Monday, December 8, 2014

~sudah berhabuk....~

as salam, salam pagi isnin....

fuh..fuh...lap habuk sikit....
ya rabbi...lama sungguh x update blog...
rindu nya nak menulis blog mcm dulu2...
tp kenkdg ada je benda lain nak buat...
boleh je menulis dr hp sbnar nya, tp kepuasan tu xde...
nak attach gmbr rs mcm x best...
nak menulis tu pun x best sbb nak tulis panjang2 tp duk touch2 screen...
kalau mcm kat laptop ni, real typing....i like... :)

errrrmmmmm...xtau nak start mana dulu....
tp ni pun kira auto publish....
semua org dah tido...
di kala malam minggu ni, x rs plak mengantuk....
td dah tertido, tp aqil asyik duk dtg kat bilik,
ketuk2 pintu....muntah2....
masuk angin la tu perut....
so, lepas 2x dia ketuk pintu, mama pun dah hilang ngantuk sikit2...
on laptop, terasa nak tgk nuffnang, ada 16 iklan tgh running...
ok..thanks nuffnang...time haku x update blog tu la dpt bnyk iklan kan...
apa2 pun thanks again...


then, rs plak nak menulis...
tp x tau nak tulis cite apa ni...
xpela..kita biar kan sahaja jari2 ini menaip....

alhamdulillah...
dah hampir 1 tahun full time buat bisnes insuran/takaful...
so far so good...
even x laju mcm org lain yg dah dpt mcm2 achievement,
berbaloi la kan...mcm mn kita kerja, hasil nya mcm tu la kan...
im proud with myself...
kadang2 dpt challenge yg kecik2 tu pun dah kira bersyukur sangat...
berterima kasih pada allah...
alhamdulillah.....
pasal bisnes tu, nnti2 la kita cite panjang lg....
ni kita cite yg basic2 je la dulu....

ajmal pun dah habis pre school dia...
next year insyaallah, di panjang kan umur, masuk la dia sekolah rendah plak...
rs mcm x percaya je pd diri sendiri...
sbb dah ada anak besar...
hihihi...nampak sgt dah tua kan....
alhamdulillah, ajmal bila masuk 6 tahun ni, pencapaian dlm pelajaran makin meningkat...
even x sehebat budak2 lain, tp xpela...xperlulah nak push sgt..
last day kat pre school hari tu, dia nangis2....
2-3 hari gak la monyok je..
sbb bff dah x satu sekolah....
and cikgu kesayangan dia pun dah x keje kat school tu lg....
nangis2 la anak bujang yg sorang tu...
dia kan hati lembut sikit...so, touching tu lebih la....
perwatakan dia sbgai abang yg sulung dah ketara nampak...
boleh di harap even x 100%...hihihi...
gaya dia marah adik2 dia, sebiji mcm mama marah dia dan adik2 dia...
hadoi la...yg ni mmg xleh blah la...
mmg mengikut betul2 perlakuan mama.... :)
hopefully bila sekolah rendah nnti, ajmal makin ok...

aqil plak payah nak cakap..
next year still remain kat school lama...
hari tu ingat nak tukar school sbb tgk dia x perform sgt.....
xtau la kenapa, mungkin sbb cikgu @ sbb dia sendiri yg lambat tangkap apa yg cikgu ajar @ dia jenis banyak main...
tp bila fikir2 balik, nnti dgn new environment, abg dia xde, takut cam payah plak dia nak sesuai kan diri kat tmpt baru,
so, keputusan nya, duduk je la school tu aqil..
part belajar, dia mcm lmbt skit la...
kena ajar betul2..puji2 lebih skit...
dia boleh buat sbnar nya, tp dia x berapa nak rajin...
sbb dia lebih ke arah benda lain...
dia suka buat benda lain....
tp xpelah..mama dan papa x paksa pun...
aqil ni dia lain sikit...x macam ajmal...
betul la org2 cakap, anak no 2 ni 'lain macam' sikit perangai nya...
mmg mama dan papa akui sgt...
tp apa2 pun, mama dan papa akan bg didikan yg terbaik utk aqil..insyaallah..
alhamdulillah result year end exam hari tu ada improvement....
hopefully thn depan, lagi ok ye aqil....
insyaallah..mama papa doa kan yg terbaik utk anak2 mama...

cik mek sorg ni plak...
adui...melasak boleh tahan...
cakap pun boleh tahan banyak nya...
baik bahasa dia, dah bahasa kita....
dah 1 thn 4 bulan, dia boleh cakap:
mama, papa, abang, jatuh, tumpah, nak, air, berak, kat(kucing)
ada banyak lg jugak la perkataan yg dia boleh sebut....
tp mama dah x ingat sgt la....
dia suka dgn kucing...
kat rumah skrg ni ada kucing(kisah kucing pun x citer lg)
alhamdulillah, still fully bf anak mama ni...syukur sgt...
even stok x bnyk sbb mama malas mengepam...
tp bersyukur dgn rezeki drpd allah swt....

erm....dah panjang dah menaip ni...mata mengantuk plak...
td plan nak lipat kain dulu sblm tdo...
tp xtau la kot2 mama yg duk terlipat bawah comforter...
hahahaha...
plan jugak td nak buat 2 entry....
hihii..mcm2 duk plan, tp x jalan gak...
apa2 pun alhamdulillah sbb dpt buat satu entry ni....


cinta hati mama & papa....moga anak2 mebesar menjadi anak yg soleh & solehah..insyaallah...


Thursday, September 18, 2014

~sakit mata~

Hi all....apa khabar semua...
Eh ada lagi ke org yg bc blog ni...
Tp xpela...x kisah la kan...update untuk diri sendiri je...

Alkisah 2 minggu lepas, tiap kali pick up ajmal & aqil from school, mesti diaorg duk cerita, ada kawan sakit mata.. 
Mmg i cuak skit la kan...ye la kan, penyakit tu boleh berjangkit, risau kot berjangkit dgn diaorg ni.
Tambah2 lg ada baby kat rumah kan...lg la risau...

And...hari ahad tu, mimpi ngeri pun bermula..
As usual, mr azam masuk keje kejap...
And i biasa terus turun bawah, masuk dapur, settle kan laundry job....
Suddenly ajmal bgtau, mama, tgk la mata aqil...
Ms ni diaorg dah bangun and tgk tv kat bawah....

Erm....terkejut la i, tgk mata bengkak, merah, bertahi semua....
Terus call mr azam and bgtau dia....
Then, suruh dia pakai spek itam dia,kerap cuci tangan, jgn sentuh mata and lepas tu sentuh tmpt lain....
Ptg tu kami g clinic, and doctor mmg diagnose kena conjunctivitis....
And doktor kata, isi rumah yg lain berjg2 sbb mmg akan berjangkit....

Esok nya isnin, i, mr azam and arissa lak yg kena...
Ajmal sorg je yg masih terselamat....
Mr azam dpt mc 2 days, teruk gak mata dia, merah, bengkak...
Arissa lak just bengkak je...

Next day, mr azam lg teruk,
I dah kena 2-2 mata, arissa pun bengkak 2-2 mata tp x bertahi pun...
Ajmal pun dah kena gak...tp sebelah mata je la..
Aqil plak dah ok..tp still merah

Rabu, mata i sebelah dah ok, tinggal sebelah je lg..
Mr azam plak teruk gak lg...kena g clinic lg sbb mc 2 hr je....so, g clinic, dpt lg 2 hari....
Ajmal pun g clinic sbb dah bengkak 2 mata, merah dah bertahi....
And arissa lak dah makin ok..
And i plak sebelah mata je kena....
Aqil plak sama je..merah lg. ..

