Tuesday, June 23, 2009

~stress???~


ada seorg kawan bertanya, ko x stress ke, dgn pregnant pastu kena jaga anak kecik lg...

erm..aku tau, soalan dia bukan nak men "down" kan aku...sbb dia cite, dia stress dgn keadaan dia skrg..tp keadaan dia mmg berbeza la dgn keadaan aku...

jawapan aku;

bohong la kalau aku kata aku x stress, dgn keadaan aku cam ni, pastu anak tgh melasak, mr azam kena keja shift yg mana kadangkala aku terpaksa jaga ajmal sorg2...cth pg td, ajmal masih tdo lg time aku nak kuar umah..mr azam abis keje kul 8am...camna aku nak angkut ajmal...x smpai hati nak kejut kan dia...nak letak dlm stroller, malas nak bukak..so, mmg aku kena tanggung sendiri la...dukung dia..bayangkan la dgn ajmal yg beratnya dlm 11kg tu...sgt mencabar..bila nak lock mangga pintu lak, tetiba jd susah...adoi..aku hampir2 menangis pg td kenang kan nasib diri....
tapi...

aku kena pk +ve..kalau sokmo pk -ve, smpai bila stress tu x hilang...x di nafikan, bila mr azam kena keje shift ni aku jd lebih berdikari...bkn nak angkat bakul sendiri tp tu la hakikat nya..banyak benda aku kena buat sendiri....kalau dulu, mr azam ada sama..ni..sorang2 je..sedih sgt2...x dpt bayang kan camna la time aku dah sarat nnti....susah aku nak terima bila dia kena keje shift...stress sgt...

dulu, ms mr azam keje ofis hour, pg, g keje sekali...dia akan drive..skrg ni, aku la kena drive sendiri...sgt mencabar..tau2 la jamm kat jln tun razak tu...skrg ni sejak tol besraya free, lg teruk jamm nya...nasib baik mr azam dah ajar cr2 nak cilok camna..nak tukar line camna agar cpt smpai...semua tu sgt mencabar ok...

tu x campur lg stress dgn keadaan persekitaran..tekanan dr org2 sekeliling..erm...tp aku kena sentiasa pk +ve...syaitan tu sentiasa nak menghasut aku...nak melemahkan semangat aku...

hidup berumahtangga cam ni la kan..kena ada give n take...lgpun bkn semua keje aku kena buat, ada gak keje2 yg biasa aku buat dulu, skrg ni mr azam yg buat...

erm..pg lebar cite aku kan...tu luahan perasaan aku di hari selasa kepada kwn aku bila dia tanya aku..pastu aku luah plak kat blog nih..:)...skrg ni asyik nak meluahkan perasaan je...ntahlah....aku pun xtau kenapa...yg penting, aku kena sentiasa ceria2..peace....:)...

3 comments:

itangmanih said...

sabar...mungkin ada hikmah di sebaliknya..
i'm more stress since doc confirmed that i have diabetes..huhu...rs down kejap semlm..tgk gula pun fobia...

~ana~ said...

hah? ada diabetis? adoi kak..kena jg nih..nnti kalu x jg..nnti x sempat smpai 36wks, doc dah suruh bersalinn...possibility utk kena czer tu pun ada gak tuh....sabar banyak2 ye kak...

Afne said...

ana, afne pernah ditanya soklan cepu emas ni tp afne mulai dgn senyuman utk menjawabnya. mmg setiap anak tu lain2 tp afne bersyukur dgn dugaan2 yg terpaksa afne hadapi sorg2 bila eddy outstation/keje sampai lewat mlm dgn menjaga hana yg msh kecik sorg2.. semua tu memberikan afne kekuatan. dgn mengandung kali ke 2 sedangkn hana br berusia setahun 4 bln.

afne anggap itu kelebihan yg afne pernah rasai berbanding org lain. moga Allah permudahkan kehidupan kami sekeluarga, amin.