Tuesday, February 10, 2009

xcident..

sabar ye pembaca2 blog ku sekalian apabila anda membc tajuk kali ni...bkn aku or mr azam yg xcident..tp nak cite psl xcident....ni cite ahad lepas, ms kami on d way nak main tenis...kat federal highway..ms tu pg2 lg, so, jln pun clear lg time tuh..tetiba ms lalu betul2 depan MV tu, aku nmpak motor terbang di tepi jln...tp x nmpak org nya...bila betul2 lalu kat motor tu, nmpak penunggang motorsikal tu dah terbaring atas jln..terus aku jerit kat mr azam..."bang, bang..ada xcident, berenti bang.."..ms tu kereta kami dah lepas dah kat xcident tu...mr azam pun berenti tepi jln n dia reversed keta ke tmpt xcident tu..ms kami smpai tu, ada la 2-3 motor berenti gak... bila mr azam & org2 lain tanya dia, dia kata dia on d way naak g keje..dia bw motor line keta...mungkin la dia sleepy lalu terlanggar tembok tepi jln tu....kesian dia..banyak gak luka nya...mr azam terus bg fon dia kat aku suruh aku fon 999...nak dgr dialog aku x?

aku; helo 999, saya nak bgtau, ada xcident la kat federal highway dpn mv menghala ke pj
operator;bleh saya tau saya berckp dgn sapa..
aku; nama saya ......
operator;bleh cik ulang balik apa yg cik nak bgtau
aku;(aku pun cite la balik..)
operator;ni, cik nak saya sambungkan ke polis atau ambulans ye...
aku; sambungkan pd ambulans..cpt sikit tau..kesian org tu tgh sakit
operator;cik, hospital terdekat kat situ mn ye..hkl ke ppum(ni pun nak tanya aku..u as operator 999 patut tau la semua ni)
aku;sambung pd ppum...cepat sikit....
operator;ok,saya sambung skrg....x smpai 5 min aku berckp dgn operator ppum lak
aku; ppum ye, saya nak laporkan bla bla bla....
operator ppum; dia ada patah x, dia bleh bercakap x
aku; (aku xplain la kat dia camna keadaan org tu kan)
operator ppum; ok..kami akan hntr ambulan dgn segera...
aku; cepat sikit ye..ok, terima kasih...


huh...begitulah lebih kurang dialog aku dgn operator 999 dan ppum...ni 1st time aku call 999 ok..ingatkan bila kita call 999, diaog akan terus hntr ambulan or polis kat tmpt kejadian, rupa2nya kita kena tunggu lg diaorg sambung kat hospital or balai polis nearest pas tu br la ambulan or polis dtg...erm..aku rs cam x praktikal la buat cam ni..lambat la..cuba pk, camna kalau betul2 emy, org tu dah nak meninggal ke...ish...

tp mmg la..ni mmg betul2 pengalaman br la buat aku dan mr azam....x caya pun ada aku la org yg call 999 tu..bila tgk ambulans yg dtg tu, aku banggan jap siut...aku la yg call ambulan tu beb...hah hah hah....

so, berbalik pd xcident tu..ms aku call tu org dah ramai berenti utk tgk..biasa la kan...org mesia..suka melihat....pastu skuad peronda sprint highway pun smpai...pastu ambulans pun smpai..tp lmbt gak ambik ms nak u-turn balik tu...sbb ambulans kan menghala ke kl, so, dia kena u-turn dulu la....pas ambulan smpai, MA tu siap interview lg aku dgn mr azam sbb kami org yg 1st tgk dia xcident..dia tanya la xcident dgn mende, ada patah ke x...aku bgtau la sikit2 pastu diaorg terus angkut org tu bw g ppum....
oho...aku ada ambik gmbr gak sikit2..tp aku xnak la masukkan gbmr org tu kat sini...buatnya sedara mara dia yg bc blog aku ni kan..ni dia saman aku sbb ambik gmbr dia tanpa kebenaran..hu hu hu..naya aku....so, aku letak gmbr ambulans dgn gmbr skuar peronda sprint highway dah la ye...heh heh heh...ok...babai...

2 comments:

itangmanih said...

huhu...ngerinya tgk eksiden..
BTW,ni ahad bila nie?ahad lps2 ek?kan ahad lps blk kg kan?

~ana~ said...

ahad 01 feb tuh..heh heh heh..cite lama tp x nyempat2 nak letak..banyak bebenor cite..heh heh heh...balik kg time minggu thaipusam...sgt ngeri rs w/pun xcident tu x teruk sgt...