Khamis, semua masih sakit mata, cuma i dgn arissa dah ok la...ajmal pun sebelah mata je lg yg x ok....aqil skit2 je lg merah nya..mr azam still sama gak....x berubah sgt..

Jumaat, i, ajmal dgn arissa dah ok...aqil merah skit2, mr azam merah2 lg...so, kena g clinic lg utk ambik mc....jumaat tu, semua org dah nmpk stress termasuk arissa sbb asyik terkurung dlm rumah, x keluar2..hahahaha....

Sabtu ahad, alhamdulillah semua dah ok..cuma mr azam je la....huhuhu..

Mmg redha je la dgn ujian ni.. Stress xyah cakap la..tp fikir positif je...sakit ni kan penghapus dosa, so, terima je la.....

Ni la budak yg pembw virus dlm rumah tu...huhuhu....

Tuesday, August 26, 2014

~resepi-shepard pie~

As salam semua....hai...apa khabar.lama x jenguk sini kan...hihihi....baru ni ada tulis cite pasal raya tp x ter publish....cite x abis tulis lg...hihihi

Ok, hari ni nak share resepi....x sure la pernah tulis ke x resepi ni sebelum ni....sbb jarang buat shepard pie ni...tp baru ni buat satu loyang kecik utk kwn yg dtg beraya, mak oi...licin....ajmal la asyik ulang alik makan...mengalah kan tetamu...hihihi...
Then, next day nya, dia request lg....so, mama nya pun buat la and terajin plak nak post kat fb...and ada plak kengkawan yg tanya resipi...

So, moh ler kita kongsi resipi ni ye...resepi ni di ambil dr bbrp blog dan kemudian di olah mengikut apa bhn yg ada kat dapur tu...bahan2 yg senang dpt....

Resepi utk inti daging:-

Bawang besar holand-1 biji potong dadu
Bawang putih-2 ulas potong dadu
Daging kisar (anggaran 300gm)
Sayur campur(anggaran 100gm)
Mushroom soup instant (1 paket)
Cendawan butang (skit je...xde pun xpe)
Garam secukup rasa
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)
Olive oil/butter/ minyak biasa pun bolehhhh

Cara buat;-
Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
Masuk kan daging kisar & sayur campur-masak sampai air daging keluar dan sayur campur masak.
Masuk kan mushroom soup (dlm resepi ni i letak je terus 1paket mushroom soup instant tu)
Then, masuk kan cendawan butang,garam, black pepper....kacau sampai sebati semua, then rasa la....

Pastu kena buat mashed potato lak...

Resepi utk mashed potato;-

Ubi kentang (lebih kurang 2 biji yg besar)
Fresh milk(secawan)
Butter(1 sudu besar)
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)

Cara buat;-
Kupas kulit kentang, potong kecik(utk senang lecek) then rebus.
Bila dah masak, terus lenyek masa panas2  tu, then masuk kan fresh milk, butter & black pepper. Kacau hingga sebati.

*utk kes mashed potato ni, i advise utk korang guna potato jenis russet. Sbb nya potato ni lembut and senang nak lecek compare potato biasa. Kalau korang g pasaraya, biasa nmpk ada 2 jenis potato kan, sejenis tu yg biasa, ada kecik besar, and yg russet ni mmg potato besar2. Sbb tu, just guna 2 biji je. Tp kalau nal guna potato biasa pun ok, cuma time lecek tu ambik masa even tgh panas. Yg russet potato ni, kejap je lenyek, dah hancur.

Last step;-

Kena ada:-
Mozarella cheese
Cheddar cheese

Then, last step, ambik la loyang ke, mangkuk pyrex korang ke, loyang aluminium foil tu ke, remekin ke, letak la inti daging dulu kat bawah...pastu ambik mashed potato, salut kat atas inti daging tu biar tutup keseluruhan inti daging tu....then tabur cheese tu kat atas
Bakar lebih kurang 15min, suhu 250'c.

*cheese tu terpulang la pd korang nak guna cheese apa, biasa i mmg guna 2 jenis cheese ni je..kalau nak guna mozarella saja pun ok..

Ok, done...tu je la resepi yg boleh share, nnti kalau dah buat, sambil makan tu, ingat ler kat i nih...hahahaha...motif?????

Friday, August 8, 2014

~arissa alisha 1 tahun~

Salam aidilfitri..haish..berhabuk terus blog i nih kan....dah dpt fon screen besor, ingat kan ada la kerajinan nak update kerap, erm....xde makna nya jugak.....

Ok, ni kisah arissa alisha, even mama jarang sgt update pasal arissa compared abg2, tp mama tetap ingat setiap perkembangan arissa...

11 bulan hari tu, arissa dah tumbuh gigi bawah 2 batang, mama x perasan pun...masa bf kan dia pun x perasan sgt..papa yg ternmpk...hihihi.meniti kat tepi sofa, tepi katil, kerusi....dah pandai sebut mama....ketara boleh dgr, bila nangis nak susu mama...hahahaha....

1 day before raya, which is 27 july, genap la arissa setahun..masa ni kitaorg semua dah ada kat penang, utk raya...thn ni turn raya kat penang.....on that day, bnyk betul improvement dia...dia boleh sebut PAPA....asyik la dok ulang panggil papa..papa...yang papa nya plak, over happy la anak dara dah pandai panggil papa....then, on that day jugak arissa dah boleh berjalan...tp ms tu 2-3 langkah je la...tp makin hari makin banyak langkah, until today, dah boleh melangkah dlm 10 langkah. Bercakap pun bukan main lagi..tp dlm bhs dia la...bnyk cakap mcm mama dia anak dara sorg ni...hihihihi....makan pun x memilih sgt, apa yg org bg, dia mkn je...cuma klau dia xnak, mmg dia tepis terus tangan kita  yg suap ni...hah...gitu.....cuma satu je yg x best..arissa x friendly sgt....masa raya hr tu, xnak pun kat sapa2, padahal ramai je yg nak offer utk dukung...salam boleh, bg makanan boleh tp kalau nak dukung, nehi..nehi....

Nasib la jugak mama ada wrap pinjam dr kwn mama(thanks intan), sgt2 berguna...dukung guna wrap je, pastu terus lena.....

alhamdulillah, mama still bf kan arissa until now....even stok susu x bnyk, but, alhamdulillah...cukup utk arissa.....

Rambut pun dah panjang, papa mmg x bagi potong sbb nak anak perempuan dia rambut panjang..so, mama skrg ni kena kumpul getah rambut...mmg tocang pokok kelapa je la mama reti buat nya..hihihihi..

Lagi satu, arissa sgt lasak..baik masa tido @ x tido...tido atas tilam single tu sorang2, kepung dgn bantal pun boleh tergolek atas lantai, atas katil mmg x la mama letak..cr nahas la kan....klau kat bawah, cepat je dia pegi tuju kat tanngga nak naik turun tangga,.mmg kena sentiasa pantau cek mek sorang ni...

So, tu je la perkembangan arissa kot...nnti lain masa, mama tulis lg cite utk kenangan kita bersama  ...


Ni antara skit sebanyak gmbr arissa...cukup la kan buat kenangan....

Mama papa harap arissa terus sihat walafiat,jadi good girl, clever girl anak yg solehah....

Mama, papa, abg mal, abg aqil, sayang sangat kat arissa...

Monday, July 7, 2014

~7th..... ~

Alhamdulillah, hari ni genap la usia 7 tahun perkahwinan kitaorg...

Abg,
thanks for everything...
Utk kasih sayang yg x berbelah bahagi,
Utk segala2 nya yg u bagi pada i,
Terima kasih kerana menjadi partner yg terbaik utk i...
Terima kasih sbb banyak bimbing i...
Terima kasih kerana menjadi papa yg terbaik utk anak2 kita...

