Monday, December 23, 2013

~tragedi itu...~

citer tertunggak...
dah lebih 2 minggu dah terjadi pada kami...
tp xpela..tulis jugak kat sini utk di buat kenang-kenangan....

2 minggu lepas, hari sabtu tanggal 7 dec 2013,
kami satu family ke jb, ada undangan perkahwinan....
bw ma dgn ayah sekali...
pergi nya 2 kereta, satu lg kereta makcik...

on the way balik ke kl,
5 km sebelum exit sedenak,
di km 35.3 plus highway menghala ke kl....
ma dgn aqil duduk middle row,
me, ajmal and arissa duduk 3rd row...
ajmal dlm car seat...
actually, sblm tu arissa yg duduk dlm tu,
tp sbb dia nak menangis nak menyusu,
so, i ambik dia, pangku and bf kan dia...
ajmal plak dr row tgh, pindah ke row blkg, duduk kat car seat and tido...
i dgn arissa plak tido jugak..
letih sgt rs nya.....

baru je dlm 10 minit rasa nya lelap kan mata,
tetiba, terkejut sbb mr azam brek and rs kereta kitaorg di rempuh...
i dah jerit, "ya allah, abg, kenapa ni"...
mr azam kata, "ada org langgar kita..."
but i tgk ms tu mr azam still steady je bw....
then sekali lg i rs lg sekali di rempuh...
2x di rempuh dalam sekelip mata....
i dah nangis masa tu..

arissa menangis sbb i menjerit,
dia terkejut agak nya,
ajmal plak terjg dr tido, sbb di rempuh tu, badan dia tertolak ke depan..
but alhamdulillah kepala dia je kena seat....
and i pun mmg kepala terhantuk kat seat jugak....

aqil kat middle row, mmg ma pegang...
kalau ma x pegang mmg jatuh ke lantai la....
sbb dia tido baring terus kat seat....bukan tido sambil duduk...

nasib la gap 3rd row dgn middle row tu x banyak, so, kitaorg x tercampakke hadapan sgt...
mcm ma, sbb middle row dgn 1st row tu luas,
dia terpaksa tahan diri dan pegang aqil kuat agar x tercampak ke hadapan....

mr azam berhentikan kereta kat tepi,
then ayah dgn mr azam keluar...
i dah meraung kat dlm kereta....
tgn terketar2 taip kat WA group adik beradik, bgtau kitaorg accident..
kereta makcik dah ke depan dah....

then i pun keluar tgk kereta yg langgar kami tu...
kata pemandu,
"mintak maaf bang, saya dah brek tp mcm x makan je brek tu..saya brek la lagi sekali"
ms tu nmpak ada ambulan....ada tow truck....
rs nya x smpai 10 minit kot accident tu berlaku,
tp ambulan dan tow truck dah ada kat tmpt kejadian...
penumpang dlm kereta yg langgar kami tu ada yg cedera...
diaorg dr klang kalau x silap...
menghadiri kenduri jugak....

ms tu hp mmg berdering la...
baik hp ayah, hp i....
semua nak tau cite kan sbb lepas je tulis kat group wa tu,
terus dah x tgk msg dah...sbb dok meraung je..hahaha...
apa yg i duk risau, takut kereta xleh jjalan....
sbb teruk sgt keadaan kereta kitaorg....

bumper blkg mmg habis terus,
tayar spare tu jatuh bergolek di tgh jalan,
ayah g kutip....
mr azam g ambik bumper yg jatuh, bw ke tepi jalan....
mmg sedih sgt tgk keadaan kereta kitaorg....
tu la our 1st hand car yg kitaorg beli since kawin...
no plate pun di tempah khas sempena our wedding date...
sayang sgt2.....sedih bila tgk kereta jd mcm tu...

bincang2 dgn driver kereta yg langgar kitaorg tu,
1st2 dia nak bayar,
but my brother suruh pegi buat report jugak....
masalah plak bila ekzos patah...
mr azam dgn ayah cr tali,
ayah jumpa dawai tepi jalan, mr azam guna tali tag ofis dia...
so, ikat la ekzos tu...
org tow truck xyah cite la...
asyik la dok push2 suruh kitaorg tow kereta bw bengkel diaorg...
tp kitaorg mmg xnak la....

