan kuib ayam/lembu. hancurkan dulu la sebelum masuk kan tu, kalau x susah plak kiub tu nak melt. then, masukkan oregano. biar mendidih dan naik bau.

6. masukkan garam dan gula secukup rasa. garam tu xyah banyak sbb kiub td tu dah masin.

7. buat sos putih. ikut je cara mcm buat sos putih utk lasagna tu

8. seterusnya, kita melapis plak ye...kalau yg ada mangkuk pyrex tu, di persilakan la guna. mcm aku yg xde ni, guna je loyang biasa tu...mulakan lapisan dgn pasta, pastu inti daging, then sos putih. ulang je step ni smpai habis korang. make sure yg paling atas nnti adalah lapisan sos putih ye...pastu tabut mozarella cheese.

9. bakor dia smpai cheese cair. agak2 la smpai jadi kekuningan sikit, kira dah masak la tu. actually xyah lama2 la sbb semua bhn2 tu dah masak kan...bakar tu utk cair kan cheese tu je...

hah...senang kan...macam buat lasagna jugak....aku jarang buat macaroni ni bakar ni. lg prefer buat lasagna...ntah la..sukaaaaaa sgt dgn lasagna...:)

sbb jarang buat, so, xdok la gmbr nya....korang baca je la resepi tu sambil bayang sendiri mcm mn jadi nya nnti..:)

ok..selamat mencuba ye..:)



Wednesday, October 17, 2012

~aku ada.....kau ada???~

tgk adam dan hawa sambil masak...
hahaha...
skrg ni bnyk benda aku buat multitask

gini la kan...nasib seorang ibu, isteri, pelajar...
hehehe....


abaikan dapur yg bersepah..
huhuhu....

orang lain pun, belajar juga, mak orang jugak, bini orang jugak tp xde la macam ko ni ana oi....

hehehe....
orang lain mungkin berbeza situasi nya dgn aku...
orang yg tahu situasi aku, tahu lah mcm mn penat nya aku nak menghadapi semua ini...
sabar ana...sabar...x lama lagi dah....
><8 bulan je lagi...
insyaallah......

eh eh..ter emo plak...
ko ni apa hal ana?hahaha....

btw, hari ni aku dah sihat sikit...
alhamdulillah....
semalam asyik duk minum air masak....
asyik ulang alik ke toilet je la kerja nya
tp nak buat mcm mn...nak cepat sihat...
terpaksa la kan.....

kepala pun dah hilang sakit nya...
mungkin aku dah nmpak jalan penyelesaian dengan assingment2 yg nak dibuat ni...
:)

oklah..nak sambung buat kerja...
happy wednesday....:)

Tuesday, October 16, 2012

~demam~

tuan belog x sihat hari ni..
demam...
dah brp hari dah kurang minum air masak,
end up, ptg td dah terasa 2 ketul tonsil membengkak kat tekak ni...
mlm td pun xleh nak tido...
now rasa sgt mengantuk
huhuhu....dah la ada 2 kelas ni...
kepala pun berdenyut2 dr semalam....
apa mau buat kan...nasib badan la...

moga cepat sembuh la wahai demam dan sakit kepala ni...
bnyk assingment nak kena buat ni...

oklah, nak berehat sebelum pergi kelas ni...
maka, xleh nak tulis entry panjang2 la hari ni....
ok babai....

Monday, October 15, 2012

~resepi:choc chip muffin~

petang semalam buat choc chip muffin..
dah lama rasa nya x buat...
tgk bahan2 semua ada, so, teruskan je la....

sebelum buat, google cr resepi...
aku ni selalu mcm tu, tiap kali nak buat choc chip muffin,
mesti cr resepi yg baru..
padahal dah tau, turn out dia mesti sama je...
so, dpt la satu resepi ni....
rs mcm best je...terus salin resepi...
lupa plak ambik dr blog mana sbb online thru ipad je...
lepas salin, terus mula kan misi...
mintak halal la yea empunya resepi...


bersedia untuk di bakar...

ready to eat...:)

baru je keluar oven..makan panas2 sedap ni......

dua org ni apa lagi...terus excited la....aqil tu terus nyanyi lagu happy birthday...skrg ni manjang je nyanyi lagu happy birthday..mentang2 birthday dah nak dekat ye.....

ok...jom tgk resepi...

Bahan-bahannya:-


250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
150gm gula
100gm coklat cip
250ml susu segar
90ml minyak @ noleh di gantikan dgn mentega cair.
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam


Cara membuatnya:-


1. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Masukkan kedalam bekas. Campurkan gula kedalam tepung.

2. Pecahkan telur kedalam bekas lain dan pukul sekejap hanya sekadar bercampur putih dan kunig telur

3. Masukkan susu cair kedalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata dengan. Masukkan telur, minyak, choc chip dan esen vanilla. Gaul rata.

4. Panaskan oven dengan kepanasan 160-170 c selama 10 minit terlebih dahulu.

5. Masukkan bancuhan kedalam cawan muffin 3/4 penuh.

6. Taburkan sedikit coklat chip diatasnya sebagai hiasan. Tp kalau xnak letak pun tak apa sebab coklat chip dalam adunan dah terlalu banyak. Aku letak choc rice sbb benda dah ada kan..tabur je laaa.....