Semoga ikatan yg terbina ini kekal hingga ke syurga....


I loveeeeeee U sooooooo muchhhhh.....

Friday, July 4, 2014

~ramadhan 2014~

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di hari jumaat yg penuh barakah..

Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua pembaca blog ni(ada lg ke org bc blog ni)....maaf kalau ada salah silap....

Bersyukur di ramadhan tahun ini, 2014, kami sekeluarga dapat bersama2 menjalani ibadah puasa...

Alhamdulillah jugak, tahun ni ajmal dah berpuasa...even pada hari pertama tu, mcm2  cite kelakar (malas nak taip balik sbb hr tu dah write on fb)....next day nya tu alhamdulillah semuanya smooth even ada drama2....until yesterday, dia baru tinggal sehari(1st day)..

Aqil pun sama, drama yg banyak..1st day mmg x lepas la....2nd day berbuka.. pukul 5pm....x tahan sgt kata nya, dahaga....hahahaha....

Alhamdulillah....kitaorg xde la nak paksa sgt diaorg....bila diaorg kata dahaga, nak berbuka, kitaorg just bgtau dah x lama lg nak berbuka...
But alhamdulillah, 'drama' nya sekejap je....

And mr azam mmg bnyk main peranan la...bulan puasa ni dia mmg habis kerja awal, and around 615pm, dia dah smpai rumah....and dia akan terus bw ajmal dan aqil  keluar...sometimes diaorg g cycling..but 1st day balik cycling, melalak dahaga nak minum..
Tp next day nya tu dah ok la...kadang2 mr azam bw pegi bazar...kadang2 main dgn cat....alhamdulillah...

Biasa sblm berbuka tu, kitaorg tanya nak makan apa sempena puasa penuh hari ni...and kitaorg akan tunai kan jugak la...request tu kena dlm bentuk makanan/minuman yg nak di makan/minum...tu je la reward nya...utk bg reward dlm bentuk duit rasanya mcm x sesuai kotttt......

Then, kat rumah tu ada 2 bekas tupperware air yg kecik tu...1st day tu i bgtau only yg puasa boleh minum guna bekas air tu....so, gigih la puasa penuh sbb nak minum dlm bekas air tu...padahal bekas air biasa je kot...hihihihihi....tp budak2...biasa la kan.

Part sahur alhamdulillah xde la susah sgt nak kejut kan diaorg...1st day makan cocoa crunch...kadang2 makan nasi, quaker oat, tu je la menu yg biasa kitaorg makan...

For me, this is my 1st time as an agent. Alhamdulillah...di permudah kan segala urusan, di murah kan rezeki...syukur sgt.....
So, as usual la, mmg day 2-6 mmg masak without fail. Day 1 berbuka puasa kat rumah pil. Cuma i sedikit pening sbb nak fikir menu apa nak masak.....

Cabaran yg paling getir skit ramadhan tahun ni ialah bf kan arissa...sbb dah lama x bf babu during ramadhan time..but alhamdulillah....dpt survive....sbb stok nya x brp banyak pun...hihihi....

So, gitu la sedikit sebanyak coretan ramadhan di minggu yg pertama ni...semoga kami sekeluarga di beri kekuatan, di permudahkan segala urusan..insyaallah..

Salam ramadhan.

Friday, June 27, 2014

~arissa alisha 11 bulan~

Ya ampun..bersarang nya blog nih....
Adoi la tiada kekuatan sungguh la nak update blog...ni gigih je sbb fikir, kurang mama nya sharing pasal development dia kat blog..

Dulu masa abang2 kemain lg. .
So, ni kena gigih jugak la skit...
Arissa alisha hari ni genap 11 bulan..
Kejap je masa berlalu, masa thn lepas dok gendong lg arissa dlm perut mama...

Skrg ni turun naik katil dah expert...
Bukan katil je la, tangga pun...
Pantang biar je dia sorang2 kat bawah,
Mmg terus tuju kat tangga la dia....
Kalau ambik, sah sah la melalak..
Pernah sekali tu mama follow je dia sampai atas...
Sampai je kat atas siap sengih2,pastu sibuk reverse nak turun plak....
Amboi..,kemain lg ye nakkkkk....

Dlm minggu ni, dia dah pandai salam.
Salam dia cum in 1 package...
Salam+clap hand...hahahaha...
Baru2 ni kitaorg alihkan perabot dlm bilik tu...
Klau bangun, pusing kiri, nmpk cermin....
Suka kemain tgk muka kat cermin...
Dgn muka comot br bgn tdo.. 
Tp tetap comel pada mama.... ;)
(Sapa lg x puji anak sendiri kalau x mak dia kan)

Dah pandai panggil mama...
Ni mmg buat mama senyum sampai telinga la...
Asal nangis je...mamamamamamama..
Hihihihi..papa jugak la yg tension dgr...

Alhamdulillah masih fully bf,
Even mama punya stok hidup segan mati xmau....mama akan berjuang ke titisan akhir demi mu arissa...

Gigi mmg nehi he...
Tp mama x kisah sbb mama takut arissa gigit nipple mama...hahahaha

Berjalan pun xleh lg..
Tiap kali papa mama letak kasut/selipar nak ukur saiz, terus dia kucup kan kaki dia...
Hahahahaha..arissa oi...sampai bila nak mama papa dukung ni...

Tu je la kot perkembangan arissa takat ni...insyaallah ada masa, mama update lg cite pasal arissa...ok bebeh..

Di kesempatan ini juga, saya, selaku penulis blog ni, nak mintak maaf pada readers kalau ada terbuat salah silap, mohon di ampun kan...
Selamat menyambut ramadhan al mubarak...
Dan selamat berhujung minggu...

Monday, June 9, 2014

~selepas 18 tahun~

Hi korang....apa khabar semua...
Hihihi..lemau je nak menulis skrg ni...
Malas la...padahal idea bnyk je..

Ok, ni kisah minggu lepas,
Actually minggu lepas, balik kg trg....
Balik jenguk ma dgn ayah...
Dah lama x jumpa ayah....
Tambahan plak ayah x brp sihat skrg ni...
So, balik la jenguk diaorg...

Hari ahad balik kl, ptg tu g rumah DP sbb nak jumpa tenant..
Alkisah nya tenant rumah DP nak keluar,
So, settle kan apa yg patut, ambik kunci,
Access card and all la..
Now, rumah tu dah kosong..
Sapa2 yg tgh cr rumah sewa, bleh contact saya ye...

Then kebetulan plak awal bulan 5 hr tu,
Ada group wa baru wujud...
Geng2 aytht dulu....
Bila sembang2 br la tau rupa nya ada sorg kwn ni, duduk kat area situ gak....

So, lepas settle dgn ex tenant tu,
Calling2 kwn tu....
So, jumpa la kami kat rumah dia ptg tu....
Selepas 18 tahun x jumpa...

Mmg jadi mak2 org sgt dah ni..
Huhuhu..
Hopefully bleh jumpa lg lps lepas ni,
And bleh kumpul ramai2 lg lepas ni..insyaallah...

Wednesday, May 21, 2014

~kisah aqil yg confident~

Hi all..lama sungguh x menulis kan..hihihi..kemalasan tu mmg main point la..

Ni nak cite kisah aqil...sbb sampai skrg masih teringat2 kisah ni....aqil ni, confident level dia kalau bab bercerita sangat tinggi...klau markah penuh 10 markah, full mark dia dpt...

Tp klau confident level part belajar, mmg out...suruh dia bc buku, nak keluar satu perkataan dr mulut tu mcm ada emas dalam mulut..dia takut salah...end up bila dia sebut, betul je...cuma confident level tu xde...

