Monday, January 18, 2010

~my journal as a breasfeeding mum~

alhamdulillah sgt tuhan mengurniakan susu yg banyak dlm bdn aku ni...
boleh la nak bfeed kan ajmal dan aqil..
dulu time ajmal, sgt gemilang rs nya...
kalau pump kat ofis kul 1030 tu, bleh dpt 12-14oz per session!
n session ptg, kurang la sikit..kdg2 10-11oz je...
stok mmg banyak la..smpai kan kena tumpang simpan kat deep freezer my MIL..
ms pregnant kan aqil pun, susu masih ada kalu picit but ajmal dah xmo...
so..sempat fully bfeed kan ajmal sethn je....

n time aqil ni, rs nya susu kurang sikit..xtau la kenapa..
mungkin aku terlalu jg pemakanan kot..
perut aqil sgt sensitif...
whatever yg related dgnn bijirin, gandum..xleh nak mkn..
nnti kembung...dulu ajmal pun sm..tp since dia dah cecah 3bln, dah ok dah..
but aqil masih lg tidak ok buat ms ni....
skrg ni kalau pump session pg kat ofis, dpt la dlm 10-11oz je...
ptg tu dpt la 9-10oz...
masih lg cukup utk aqil dan juga bleh dibuat stok...
kenkdg stress sbb duk compare time ajmal dulu bleh dpt banyak..
tp kenkdg je..xmo pk banyak2 sbb nnti susu x kuar...

jadual pump aku simple je...
pg dlm kul 530-600am...
time ni dpt la 10-12oz...
pastu sambung kul 1030 kat ofis...
n then, ptg kul 1530 lak...

mlm b4 tdo tu kdg2 pump kdg2 x...
ni la masalah nya..nak kena disiplin kan diri..
nak pump gak waktu mlm b4 tdo..
tp tu la..lately assyik tdo awal je..
letih sgt...x sempat nak pump...
camna ye nak disiplinkan diri utk pump gak b4 tdo...
any idea? afne..bleh share camna nak jd rajin cam afne?

skrg ni time cuti, biasa weekend la..
susu yg aku pump mmg aku bg ajmal..
mmg xde buat stok pun...
alhamdulillah dia nak minum..
dulu awal2 pas bersalin, ada gak bg ajmal minum tp dia xmo..
skrg ni dia minum je...alhamdulillah....
even x fully dia minum susu aku..but at least dia masih bleh merasa...
hr tu confius gak takut xleh bg but pas tanya kat LC..dia kata ok..bleh..
alhamdulillah la kan....

skrg ni masih lg guna Avent ISIS breast pump...
dulu beli ms pregnant kan ajmal..
ingat hr tu ms pregnant kan aqil, nak beli madela freestyle tu...
tp x mampu lg rs nya...
insyallah la coming soon..mudah2an la di murah kan rezeki utk beli pump tu...

td ada call LC sbb nak tanya why my breast rs berdenyut2 ..
waktu yg sama lak tu..kul 1330 dan 1730...
dia suruh aku kerap kan waktu mengepam...
setiap 3 jam...
dia kata breast rs berdenyut2 tu sbb susu penuh...
kena pump...
oh my god..3-4 kali sehari tu pun malas nak follow...
ni kan lak nak suruh 5-6 kali sehari...
hu3x...kata nya, makin kerap aku pump..susu makin banyak terhasil..
ini adalah kerana..bila breast kita kosong,
lg cepat susu terhasil memenuhi ruangan2 yg kosong itu...

masalah flow yg agak laju mmg masalah utama..
dulu time ajmal br lahir, dia mengamuk2 sbb selalu tersedak bila hisap...
dah kepit kuat2 breast tu pun still lg laju...
time aqil pun sama...mmg menguji kesabaran sungguh la...
dia nangis2 sbb tersedak2, susu laju sgt...
smpai aqil kdg2 lgsg xmo direct bfeed..dia nak hisap dgn botol...
time ni kena sabar je banyak2....
erm..camna ye nak slow kan flow tu....
perasan sgt kalau tgh pump susu,
flow banyak sangat..yg besar..yg kecil..
kalau tgh pump/tgh susu kan aqil, breast lg sebelah mesti memancut2 kuar susu..

moga niat aku utk menyusukan aqil hingga ke titisan terakhir di permudah kan...
insyallah....amin...

nak letak gmbr pump tp xleh upload gmbr lak....

2 comments:

Afne said...

ana, syukur rezeki susu mencurah2. apa yg pernah afne baca psl kes susu overflow.. ana blh cuba cara ni;

1) pegang breast scissor style. biasanya bf mom tak digalakkan guna pegangan ni sbb nk pastikan jari tak menyekat pengaliran susu keluar.

2) cuba susukan baby dgn cara mengiring atau baby di atas badan ana. ikut hukum graviti la. bila baby yg kt atas so dia masuk mulut ikut hisapan saja.

ada lg kot cara lain tp tak igt sgt dh. nnti klu afne jumpa afne bgtau ana k ;)

happy breastfeeding

~ana~ said...

tu la afne..alhamdulillah susu banyak...anyway, thanks for the good info...