Wednesday, October 31, 2012

~pengalaman 8jam perjalanan trg-kl~

huwa..huwa..huwa....
this is 1st time experience for us....
selama ni mr azam mmg plan betul2 perjalanan...
either nak balik penang or trg....

abg bertolak kul 9am, aku bertolak kul 11am...
dari saturday lagi aku tanya mr azam nak bertolak kul brp...
tp dia x bg jawapan pun....
aku rasa mungkin dia pun faham...
balik kali ni sekejap sangat...jumaat-ahad...
biasanya, kitAorg akan bertolak awal2 pagi (lepas subuh) utk balik kl...
sebab nya, mr azam xnak bertembung dgn lori2 kelapa sawit @ kenderaan yang banyak atas jalan...
and of course dia bimbang kan kat jalan jerangau jabor tu...
sbb situ kan jalan biasa.....
so, balik kali ni, aku rasa dia nak balik lewat skit la...
ye la..mcm x puas kan balik...sekejap sangat....
kalau ikut mr azam, dia nak balik kl semalam...
tp sbb aku dah ada kelas monday tu, nak buat mcm mn kan....

lgpun masing2 mcm penat lg sbb saturday tu ada kenduri akikah my nephew...
tu lg satu faktor dia bertolak lambat sikit...
masa nak kuar rumah tu, kawan sekampung aku si M dah call...
dia tnya aku kat mana, aku kata aku br nak bertolak...abg dah bertolak...
aku tnya dia kat mana, dia dah kat cheneh....
owh..kiranya dia lead la...xpela...aku pesan, kalau ada jam kat mana2 please inform...

ok..perjalanan pun di mulakan....
baik kat jalan jerangau jabor or lpt, kereta banyak....
banyak dari biasa2...standard la kan..musim raya....
masa dekat simpang bukit besi tu pun dah stuck sekejap....
tnya abg, abg kata kat situ mmg mcm tu...tp sekejap je tu...
mmg sekejap je la...
pastu ada lg stuck kat mana ntah...tp kejap2 je la....

masuk2 lpt, tgk kereta dah bnyk...
abg kata dia berenti kat r n r kuantan...
kitaorg berenti la kejap tepi jalan tu tunggu abg sbb nak konvoi sekali..
si M dah call katanya lepas je Lanchang, lpt jammed teruk....
dia suruh kami keluar temerloh..
masa tu dia stuck kat jammed tu, dia x sempat nak exit mana2....
terus kami on Ipad, bukak gps...
mr azam guna WAZE...aku rasa waze ni sangat memberi info berbanding sygic or apa2 lg la gps apps....
tgk2 waze mmg tunjuk jammred start lanchang tu...
abg ajak kuar temerloh, mr azam ajak kuar lanchang.
sbb yg jammed tu lepas exit lanchang.
ok, proceed...punya la kami speed sedikit sbb takut jammed tu akan merebak ke sebelum exit tu...
fuh...alhamdulillah sempat...
call si M, tnya direction sbb takut cik waze salah bg arahan kan....
seb baik la arahan cik waze tu sama je dgn direction yg si M bgtau..

tp bila habis jalan lanchang tu, mmg nak xnak kena masuk highway balik...
tp si M suruh masuk sekejap je..lepas bayar tol, terus exit ke bentong timur tu plak....
gigih la kereta aku dgn abg mengharungi jammed tu...
teruk sgt aku rasa....stuck kat 1 jam jugak la situ kot....
padahal dekat je nak smpai ke bentong timur tu....

masuk bentong timur, lalu jalan biasa lagi...
ikut arahan cik waze dan si M....
berenti isi minyak jap kat shell situ, g toilet semua...
then teruskan perjalanan....
jalan mmg bersimpang siur.....
kereta pun banyak, agak nya yg lalu jln dalam ni mcm kitaorg gak kot...
nak avoid jammed...
tp even kereta banyak, perjalanan smooth la...
smpai la satu jalan ni, jalan kecik je..
cik waze suruh masuk, kami tgk kereta depan kami pun masuk..
si M kata jgn masuk sbb tu jalan masuk ke highway balik...
mr azam dah siap pusing balik dah nak masuk jln tu (sbb kami terlepas jalan tu)
tp abg kata xyah, teruskan perjalanan..mr azam ikut je la even cik waze tunjuk, highway dah clear...
x smpai 5km lepas tu kot, jalan jammed....korang bayangkan jalan dalam jammed...
jalan bersimpang siur dgn xbleh nak overtake lagi..hazab...
stuck kat situ la yg lama nya....
rupa2nya dia stuck kat smpai ke genting sempah...
r n r genting sempah tu ya rabbi..penuh kereta....
si M kata terus je ikut genting highland, masuk jalan gombak lama tu...
tp mr azam xnak, abg pun xnak..kami masuk highway balik...
elok2 je lepas tol karak, jammed pun bermula...
cik waze kata, jammed ni smpai la ke tol gombak....
tp seb baik la x lama sgt kan...
pukul 7 ptg, kami smpai la kat tol gombak.....
fuh...perjalanan yg sungguh memenat kan.....

mr azam dah serik dah..
hahaha..ala..plus pun jammed gak hari tu kan...
pendek kata, sapa2 yg balik kl hari ahad tu, x kira ke mana destinasi, mmg merasa jammed kan....

ada kwn aku, kul 4 ptg dr jerantut, smpai kl kul 330am....
ada sorang ni kawan aku dr trg kul 4 ptg smpai kl 530am...
dah la tuh, nasib baik x accident sbb sleepy...
adoi...tu kes bahaya tu...
apa2 pun alhamdulillah semua nya selamat.....
nasib baik la jugak anak2 x meragam dalam kereta...
cuma kelaparan la....
ma dah suruh bw bekal tp xnak bw...
ma ada la bagi telur rebus, anak2 makan telur rebus je dalam kereta..
pastu masa singgah kat shell tu, beli roti kat diaorg....
bekalan air mmg mencukupi la....

ni semua pengalaman kan...
apa2 pun syukur alhamdulillah selamat sampai ke rumah manis rumah....:)

2 comments:

~ As ~ said...

si Amira ni nmpak hantu kat jalan jabor tu..hahaha. seram siot aku.
DM aku no hp ko yea.

Kesuma Angsana said...

pernah kena lebih 16 jam sakit pinggang adoi !