Satu malam ni, kat meja makan, tgh dinner, kat tv ada iklan apa ntah...tp ada sebut THAILAND....then dia cakap,

"Ingat x dulu kita pernah g thailand"......

Mama pandang ajmal dgn muka confius, ajmal pun buat muka confius...

Mama pandang papa, pun muka berkerut...

Mama tanya, "bila kita pergi thailand????"

Dengan muka penuh confident, Aqil jawab.."ala..yg kita pergi, aqil petik strawberry tuh"

Mama dgn ajmal gelak besar,

"Tu cameron highlands la aqil"....hahhaha
Lawak la aqil ni.....
Dah besar sgt dah anak mama sorang ni...lately malam2 selalu request nak mama...

Skrg ni kuat makan, fav makan tomyam..klau bleh hari2 nak makan tomyam...bila dia cakap,

"Mama,aqil nak makan tomyam hari ni boleh."

"Kejap mama call papa"....

"Oooo aqil tau, mama x reti buat tomyam kan, mama suruh papa beli tomyam, mama masak nasi kan"..

Hahahahaha..  Aqil..aqil....

Mama, papa, ajmal & arissa love aqil so muchhhh.. 

Wednesday, May 7, 2014

~siri perbualan mak dgn anak~

assalamualaikum, wah...lama sungguh x menjengah blog....
selama ni sempat la jugak nak bw bagai kan even x menulis...
tp 2 minggu ni yilek..
on laptop pun sbb nak buat quotation je....
alhamdulillah, rezeki dari Nya x pernah putus,
hampir setiap hari, ada je org call nak ambik perlindungan insuran/takaful....
korang dah ada insuran/takaful???
jom jumpa, i explain lebih kurang, nak sign up ke x belakang cite...
hahahahaha...

ok, lupakan kisah kerjaya tu,
ni nak cite kisah perbualan mak dgn 2 org anak comel bujang dia di pagi hari...
otw to school....

anak 2: mama ni, kitaorg dah lambat la ni....mama la nih, nak mandi la, suruh kitaorg bg makanan/minuman kat cat la...nnti x sempat nyanyi2, terus masuk kelas....

mama: eh td sapa yg nak singgah kedai beli makanan? mama dah kata kita lambat kan, x payah nak tambah kan lg kelambatan tu.....

anak 2: ha'ah kan...hahahahaha (gelak besar)

anak 1: mama, mother's day dah x lama lg kan, brp hb ye mama.....

mama : mother's day hari sabtu ni, 10 mei..

anak 1: ooo x lama lagi la kan, teacher's day bila mama?

mama: teacher's day 16 mei...pun x lama lagi....so, anak2 nak bagi apa kat mama erk sempena mother's day...

anak 1: it's surprise, nnti kita keluar, mal beli kan something utk mama....

anak 2: mama nak makan apa, aqil belanja mama makan....

----------------------------------------------------------------------

terharu plak mama dgr, dah besar anak2 mama ni....
dah pandai berborak, appreciate family members...
moga anak2 mama membesar menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat....
amin.....


Tuesday, April 22, 2014

~3 hari 2 malam~

hi semua, salam hari selasa...
apa khabar semua...
dah hampir 2 minggu x bersiaran kan,
mcm2 hal berlaku dalam bulan 4 ni....
mmg ada yg planned dan ada yg unplanned...

ok, ni kisah 3 hari 2 malam baru2 ni....
minggu lepas ada gak kisah 3 hari 2 malam
yang tu kisah g kursus kat PD,
xpelah, xyah la cite yg tu...bosan kan cite hal2 kursus ni...
yg ni kisah 3 hari 2 malam di hospital

alkisah nya, rabu lepas, ptg nya tu kena hujan...
so, balik tu, terus la mandi....
tp badan rs x sedap jugak...
malaam tu terus demam,
siap dgn pakej muntah2,
cramp kaki, tangan, sakit pinggang...
esok nya mmg terjelepok je kat rumah....

malam nya tu, mr azam balik keje,
dia tgk i makin worst,
so, dia nak bw g hosp even i refuse to go...
so, setelah di paksa, kitaorg pun pegi la kat....
one of semi gov hosp ni...
pegi ni sbb ingat kan senang,
all record pasal allergy to drug semua dah ada kan...
but sadly emergency diaorg reject,
kata nya, emergency tgh renovate,
diaorg x terima un criticall case..
they suggest to go ampang hosp or any nearest clinic..
even dah bgtau ada allergy ubat pun diaorg xmo terima...
ok, fine....

so, ajak mr azam balik, ms dlm kereta, terbaring je la....
tp rs mcm lmbt je nak smpai rumah.....
tetiba kereta benti, mr azam kejut kan...
dia bw g kat satu pusat rawatan ni....
so, pasrah je la kan, 1st time kat sini....
ms waiting tu, mmg x larat sgt, so mintak nak baring...
diaorg bg baring kat blkg, then dtg la sorg doctor lelaki bg treatment...
lepas bersoal jawab pasal allergy ubat ni,
doctor agak bising bila dpt tau i'm still x buat allergy test...
huhuhu...dah brp lama dah asyik bertangguh nak buat...
now, dia pun xtau nak bg ubat apa,
but, he try to give one ubat to reduce fever...
ubat ni patut makan 5 biji sekaligus...
but he try with 1  biji dulu, tgk ada reaction or not...
ok, lepas ambik sebiji, pernafasan makin weak, rashes makin banyak naik.....
so, stop terus....
suddenly, temp makin jd tinggi, 40.7, doctor terus sponge kan kat badan i dgn kain without fail,
oxygen level terus drop until 90, terus kena on oxygen kat hidung....

lepas doctor discuss dgn mr azam, mmg nak x nak kena tolak to gov hosp.
sbb dia xmo ambik risk...risk is too high....
kitaorg ingat just nak duduk warded situ je la kan tp dia xnak bg...
so, utk ke gov hosp tu pun kena naik ambulan, sbb oxygen level drop sgt....
so, lepas pung pang pung pang, i asked mr azam suruh balik je sbb anak2 pun dah tired....
lgpun nnti nurse yg akan assist kan, so, should be no problem....
smpai gov hosp ni, duduk kat unit pantauan emergency dulu....
masa ni dah pukul 1030 malam....

tup tup....doctor td ada dtg jugak......
dia duduk sebelah, teman kan i sambil i tido kejap2 terjg sbb panas sgt badan.....
ada sekali tu, oxygen level drop to 85, doctor and nurse kat emergency tu xde action pun
but doctor yg follow i ni, duk panggil nama i, suruh tarik nafas....
then, ms tgh demam mengigigil2 tu, rs sejuk sgt, terus la aku ni,
"doctor, saya sejuk (mmg sejuk pun, selimut 1 je)...."
terus doctor g ambil selimut, then terus selimut kan badan i....
pergh........
dia duk jaga i untul 230am....
230am ok, korang ada pernah mcm ni?
padahal i byr dia utk caj ms kat klinik dia td je...
but he accompany me until morning....
pergh...terharu dgn layanan doctor tu...
masa dia nak balik tu, dia kejut kan i, bgtau dia dah nak balik, asked me to call nurse kalau nak apa2...
perghhhh.....sgt jatuh cinta dgn layanan dia.....

so, habis kisah doctor hensem lagi baik hati tu...
esok pagi, jumaat, dah tolak naik ward,
dpt duduk 1st class....alhamdulillah,
but x bertahan lama, sbb allergy case, so diaorg transfer to 3rd class...
tp 3rd class ni betul2 depan nurse station and yg mmg kes2 yg kritikal sahaja....
so, duduk la kat situ, selama 3 hr 2 mlm.....
ms tu, doktor just drip air, on antibiotic, and ada mkn 1 jenis ubat ni...
but suddenly ubat ni xleh plak, allergy jugak....so, terus stop,
on antibiotic thru drip...
mmg buat i menangis/ meraung...
seb baik xde doctor hensem, cuma doctor2 muda belia je ramai...
hahahahahaha..

just cont je  la dgn antibiotic tu.....
alhamdulillah, sabtu tu doctor dah cabut drip, demam pun dah xde,
so, sabtu tu just pantauan je la...
hari ahad, alhamdulillah, boleh balik.....

so, gitu je la alkisah nya...
thanks pada mr azam sbb berkorban terpaksa jg anak2,
family members yg dpt melawat, bg moral support...
lepas ni nak xnak mmg kena buat jugak drug allergy ni......
payah la sgt rasa nya bila demam mcm ni, mcm sgt ubat xleh ambik....

alhamdulillah, penyakit tu penghapus dosa2 kecil,
moga dosa2 kecil ku terhapus la semua nya...
insyaallah.....