7. Bakar selama 20 minit.

Nota;

1. Membuat muffin ni x mcm buat kek, kena pukul bagai...korang gaul rata dgn sudu pun boleh. Lagi elok la kalau gaul pakai senduk kayu...janji semua bahan sebati xde ketul2...

2. Refer kat bahan2 tu, kalau korang masuk kan mentega @ butter cair, x payah la nak masukkan garam lagi..unless korang guna unsalted butter. Ni bukan utk resepi ni saja...resepi lain2 pun yg ada suruh letak garam tu.

3. Suhu tu bergantung kepada oven masing2....tu aku ikut suhu oven aku. Oven setiap orang x sama tau.


ok..tu je kot...
rasa sedap...chocolaty(betul ke aku eja ni?) gile....
mungkin sbb banyak sgt choc chip tu kot...
tu pun aku dah kurang kan..tp still rasa banyak jugak....

ok kawan2, selamat mencuba yea...:)

Friday, October 12, 2012

~bla bla bla........~

hi semua...salam hari jumaat...
moga pada hari jumaat yang penuh barakah ini membawa keberkatan kepada kita semua...
cewaaahhhh....bajet ustajah mana plak ko ni ana oi...

semalam, berat sungguh kepala aku...
kalau boleh di cabut, letak kat tepi, erm...mungkin segar kejap kot...:)
aku rasa mungkin stress bermula daripada kelas teknologi maklumat semalam...
belajar adobe flash cs4 tu...
adoi..bila dah tua ni lambat la nak catch up apa yg lecturer ajar....
buat bola la, bola bergerak la..buat bubble dlm air la...pastu bubble tu melompat keluar,aish...mcm2 lagi la....
kelas 3 jam aku rs mcm 30 jam...
abis kelas, terus g mkn sbb kebuluran dah...tp xde lauk yg best...
sedih aku...

untuk projek sarjana, minggu depan dah kena submit tajuk and bab 1 kat penyelaras...
SV mintak lg 2 minggu...nak x nak mmg kena siap kan minggu ni jugak sbb nak bg supervisor semak lg...
agi aku stress...

bab micro teaching x siap lg ni....
pening sbb xtau nak ajar apa...
bahan dah ada, banyak sgt bahan smpai xtau nak ajar apa...
huhuhu...

bab2 assingment lain tu xyah nak cite la...
adoi la..tp xpela...pelan2..insyaallah sempat siap...

rasa nya mcm nak g tepi tasik...jerit kuat2 sampai puas...
x pun g window ahopping sbb nak shopping xleh, kewangan dah makin berkurang ni...
tp kan semalam..dalam duk stress, nak tercabut kepala tu,
bila keluar he dr gate universiti, terus rasa hilang semua tu...
hahaha.....

Thursday, October 11, 2012

~nini~

sapa suka makan nini?
hahaha...

aqil kalau nmpak nini ni, mesti nak beli...
pastu kalau beli satu je, mesti berebut dgn mama...
mama nya pun suka...hahaha...

dulu zaman sekolah rendah, rasa nya rm0.20 ke rm0.50 je kot...
tp skrg paling murah aku jumpa rm1.15 kat econsave kalau x silap...
biasa aku beli rm1.20...
hari tu pernah ternampak kat r n r nilai, rm2...
gila ko rm2...bnyk nya untung...

and biasa nya mmg beli yg coklat la...
tgk skrg ada strawberry, peanut butter...
pernah gak try peanut butter tu tp x sedap...
x memenuhi citarasa tekak aku...

jom makan nini!

Wednesday, October 10, 2012

~lontong king~

hari tu masa cuti, mr azam bw kami g breakfast kat sini...
dia kata mesti aku rindu nak mkn lontong...
hehehe....

maka, kami ke LONTONG KING...
lokasi batu brp ntah kat hulu langat.
kat stesen minyak petronas. blkg stesen minyak ni ada shop lot...
deretan shop lot tu la...



waktu operasi


dah kata g kedai lontong kan..harus la mkn lontong....sedap.....


dua beradik ni seronok tgk ikan kat akuarium kat blkg

kuih lopes...sedap....1st ambil satu je sbb nak test sedap ke x..sekali tu berebut2 mkn dgn aqil raziq...aqil raziq klau bab kuih muih traditional yg ada pulut mmg laju je...

western grill pun ada di pagi2 buta....wow...kagum aku..pagi2 dah mkn lamb chop,chicken chop bagai....ramai gak org mkn western grill ni...


pada aku, mknan sedap la..tp mcm bihun goreng, mee goreng, x menepati citarasa kami la...patut la kami tgk x ramai org mkn bihun dgn mee goreng tu...
nasi lemak mcm ramai gak org mkn..tp mr azam g ambik bihun plak...
kuih muih dia nmpak sedap....ada ubi kayu rebus jugak....

erm..apa lg erk...tu je la kot...
x ingat dah sbb dah lama dah pergi..
dah lupa...hehehe....