so, lepas ikat ekzos, nak g buat police report plak...
kitaorg exit sedenak, patah balik ke kulai, nearest police station...
so, janji dgn kereta makcik nak jumpa kat police station terus,
smpai2, xleh nak buat report sbb xtau km brp...
polis kata takut kereta lg satu tu buat km x sama dgn kitaorg,
nnti jd report yg berbeza...
ms tu dah frust sgt...dah la badan penat....
terkejut lagi....gigil2 lagi,
i asyik la nangis je.....
lepas solat maghrib, kita org decide nak buat report kat police station kat kl je....
ms nak balik, polis tu panggil mr azam,
dia kata, ada maklumat org inform, kat mn km tu...
alhamdulillah, dpt la buat report....

pung pang pung pang...
dekat pukul 8 kalau x silap,
baru la kami bertolak balik kl....
alhamdulillah, selamat smpai kl kul 1130 malam tu....

mmg terkejut sgt2...
x sangka kejadian mcm ni menimpa kat kitaorg...
this is 1st time terjd mcm ni pd kitaorg.....
2-3 hari i jd mcm fobia nak naik kereta...
rs mcm takut..
but alhamdulillah, lepas tu dah ok je....
ma sentiasa pesan. istghifar banyak2...
bersyukur sbb xde sapa yg cedera or kehilangan nyawa...
kereta tu boleh baiki, tp nyawa???
bila ma kata gitu, sedikit sebanyak rs ok sikit....
i mungkin terasa sgt sbb duduk 3rd row kan...

kereta hntr direct to distributor...
alhamdulillah, semua nya di permudah kan....
2 hari lepas, org bengkel call bgtau kereta insyaallah khamis ni siap...
and diaorg bgtau, masa nak pasang ekzos,
rupa2 nya ekzos patah terus dr depan ke blkg...
sebelum ni ingat yg belakang je patah nya....

kenkdg kita dah cukup berjaga2,
tp kena jugak atas kelalaian org lain....
apa2pun bersyukur...alhamdulillah kitaorg semua x apa2...

ayah kata,
"alhamdulillah, azam x menggelabah ms kena hentam yg pertama tu...dia brek slow je sbb xnak kena kereta depan.."(ms tu depan kami ada myvi),
kalau x, mmg teruk la kami..depan belakang...
alhamdulillah jugak mr azam boleh control kereta, x rempuh divider (sbb ms tu kami di lane kanan)...
i ms 1st kena hentam tu, ingat kan bus lane sebelah yg rempuh kitaorg....


Photo: km35.3 hghwy plus jb-kl,7/12..kereta ku dilangar

ni our car..klau tgk mcm ni xde la teruk sgt..tp in reality...uwaaaa......sedih....

Photo: km35.3 hghwy plus jb-kl,7/12..kereta ku dilangar
ni plak kereta yg langgar kita org.....kereta wira....

apa2 pun mmg betul2 akan di jadikan kenangan yg x dpt di lupa kan la utk kitaorg sekeluarga...
terima kasih pada ahli keluarga yg banyak menolong, dari awal kami accident, hingga la ke kereta nak di hantar ke bengkel....


6 comments:

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah syukur sebab semuanya selamat..

Cinta Cinta said...

alhamdulillah.. semua selamat.. mmg tak dijangka perkara macam ni.

ayu Ismail said...

Nasib baik x de apa2..alhamdulilah..kadang2 kita berhati2 org lain yg lalai

intz said...

salam na, syukur semua s3lamat. betul kata ma ayah ko na. alhamdulilah s3mua dipermudahkan

Afne said...

msti perasaan masa tu dh tak rasa pape kan. nsb baik korg anak beranak takde pape.

Queen said...

masyaAllah..

mujur semua selamat..
mmg boleh trauma..

alhamdulillah

teruk juga lah kan kereta nya.. huhu