Thursday, April 3, 2014

~saya pun nak jugakkkkkk...~

hi all, bertemu lagi kita di alam maya...:)

ok, sebelum ni, cite pasal present ajmal kan,
now sbb masa beli kan present tu, semua anak2 ada,
so, harus la nak jugak kan.....

so, mama dan papa suruh dia pilih sendiri....
end up, mama yg pilih kan sbnar nya...
hahahaha,
tp harga nya harus la murah dari birthday boy punya,
mr azam punya style mmg gitu,
every year, beli kan birthday present utk anak2,
mesti yg x sambut birthday pun dpt....
tp yg murah sikit la....

so, mama pilih kan lego apa kebenda ntah nama dia....
ni siap dgn bekas dia sekali,
so, senang sikit nak simpan,
xde la merata2 kan.....
and dia pun sama mcm abg nya,
sampai rumah, mandi2 terus pasang...
x dinner pun, sanggup mengadap je benda tu...
sunyi sepi jadi rumah tu sekejap
hahahahahaha.....

mama : mama x percaya la aqil boleh pasang lego tu
aqil : oooo mama x percaya, xpe..xpe...nnti aqil dah siap, mama tgk la....

hahahaha....ye la tu nak oi...
end up mr azam yg tlg pasang kan....tp masih mengaku dia yg banyak buat..
papa just tolong sikit2 je....
hihihihi.....



untuk arissa yilek,
sbb dah lewat....mama kepenatan....
papa nak pancing mama nak beli kan something utk mama pun,
mama dah xnak...sgt2 penat...
next time la ye papa....

aqil sgt mengelat, sblm smpai jusco,

aqil: mama, jgn lupa beli kan biskut arissa, biskut dia dah habis,
mama : ok, mama yang menurut perintah....:)

bila dah sampai,

lepas pusing2 g beli mainan, baru la nak g beli groceries.....

aqil; mama, papa, aqil dah penat, jom balik
mama: eh mana boleh, biskut arissa x beli lg...
aqil : ala...lain kali la..aqil dah penat.....

ngelat kan awak ni aqil.....
nakal....hahahaha...

Tuesday, April 1, 2014

~his 6th birthday~

hi all, salam tuesday,
rasa mcm janggal plak nak menulis blog skrg ni...
xtau nak start dari mana,

ok, nak cite pasal birthday boy
since birthday ajmal jatuh on weekday,
maka, tiada sbrg acara selain makan2 je la...
tu pun bbg dia pilih,
nak makan kerang,
alhamdulillah, puas hati tgk dia makan...
even ramai yg duk tegur apasal dia nampak kurus skrg ni,
tp dia makan banyak..mungkin dia sangat aktif,
kat school pun cikgu dok complain, dia aktif...
talk active??? sangat2 la...mcm mama dia la nih...hihihi....

tahun ni dia mintak present LEGO CHIMA
adoi...mak pak ko ni mana la tahu nama2 lego ni semua nak....
1st time kitaorg dgr, i pandang mr azam and mr azam pandang i....
masing2 duk tertanya, apa kebenda nya tu....
pening kepala dok fikir..apa kebenda nya tuh...
senang2 bw dia g pilih terus,
so, ke jusco blkg rumah ni je, suruh dia pilih,

ok la, x kisah la....
since 3 thn lepas, baru nampak ajmal more creative bila dia main dgn lego ni...
so, sejak lepas tu, kalau dia nak lego, mmg beli kan je....
tp actually dia pun dah ada set yg besar tu,
dulu masa dia umur setahun, auntie hana dia ada beli kan from japan....
mmg worth it sangat2 bila tgk mcm2 dia hasil kan dgn lego tu....
now, beli kan dia set2 mcm ni, suruh dia follow buku tu, and buat sendiri....

balik tu, lepas mandi, terus mengadap benda ni..
sampai xnak makan...
puas hati sangat la tu dpt apa yg di idam kan...
dah pesan suruh simpan elok2 sbb ni banyak small parts...
takut nya si arissa kutip, masuk mulut,

 dah pandai senyum x nak bukak mulut.....tp ada sebab nya jugak...


hihihii......

jumaat tu, one day after his birthday, mama bawa dia g jumpa dentist....
dah bnyk kali remind mama utk g jumpa dentist since gigi depan dia dah bergoyang..
nurse cabut 2 terus sbb yg sebelahnya tu pun dah slowly bergoyang...
alhamdulillah, x nangis pun....
ni actually dah kali ke 3 mama bw g jumpa dentist utk cabut gigi....
gigi dia now dlm fasa nak bertukar ke gigi kekal dah....
kali ni dia merungut sikit sakit sbb yg satu tu x goyang kuat sangat...
but xde la menangis2....
dia ni mmg la....kontrol macho is a must...hahahaha....

so, mmg nmpak x comel sgt bila xde gigi depan ni,
weekend hr tu, jumpa org sana sini, semua dok pakat tanya....
but, i sendiri pun duk kata dlm hati, 
sangat la x comel anak mama ni...
tp suara hati lain plak berkata,
eh ana, dulu ko pun pernah jugak merasa xde gigi depan kan....
so????? xyah nak kata ajmal x comel ke apa...
ko pun sama jugak dulu...
hahahahaha....sangat la jahat kan.......

ni ada a few lg request dia, yg biasa2 je la...
mama dan papa akan cuba penuhi nya ok....
insyaallah..... :)

Thursday, March 27, 2014

~happy birthday ajmal irfan bin noor azam hanif~

hari ini, 27 mac 2014,
genap la ajmal irfan berusia 6 tahun...

selamat hari jadi sayang mama papa,
moga ajmal menjadi anak yang soleh, mendengar kata,
di panjang kan umur, sentiasa di lapang kan rezeki,
dan berjaya di dunia dan akhirat...



ni gmbr yang x berapa nak baru jugak la...
bulan lepas kot, sementara tunggu lif kat sunway piramid...
dah nak sama tinggi dgn mama dah anak mama yang sorang ni.....
ni muka tgh moody sbb penat..

even ajmal anak sulung,
tapi manja ajmal mengalah kan adik2,
bila bermain, ajmal selalu kena buli dgn aqil,
tp bila tgh belajar, perwatakan ajmal sbg seorang abg sgt terserlah....
masa borak2 dgn mama papa pun...
rasa mcm dah besar sgt anak mama papa ni,
sbb mcm2 perkara yang ajmal boleh fikir,

mama, papa, aqil dan arissa sayang sangat2 kat ajmal,
mama dan papa sentiasa mendoakan yang terbaik untuk ajmal...
insyaallah....



