Tuesday, September 25, 2012

~tragedi berdarah di hari lahir~

mr azam kata, kalau org tnya, birthday thn bila dia paling ingat,
dia akan jwb masa dia umur 3* thn...:)
sbb wife dia tercedera ms memasak..hahahah

alkisah nya, kan ahad lepas, birthday mr azam,
maka, aku ni plan la nak main masak2...
cadang nya nak masak nasi hujan panas, kurma daging, ayam masak merah....

so, dlm kul 11 gitu, aku start la masak...
keluarkan minyak sapi dr peti ais,
buka penutup, then ada la penutup (tin) yg aku bukak n sepatut nya aku dah buang sbb dah ada penutup plastik dia kan...
tp aku tinggal jugak kat tin tu...
then aku cungkil dr atas dgn senduk minyak sapi tu...
standard la kan keras...
sekali jari aku terus tertusuk pd penutup tin td...
(sila bayang sendiri mcm mn keadaan penutup tin tu)
terus la mancut2 darah keluar...
dekat 5 minit letak jari kat air paip, darah mancut2 lg keluar...
ambik towel, lap tp darah penuh memancut...
tp letak la jugak kan sbb nak stop kan darah...
tp x henti2 jugak darah keluar...



aku suruh ajmal kejut kan mr azam,
aku dgr dia naik kejut kan mr azam mcm kejut2 ayam je...
dia ni mmg penakut sikit nak kejut kan papa dia dr tido...
then aku lari naik atas, kejut kan mr azam, bgtau apa yg terjadi...
mr azam tgk luka, terus bangun, tukar baju, paksa aku tukar baju, then terus ke klinik...
dlm masa tukar baju tu, merayu2 aku cakap xmo g klinik..
tp dia cakap x boleh sbb luka tu besar dan agak dalam...
dia takut kena urat and takut tin tu berkarat...

terus la kami ke klinik kita...
ingat nak ke klinik biasa kat alam damai..
tp mcm jauh je aku rs alam damai tu...g klinik kita dah la...

smpai2 klinik, daftar, then terus masuk bilik doctor..
emergency case la kira nya ni...
dr bersih kan luka, sambil tu aku pot pet2 tnya kena jahit ke x...
lepas dia check, dia kata kena jahit sbb luka agak dalam...
dah hampir nampak urat..nasib baik urat x putus....
huhuhu...

merasa la kena bius, dan kena 3 jahitan...
doctor balut and ahad depan kena buka jahitan balik....
sambil dr jahit, aku tutup mata sbb x sanggup nak tgk...
ingat nak suruh mr azam ambik gmbr..
tp memandang kan risiko bakal terjadi, maka, aku cancel je la....
bila masuk jahitan ke-2, aku bukak mata, tgk doctor jahit...
ngeri betul....
sebiji sama dgn incident aqil dulu....
huhuhu....
lepas jahit, nurse balut, doctor bagi paint killer dgn antibiotik...
antibiotik kena on sbb dr takut ada kuman dr tin.....
takut tin tu berkarat...
paint killer aku x mkn pun...
bius hilang, merana aku kesakitan...


nak di jadikan cerita plak, balik dr klinik, terus aku sambung masak...mr azam dah bising2 dah x bg aku masak...
tp sbb semer bawang dah potong, bahan semua dah siap tinggal nak masak je, aku degil, aku masak jugak,
then basuh kain, lipat kain...ptg tu bius pun makin hilang...berdenyut2...

ni la hasil nya, nasi hujan panas, kurma daging, ayam masak merah dan jelatah...
alhamdulillah.....

malam tu x boleh nak tido...
pejam mata je terus terbayang mcm mn tangan aku kena kat tin tu...
terbayang2 darah memancut2 keluar....
ntah pukul brp br tertido.....

ajmal dgn aqil masing2 dok marah...
bukan main lagi membebel...
mcm mak nenek....
ajmal cakap,

"mama ni, kenapa la mama pegi buka tin susu tu(dia ingat tin susu), mal xnak pun minum teh tarik, buat air ribena je pun xpe, kan dah sakit..."

"mcm mn mama nak g school ni?mama nak menulis, nak drive...erm...xpela..biar papa hntr mama g school..tp mama nak menulis mcm mn?"

mcm2 lagi la dia dok marah kat mama dia ni sbb careless...
masa doctor jahit tu, dia dgn mr azam x tgk pun...
aqil je yg intai2 tgk....
heheheh...

ni nak menaip pun susah...
ntah brp lama aku ambik masa tulis entry ni...
satu satu taip....
and aku plak left handed, mmg la payah sikit kan....
semlm lasak sgt, buat kerja itu buat kerja ini...
force jari kiri ni...tgk2 dah jadi bengkak then berdenyut...
adoi la...
aku x sabar nak tunggu esok...
nak g bukak jahitan...
nak tgk bernanah ke x, jahitan jd elok ke x...
huhuhu....



11 comments:

aThidEaN said...

seriyau kata org penang..
seb baik cpt gi klinik.
get well soon kak

Sidratul Muntaha said...

aku tingat lagi insiden berdarah ni jugak
lps aku operate buang bisul kat ketiak kiri and kanan aku
asal lebih je aku angkat brg..
confirm kulit tu baru nk tumbuh
dah berdarah2 blik..
nk gi klinik mls
aku letak jelah minyak gamat
tpi sakitnya smpai tak boleh mandi lansung

~ As ~ said...

gambar pertama pun patut diblurkan..ngeri nya..

nieda said...

Ya allah ngerinya tgk...boleh plak ana sambung masak lagi. Take care yer

♥MAMASYAZA♥ said...

mak aihhh byknya darahhhh.
tabik la, walopun luka masih lagi memasak. semoga cepat sembuh ok

Ermayum said...

pengsan - Anaaaaaa- ngeri - be extra careful k n GWS

~ana~ said...

athidean-org trg pun sebut seriau..:)

sidratul muntaha-ngeri la dpt pengalaman gini...seksa jiwa raga...

as-gmbr yg blur tu aqil yg ambik..heheheh....

nieda-hahahah..sbb bhn semua dah sedia kan..rs mcm bazir plak...

mamasyaza-mmg darah bnyk pun...ngeri saya tgk...huhuhu

sis ermayum-thanks kak....:), saya rasa kalau lmbr sikit kejutkan azam mungkin saya pengsan la..hahahah

Huda said...

ngeri nya ana..huda mmg xleh tgk darah org..darah sendiri xpe :)

Syida said...

ya allah, nasib baik line kat sini agak kureng, so xperlu akak nak tgk gamba tu.

so, skg da baik ke blom?

watyz said...

ngeri aku tgk tangan ko.. tp mesti ko puas hati kan sbb dpt jugak masak utk somi tercinta... :)

AdanyaKauUntukku said...

terasa tau peritnya...sbb ila pun..pernah jadi gak cm ni

bukan bukak tin je....
dengan pisau pun ada...tengah elok2 nak asah..terasah kat tangan..gulp