Tuesday, December 20, 2011

~rutin harian~

rutin harian di malam hari pada weekdays.....
korang biasa nya buat xtvt apa erk dgn anak2 lepas mkn malam tu erk...
aku ni mmg xde sgt la buat xtvt dgn anak2 tu..
sbb aku mmg malas...kalau mr azam ada, mmg dia yg handle anak2..
kalau dia xde tu yg aku kenkdg kematu sikit..xtau nak buat apa...
kebiasaan nya, aku bg diaorg layan ipad or laptop..
xpun bg diaorg tgk dvd...
mana2 je la yg diaorg prefer...

mcm malam td, ajmal request nak tgk ultraman,
on laptop, bukak youtube, bg je la dia tgk..
dia boleh duduk berjam2 depan laptop...
lepas satu..satu...dia layan video...
dia dah pandai klik2 sendiri skrg ni..
so, senang sikit la kan...





muka senyum puas hati sbb dpt tgk youtube..:)

sambil2 tu, aku kemas baju2..packing brg sikit2...
aqil plak ikut je bontot aku..keluar masuk bilik...
xpe la..as long as dia x kacau aku, ok la....
bila dah penat, aku rehat, aqil nak layan ipad plak..
aqil ni dia boleh layan ipad je...tgk youtube, layan dvd mmg dia x sgt la...
tp kalau citer CARS, mmg dia suka la sbb dia suka tgk tow truck tu...
dia kata, tow truck tu adalah dia,hah3x...
mama, papa, ajmal masing2 ada watak masing....



cuba buat sendiri...ok je...


owh..sila abai kan keberselerakan rumah ku itu...


cuba lagi..:)


muka puas hati dpt buat sendiri....

aqil ni kalau nak main ipad mmg kita kena duduk dgn dia...
kalau ajmal, ko bg je ipad tu, mmg dia boleh je duduk layan ipad sorang2...
ni aqil, semua nak kita duduk dgn dia, buat sama2...
padahal ok je..dia boleh je buat semua2 tu sendiri....
tp biasa la..nak kan perhatian...
nak x nak kena la layan kan....
so,sambil2 tgk tv, sambil2 tu layan diaorg...
ajmal pun nak kena tgk jugak apa yg dia dok tgk kan..
kang nnti dok klik video ntah apa2...naya je....

tp kalau time rajin aku dtg, mmg aku ajar la jugak diaorg abc/123 kat ipad tu..
ajar kenal huruf, mengira..
biasa time rajin aku dtg bila ada hari yg xde drama yg aku follow...
heh3x...
tp mmg totally aku ajar thru ipad la..
nak ajar menulis sendiri kat buku mmg dah x layan dah..
dulu sblm ada ipad, ok la jugak nak menulis kat buku...
skrg ni xde nya.....

pukul 930-10malam, masing2 dah penat...
mata ngantuk..mintak susu..terus zzzzzz....
tu la rutin harian aku dgn diaorg...
kalau aku nak buat kerja2 rumah ke...mmg kena tunggu diaorg tdo la...
tp biasa nya time tdo kan diaorg tu, aku pun tertdo...
last2 kerja2 rumah pun x terbuat...
tu yg kena bgn 4-5am utk cover balik buat kerja2 rumah tu...

ada aku tgk blogger2 yg buat xtvt yg agak fun la dgn anak2...
cth, ajar anak2 coloring la, bc buku la, mcm2 lg la...
ntah la..mungkin sbb aku ni pemalas sgt kot nak buat xtvt2 mcm tu dgn anak2...
pemalas+letih...aku rs kalau weekend boleh la nak buat xtvt mcm tu dgn anak2...
tp kalau weekdays...erm..mmg kelaut la...

6 comments:

Afne said...

ana, klu hana tu dia jns suka buat semua benda. give her anything mmg dia akan lyn. tp haziq ni kurg bab2 buku ni. tgh cr cara nk attract dia. mainly dia suka kereta, bola & tv/youtube.

aThidEaN said...

bahagia bila balik kerja dapat rilek2 dgn anak2.biar penat tp puas hati kan kak

aThidEaN said...

bahagia bila balik kerja dapat rilek2 dgn anak2.biar penat tp puas hati kan kak

~ As ~ said...

hmm aku pun mcm ni, klau aku sibuk buat kerja, bagi je ipad iphone sorang satu, main diam2..
dah siap kerja, aku temankan main basikal kat luar pula.
itu jelah aktiviti.

Cik Ina Do Do Cheng said...

cik ina memang malas buat aktiviti ngan anak-anak, terutama mengajar baca buku. ntah lah dari dulu cam tu. semua anak-anak buat hal masing-masing, sekarang kan ada lappy senang dorang layan. jahatkan cik ina pemalas.

Ermayum said...

i pun pemalas gak heheh- so we let the machine play with them (or they play with the machine) but by right kita patut rajin skit kan heheh