Monday, March 17, 2014

~muncul sekejap....~

hi all....salam hari isnin,
apa khabar korang semua?
moga sentiasa sihat dan berada dalam lindungan Allah swt selalu hendak Nya,

lately rasa nya kat malaysia ni banyak sungguh hot2 isu kan,
bermula dgn krisis air, pastu kes kehilangan pesawat MH370, then jerebu,
and yg terkini, pasal kes yg meninggal sbb drug overdose...

erm..ngeri rasa nya bila memikir kan....
terutama yg last kes tu...
terus duk teringat kat anak2,
mcm mn la diaorg nnti....
tp apa2 pun, didikan awal tu penting kan...
semua nya bermula dari rumah..
so, we as a parent harus la memberi kan yg terbaik utk anak2 kita..
insyaallah...

kes air,
hihihi.....
sana sini org duk update pasal air xde kan...
kena beli tong besar utk simpan air....
i pun cuak jugak bila memikir kan,
sbb tangki rumah ni xde la besar sgt...
tp cukup la kalau nak guna 2-3 hari tu....
so, pasrah je sbb mmg x beli tong and mmg x simpan air langsung...
totally berharap pada air tangki...
but alhamdulillah...
our house, mmg x pernah xde air since krisis air ni...
x pernah even sehari pun...
ada la sekali tu xde air, tp dalam masa 2 jam je...
pelik jugak sbb area berdekatan semua affected...
tp our resident....alhamdulilllah....
lega mak, hari2 boleh basuh baju...:)

kes mh370, sedih bila memikir kan...
ye la, kita xtau apa nasib diaorg..
ntah hidup lagi atau x kan....
apa2 pun sama2 la kita berdoa utk mh370...

kes jerebu xnak komen lebih2
sbb benda ni dah mcm common dah...
last week terasa gak kesan nya,
tp xde ka seteruk tahun lepas
ingat lagi tahun lepas, masa tu tgh study lg...
dgn pregnant kan arissa lagi...
bacaan ipu kat batu pahat sampai 300++
mmg suffer rasa nya duduk dlm keadaan jerebu yg teruk sgt.

oklah korang, arissa menangis,
nnti kalau rajin, esok nak menulis lagi...
bye,,,
take care.. :)

Monday, March 3, 2014

~arissa alisha-6 bulan~

salam semua, hihihi...
hari ni nak memunculkan diri, nak cerita pasal arissa,
padahal dah masuk 7 bln dah dia skrg ni....
tp xpela..kita update cite 6 bulan dulu....

bila dah 6 bulan, maka boleh dah la makan ye...
so, mama pun buat la bubur utk dia,
first bubur ialah bubur nasi dah carrot...
mama nya xde la jenis yg betul2 ikut buku,
bagi bubur plain dulu, pastu baru bagi bubur berperisa kan...
tidak..tidak...mama nya bukan jenis macam tu...
hehehehe...

1st time bagi, masa balik kg raya cina hari tu...
lewat 2-3 hari la...sepatutnya genap 6 bln dah boleh bagi kan...
sbb masa tu, jatuh tgh2 minggu, so, postpone tunggu cuti..
senang sikit nak pantau kan....

alhamdulillah, ok je dia makan bubur tu,
now dah try brocolli jugak, pun dia ok...
cuma baru ni try dgn bayam merah dan sawi, dia batuk2....
so, stop bagi 2 jenis sayur tu..
kadang2 campur dgn ayam...kadang2 ikan bilis...
tp banyak guna ikan bilis je la...lg sedap rasanya....

masa 6 bulan hari tu, g check up,
berat nya dah 7.9kg..
x naik banyak sgt compare bln sebelum tu...
xpela..janji anak mama papa ni sihat...
tp tinggi dia naik banyak.....
brp ntah jadi nya skrg ni.....

so far arissa dah boleh menyusur ke hadapan...
sgt bahaya kalau letak atas katil....
pernah sekali tu letak tengah2 katil, mama ni berpusing sekejap je, nak ambik barang..
pusing balik tgk dia tup tup ada tepi katil dah.....
huhuhu....
kenkadang bila ada sekali dgn dia,
tgk dia menyusur ke tepi katil tu,
bila smpai tepi katil, dia pandang je bawah katilll
mmg get ready nak terjun je tu...
huhuhu

bahasa2 dia pun dah keluar,
kadang2 dgr la bahasa2 dia cakap tu....

pantang kalau tgk 2 org abang dia ni...
mengekek2 ketawa,
padahal abg2 x buat apa pun
suka sgt bergurai senda dgn abg.....




muka arissa ni nmpak sgt muka boboi...
so, bila pakai kan baju pink utk dia, rs mcm kelakar nmpak...
hehehehe...
tunggu la rambut panjang skit, nanti mama beli kan kepit rambut....
biar nampak gegurl sikit... :)

ok, tu je la perkembangan arissa di usia 6 bulan....
alhamdulillah,sempat jugak menyelit utk tulis blog,
ada jugak cerita perkembangan arissa.....

ok, jumpa lagi di lain masa..insyaallah...

Saturday, February 22, 2014

~sudah bersarang~

salam hari sabtu....
haish...sudah bersarang my blog ni...
sedih rasa sbb x dpt nak menulis merapu macam dulu2...
bukan nya x boleh...
boleh je...tp mcm banyak lagi kerja lagi nak kena buat...

tiap kali menulis, mesti berazam nak menulis dan menulis lagi...
tp bila time nak bukak blog utk menulis, ada ke hal nya...
huhuhuu...
banyak dah cerita yang patut tulis x ditulis...
sian arissa, kurang la cite dia kat blog ni..hihihi

oklah....
sehingga berjumpa lagi di lain masa,
selamat berhujung minggu semua....

Monday, February 10, 2014

~hai hai hai......~

salam hari isnin....
moga di hari isnin, anda semua berada dalam keadaan sihat dan ceria2 selalu... :)
ermmm...dah lama x menceloteh kat blog kan...
nak je menceloteh, tp kekangan masa...
terhad sangat2....
since dah kerja ni kan...
even, sendiri yang uruskan masa kerja, tp rasa mcm....
mcm banyak lagi perkara lain yg perlu di buat sebelum nak merepek kat blog ni...
hehehe.....

life so far so good...
alhamdulillah, dah dpt cope sikit dgn kerja...
kenkadang terfikir, rs mcm x percaya my life akan jadi mcm ni...
totally berubah....360'....
since resign dari ijn dulu...
tp insyaallah, ada hikmah di atas semua ini...
ini adalah perjalanan hidup yang telah di aturkan oleh allah swt utk hambanya ini..
maka, terima la seadanya....

anak2 pun so far so good....
sekolah ok, bbsitter ok,
alhamdulillah di permudah kan segala urusan.....

kerja pun ok je...
nak kata hebat tu xla sbb ada org yg lagi hebat dari kita...
but alhamdulillah, rezeki x pernah putus,
ada je yg call mintak quotation, nak ambik insuran utk anak, diri sendiri...
even kenkdg rs mcm ramai nya ejen insuran kat malaysia ni,
boleh ke nak survive....but alhamdulillah, ada je rezeki yang masuk utk kita...
ye la..dah klau allah kata tu adalah rezeki kita, mmg x ke mana la kan....

tu je la cite my life skrg ni...
semoga segala urusan harian saya dan keluarga di permudahkan....
insyaallah.....

Tuesday, February 4, 2014

~hai....~

salam selasa...
hari ni ramai lagi yg dok bercuti kan..
jalan pun masih lengan lagi...
cuti panjang masa CNY baru ni, ramai yg ambik kesempatan,
balik kampung la, bw family g holiday la....
kami ni balik kg je la...balik trg...

nak di jadi kan cite plak, i x sihat...
since thursday tu...demam..badan weak sangat...
tp khamis ptg tu gagah kan diri jugak keluar g jumpa prospect client...
alhamdulillah, dapat la jugak closed...

malam tu, dalam penat2 gigih la kemas kain baju bagai..
sbb nak balik kg...
tido x smpai 4 jam pun sbb 5am dah gerak dari kl...
sampai2 kg, demam pun dah ok... :)
hilang demam bila jumpa ma dgn ayah....
alhamdulillah....
tp tekak masih xde rasa....
rasa mcm tawar je bila makan semua makanan....
rasa insaf kejap bila x dpt rasa semua2 tu....

jumaat malam tu, ajmal dgn aqil cirit birit...
xtau sbb apa...
mungkin berpunca dari makanan yg i dgn mr azam beli kat pasar malam ptg tu...
huhuhu....
kepenatan sbb bergilir2 bw diaorg g toilet....

sabtu tu, penuh xtvt kenduri...
kenduri kawin la, bertunang la..
semua nya sedara mara.....
nasib la aqil dan ajmal dah ok...

hari ahad tu, mokcik2 3A bw diaorg g mandi kolam...
seronok la diaorg...
dgn arissa pun sekali masuk kolam....
even sejuk tp boleh je dia tahan...senyum seronok je main air...
alhamdulillah, arissa ok je dgn semua org..
xde la menangis bila tok2 or mokcik2 dukung...
even ni baru 1st time jumpa sejak dia dah cam muka org ni kan....

semalam bertolak balik kl...
bertolak awal pagi sbb nak avoid jem....
alhamdulillah perjalanan lancar even kereta banyak....
aqil cirit birit balik....
ptg semalam, kitaorg semua terdampar kat rumah..
kepenatan sbb dah berjangkit daripada aqil...
huhuhu....
ptg semalam, gigih jugak keluar pergi cari yakult...
doctor pernah advice suruh minum yakult ni kalau kkena cirit birit ni...
bukan yakult je la..minuman berkultur...
so, biasa yakult la yg kitaorg pilih......

hari ni dah ok sikit,
nasib la mama x keje, x perlu ambik cuti....
kalau rasa ok, kejap lagi nak keluar...
kalau rs x ok, duduk rumah je la buat admin job ni....
huhuhu....

info meengenai cirit birit di sini...

jumpa lagi di lain masa, insyaallah.....

Tuesday, January 28, 2014

~promosi...promosi.....~

hi all....
haish...susah sungguh nak update blog skrg ni....
ada je yang menghalang...
time management out lagi...
mmg payah la kan....

ok, ni i nak buat promosi....
sapa2 yang berminat untuk dapat kan flask prudential ni secara percuma...
di ulang lagi PERCUMA ye.....
boleh la roger2 i....



lawa x???
hah..lawa kan...
tapi...hah...ada tapi jugak....
LIMITED TIME & OFFER only tau...
so, cepat2 call/sms me at 018-390 3509

ingat, tawaran adalah terhad pada waktu yang terhad sahaja...
so, cepat2 la grab peluang yg ada.. :)

Wednesday, January 22, 2014

~gara-gara warehouse sale..~

hi uollssss....pekabo....
hari ni nak cite kelako..
kelako la bagi i kan....
tp kalau pada korang x kelako, ok je....
xde hal pun...

al kisah nya, 2 minggu lepas, 
kat ofis tu, ada buat warehouse sale..
dari hari rabu-jumaat....
warehouse sale barang2 rumah...
jenama mr muscle, glade, kiwi, and macam2 lagi la...
so, hari rabu tu masa dtg ofis, i dah borong pewangi kereta...
murah je korang...rm3-5 je...sapa xnak kan...
tp beli untuk diri sendiri je la..
tu pun x banyak sgt la...

dah remind diri nnti malam nak wa kat family group, bgtau ada warehouse ni..
so, kalau diaorg nak order boleh la...
tup tup..hari jumaat baru teringat nak bgtau diaorg...
dah la jumaat tu last day...
lepas sessi sharing pagi tu, turun bawah breakfast jap...
tgk staff tu tgh setup meja, keluar kan brg2....
so, i pun ambik gambar, send kat family member...
lepas makan, dalam half an hour tu, pegi balik tempat tu....
dah penuh org...
dr tmpt makan ke tmpt sale tu x sampai 20 langkah, 
tp terlindung sikit, so x nampak la org...
barang2 yg family members pesan banyak dah habis..huhuhu
padahal kejap je tu....

so, main ambik je la,
sambil ambik barang, sambil tangan menaip kat hp...
bc msg, tgk apa lg yg diaorg order...
punya la masing2 teruja nak order, msg bertalu2 masuk,
hp i jadi hang...
hahaha...brp kali ntah ter off sendiri....

kelakar gile weh...
last2 main rembat je...
belasah je, kalau diaorg xnak, xpela..bleh guna kat rumah sendiri kan...


ni rm3-5 je satu....




yg mr muscle muncung itik tu, dgn yg botol tu..rm3 satu..murah gile kan...glade refill tu rm3 ke rm5 ntah...

glade yg spray tu rm5 sebotol....glade sport tu rm5, yg pink tu rm3 ke rm5 ntah...gel tu rm3 kalau x silap...eh ke..rm5...hahaha..x ingat weh sbb banyak sgr brg harga murah...

yg ni i rembat masa hari rabu, hari jumaat dah xde..rm3 satu kotak....bayangkan betapa murah nya...kalau biasa rm4++ satu ketul kan....

resit pembelian.....

masa dok q tu, org asyik duk pandang je i...(hahahah..perasan la sgt ko ni ana)
ye la..org lain ambik setakat i kotak je....
yg i ni...3 kotak sekali angkut...
smpai sales manager dia terkejut tgk i rembat banyak...hahaha...

lepas bayar, duduk tepi, check semua brg ada ke x...
nasib la check sbb ada brg x cukup...mungkin cashier tersilap punch kot...
so, claim balik dgn diaorg mn yg xde tu...

balik umah, malam tu terus sort kan ikut order...
malang nya ada yg x cukup...
means diaorg order tp i x beli..
huhuhu...rs bersalah gile...
ni gara2 hp hang la..xleh nak fokus....
mr azam balik keje pun terkejut tgk brg banyak2...
bila bgtau brg x cukup, terus dia ajak pergi lagi
sbb kesian kat diaorg yg order...
tp sale tu abis pukul 6 ptg, masa tu dah kul 8 malam..
mmg xde dah la kan....
huhuhu.....

lepas ni harap2 ada sale mcm gini lagi...
best la dpt beli brg yg berkualiti dgn harga murah ni....


Monday, January 20, 2014

~unplanned vacation 2014~

salam hari isnin, monday blues ye semua...:)
ok, ni kisah 2-3 minggu lepas...

alkisah nya my sil and bil plan nak pergi bercuti...
dekat2 je la, nak release tension katanya...
so, diaorg ajak la kitaorg sekali....
and of course la kitaorg x ikut kan...
ye la..masa tu ajmal dgn aqil baru nak masuk sekolah..
banyak nak kena keluar duit nak byr fees lagi kan....
and i pun baru je nak start keje....

then, 2 hari sebelum tu pun diaorg keep calling lg..
pujuk us to join them...
siap offer, semua perbelanjaan di tanggung...
but both of us (me and mr azam) still refused nak pergi ke x..
sbb pergi nya on weekend je....just 2 days 1 night...
takut balik tu kepenatan,
dah la on monday tu, 1st day ajmal and aqil pergi school,
and i start keje...

but bila fikir2 balik, mcm kesian plak x pegi...
sbb since ajmal dan aqil cuti sekolah, 
mmg kitaorg x bw diaorg g mana2 pun bercuti..

so, fikir2, discuss2 dgn kids,
kitaorg pun decide nak pergi...
tp ada masalah jugak, sbb on saturday tu,
ada taklimat kat tadika kids, and i plak kena attend APW (for insurance agent)

and plan percutian plak, pagi sabtu masuk LOST WORLD OF TAMBUN,
and stay 1 malam kat hotel seri malaysia ipoh....

ada masalah jugak tu sbb i abis APW ptg...
so, kids x dpt masuk la LWoT tu....
last2 kitaorg bagi kids pergi dgn BIL dulu...
then ptg nnti, i, dgn mr azam and arissa menyusul....

so, ptg tu br gerak dr kl...
perjalanan hujan...
this is 1st time, i pergi long journey after accident hari tu...
trauma sgt2...dah la hujan, masa kejadian tu pun sama....
rs mcm berdebar2 sgt hati nih...
i x henti2 remind mr azam suruh bw slow2 je...
trauma weh..trauma.....

malam tu, xde aktiviti yg menarik la..just lepak2 kat bilik je la..
kids x habis2 bercerita seronok main air siang tadi...
alhamdulillah....seronok tgk diaorg happy....

plan utk ahad, nak naik CH..dah alang2 dtg ipoh kan...
tp BIL plak xnak naik...so, 2 kereta je la naik...
lepas breakfast, mr azam layan anak2 mandi pool kejap, 
i kemas2 barang, kitaorg check out...
sebelum tu sempat jugak jumpa kawan high school dulu..
dia mengajar kat ipoh ni,
dtg hantar durian....
sedap sungguh durian perak ni....huhuhu....

then terus kan perjalanan ke CH...
1 jam lepas tu sampai atas, kitaorg just jalan2 kat pasar KEA FARM..
g makan, masuk ladang teh BOH, then gerak balik....


lepak kat equatorial kejap......

 dah berserabai dah tudung tuh..huhuhu

 mmg wajib la singgah sini kan....

 ni dah ada yg baru dah...
apa lagi...sakan la bergambar...:)

 keluarga kecik saya.....:)

alhamdulillah...walaupun percutian ni sangat2 singkat at least merasa la jugak kami untuk bercuti kan...
moga lepas ni dapat peluang nak pegi bercuti lagi...
dah lama sungguh rasa nya x g bercuti...
insyaallah, kalau panjang umur, murah rezeki, boleh la kan.....

terima kasih banyak2 kat BIL & SIL sbb sponsor percutian kami kali ni...
moga anda semua di murahkan rezeki dan hidup diberkati oleh Nya....
insyaallah....

Thursday, January 16, 2014

~arissa alisha-5 bulan~

last week bw chek mek arissa g check up 5 bulan...
terlewat sikit sbb mama nya terlupa date app...
hahaha...

ok, alhamdulillah, arissa alisha hingga ke hari ini masih sihat alhamdulillah...
sekali sekala ada la dtg x sihat nya kan...
demam la, batuk la...normal la tu kan....

berat arissa skrg ni 7.8kg
tinggi plak 61 cm...

mmg ketara la rasa nya anak perempuan dgn anak lelaki ni...
anak perempuan mmg kurang sgt minum....
kalau malam pun, kenkdg sekali je dia terjaga utk feeding...
kenkadang pukul 530am baru terjaga utk feeding...
alhamdulillah, boleh mama tido lena...hahaha

klau dulu ajmal dgn aqil, xde la mcm ni...tgh malam, at least sekali,
ada la jugak bangun utk feeding....

now arissa dah kenal org...
xtau la dia ni mcm mn..
x semua org perempuan/lelaki dia nak pegi...
ada dia x nak dgn org perempuan, ada dia xnak dgn org lelaki...
pelik pun ada..sbb biasa tgk, baby kenkdg dia nak dgn perempuan sahaja...
or lelaki sahaja...giteeewwwwww....

kalau time makan, xyah cite la...
dr bulan lepas lg...
pantang nampak kitaorg makan,
terus mulut bunyi2 mata pandang kat makanan....
sabar ye nak, tunggu lagi brp minggu je lagi.....

geram kat bucuk2 mama nih...eeeeee....

ok korang..jumpa lagi di lain hari...
esok insyaallah.... :)


Wednesday, January 8, 2014

~tahun baru, kerja baru, azam baru....~

hai all....
haish....rindu nya lahai kat blog sendiri...
cerita banyak je nak di tulis, tapi kekangan masa tu yg buat jd xleh nak menulis...
anyway, rs nya x terlewat lagi kan nak wish happy new year...
eh ana, ko ni pehal...bukan entry sebelum ni dah wish ke???
hahahaha...lantak...ni utk reader yg x bc lg entry sebelum ni..hahaha...

ok, back to the topic,
bermula 2014, maka bermula la my career as a insurance agent...
setelah hampir 3 bulan menganggur,
keluar masuk company g interview,
sedih dgn offer yg tidak seberapa, (kes demand sgt...:)...)
maka, ini la pilihan yang i hope the best choice yg i buat....
i know, ramai orang2 di luar sana, yg mempertikai kan, 
eh, ada master..kenapa nak jadi agent insurance?
to me, ada master ke, phd ke, tu semua hanyalah paper semata2...
tidak menjanjikan apa2 pun....
even one of the director kat agency tu pun asking me the same question....
kalau dah tertulis, jalan hidup kita macam ni,
apa lagi yang kita nak pertikai kan????

Photo: Saya selalu mendapat panggilan telefon dari mereka yg pernah kata,

"Saya tak minat insuran"
"Saya tak mampu, insuran mahal sgt"
"Saya tak nak commitment"
"Saya tak perlu insuran sbb saya banyak duit"
"Saya dah ada company coverage"
"Saya boleh masuk hospital kerajaan"
"Insuran ni menipu je"
"Saya takkan sakit. Keturunan saya semuanya sihat"

Tp sekarang mereka kata "Saya nak amik insuran cepat. Kalau saya sign borang hari ni, bole tak saya terus guna insuran tu hari ni?" 

Mmmmm....Mereka yg dulu bukanlah yg sekarang...tapi kenapa ek??? Bila dah sakit dan terdesak, baru sedar insuran ni penting rupanya. Langit tak selalu cerah kan? Tak salah sediakan payung sebelum hujan. 

★ SARAH 019-3317848 | Email : sarahprubsn@gmail.com ★

when people surrounding me asking, 
why prudential? not a local product like etiqa,

this is an answer...

Photo: Best in Asia!! ;)

actually bukan ni je jawapan nya,
ada la lagi...tp ni je la yang boleh di tunjukkan....

moga tahun 2014 ini memberi sinar to me to develop my new career ini...
and of course i have a target, planning and bla bla bla...
hopefully dapat achieve apa yg di impikan....
semoga impian menjadi kenyataan...

actually banyak lagi nak cite kisah sebelum bergelar ejen ni..
nanti2 lah, kalau ada masa terluang lagi, boleh la cerita...
ni nak siap kan quotation prospect client...
esok ada  app..berdebar plak rasanya sbb 1st time nak present depan stranger...
hopefully di permudah kan semua nya,
insyaallah....

__________________________

for those yg masih tercari2 pelan perlindungan untuk diri sendiri/keluarga,
perlukan khidmat perundingan kesihatan/kewangan,
u can call/msg me at 018 3903509
whatsapp not available lagi ye sbb guna fon lama... :)

_____________________________

Robert Kiyosaki wrote: It's true that money is not the most important thing in life, but money does affect everything that is important in life.