Wednesday, November 3, 2010

~Colmar Tropicale, Berjaya Hills~

ni la destinasi yg mr azam bw kami pergi bercuti, 3 hari 2 malam di Colmar Tropical, Berjaya Hills. puas hati sgt sbb bleh rest sepuas2 nya...dah lama rs nya x pergi bercuti. luang kan masa bersama2. ye la..since mr azam keje shift ni, masa sgt terhad. anak2 pun jarang dpt spent ms dgn papa nya..mama nya lagi la. hu3x...



kami ambik bedroom suite. bilik ni katil king, so senang la sikit kan..aqil bleh tdo dgn kami, ajmal plak kami mintak baby coat, dia tdo dalam tu.bilik besar, ada hall yg luas..dapur, bilik air pun besar. puas hati sgt dgn bilik cuma satu je. atas bilik kami tu cafe utk staff kat sini, so, time diaorg rehat, bunyi bising sgt. bunyi kerusi la, meja la. awal2 tu aku cuak jugak ingat kan bunyi apa kan, tgk2 cafe staff rupa nya. :)





smpai ptg tu, lepas check in, rehat2 kejap then keluar berjalan2 sekitar kawasan. nice place la..kecik je tempat dia tp angin sepoi2 bahasa, bangunan dia, buat mcm bkn dkt negara sendiri. ada tmpt main utk kanak2 yg guna token tu, playroom, swimming pool, kedai2 mknan. weekend hr tu, ada bnyk jugak event yg company2 buat kat situ. salah satu tu event apa ntah yg cimb buat, diaorg ada racing kereta. patut la ms kami nak dtg ptg td, salah satu jalan tu diaorg tutup. diaorg buat racing rupa nya. so, ptg tu sambill melawat kawasan, sambil kami g bergmbr dgn kereta2 yg diaorg parking kat situ. rambang mata tgk kereta2 tuh. malam tu mkn pizza je kat one of kedai mkn kat situ. harga makanan standard la. pricey sikit la tp cheese mak oi...bnyk sungguh...tp i sukeeeee....:). pastu mkn kek jugak. beli 3 slice kek yg berbeza. tp mlm tu mkn satu je dulu. lepas mkn, terus balik bilik. kekenyangan.





baik sling or carrier utk aqil x bw, so, aku la kena dukung dia sbb mr azam ambik gmbr..terpaksa la kan..kalau x, gmbr mr azam plak yg bnyk. tp bnyk aku biar la dia jln...bg improve skill sikit..:)


x dpt naik, dpt bergmbr je pun cukup la..:)










2nd day, after breakfast, kitaorg bergerak ke japanese tea house. masuk sini bayar rm12. kitaorg byr ms nak masuk hr sabtu tu, then hotel refund balik kat kitaorg sbb harga bilik including fee masuk ke japanese tea house ni. kitaorg just naik shuttle yg diaorg sediakan. best je. jalan2 kat kawasan tu about 1 1/2 hour, then balik bilik. rehat2 kejap sbb aqil dah nak tdo. lepas zohor, keluar balik g rabbit park. masuk sini bayar rm3. kanak2 below 2, free. ni kena byr sbb harga bilik x including rabbit park. ajmal dgn aqil excited je main dgn rabbit tu. ajmal penakut sikit tp aqil selamba je pegang rabbit tu. mr azam suruh ajmal naik donkey tp ajmal kan penakut, so mmg xde nya. kalau adult bleh naik, dah lama aku naik. :)... then lepas jln2 kat situ, kitaorg pergi pulak kat horse riding. kalau nak masuk rm2 je. nak tunggang kuda, 10 min=rm25.awal2 tu ingat nak masuk jln2 je tup tup mr azam paksa aku naik. sbb dia suruh aku rasa camna naik kuda. ho ho ho..takut gile ok. dia kata dia x perlu sbb dulu ms dia kecik, papa dia siap hntr dia g kelas menunggang kuda lg. so, dia dah merasa la. seb baik ok je naik kuda tu. aku ajak ajmal naik gak but as usual la..dia kan penakut. mn dia nak. balik ptg tu, layan ajmal dgn aqil kat swimming pool plak. lupa plak ambik gmbr sbb aku & anak2 sibuk nak mandi. malam tu pas mkn, rehat2 je kat bilik. keletihan berjalan.






















<











3rd day, pas breakfast, jalan2 kat kawasan sekitar lagi. then balik bilik, rehat2. tgk2 anak2 plak tdo, so, request utk check out lewat sikit. dlm kul 130, check out.












gmbr yg ni je larat nak upload. bnyk sgt gmbr. so, yg ni cukup la kan. pada sapa2 yg nak g sini, di nasihat kan beli mknan siap2 dr bawah sbb makanan mmg mahal kat atas ni. air cream sorella tu rm2, cornetto rm5. 100plus botol kecik tu rm8. tu yg aku terpandang la harga2 tu. nasib baik kami dah siap2 beli kat bawah sbb mr azam dah bc feedback org2 pernah pergi situ. sehari sebelum tu, mr azam ada terbaca, feedback yg x best. buat aku patah semangat nak pegi. tp alhamdulillah..kami berpuas hati sgt2.

thanks to mr azam. x sabar utk next destination...:)

20 comments:

Nana said...

bez kan dok otel tu feeling2 ala 2 kt france je hehehehe
rabbit park tu skang rumput banyak dah botak kan masa kita pegi mula2 buka dulu ijau lagi rumput dia

rATu kEBaYA said...

seronok bercuti 1 familykan.. tenang dan damai je..

mama tisya said...

wah best p colmar..tk pernh naik kuda ek...brp pakej 3h2m tu??lama rsnye tk jejak ke sana

~ana~ said...

nana, tu la..best...konon2 kat france la..heh3x...

shakila mubarak said...

bestnye kak na..

~ana~ said...

aishah, best la..spent ms dgn family..lari dr kesibukan kota kl tuh..

~ana~ said...

sis erryn, xpernah pun naik kuda..heh3x...hr tu kitaorg booking awal, dpt la less 10%. total 3 hari 2 malam incl. brakfast n japanese village entrance rm593. ouas hati sbb bilik besar. kalau booking sebln awal dpt less 25%..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah seronoknya ana bercuti.. mmg pernah pegi sini jalan2 jer mmg mahal food dia

A D I A said...

i pun amik bedroom suite tu walaupun cuma berdua (baby dlam perut) time tu hehe. sana kalau gi sehari ok la, kalau duk 2 malam macam mati kutu je.

~ana~ said...

kila...mmg best..:)

shakila mubarak said...

plan cxl ke kak na?

~ana~ said...

kak d, sekali sekala...best la...

~ana~ said...

adia, mmg betul, i rs 2 mlm mcm boring sikit sbb tmpt tu kecik je kan..pusing kejap2 dah habis..tp kitaorg guna kan ms yg boring tu utk rehat2..erk..kat sini erk u nmpak lori c**a hntr ayam tu?

nieda said...

hadiah hari jadi plg bermakna..best gitew...boleh rehatkan fikiran.

~ana~ said...

kila, plan jd tp tgh tunggu gmbr dr abg..sbb nak letak gmbr kat atas tu...nnti k.na kabo suruh order yg mcm mn..insyaallah by next week k.na bgtau semua..

~ana~ said...

nieda, mmg best..tenang kan fikiran..heh3x..

Lyana said...

suke lah kite tgk budak dorang ni kak ana...hepi sgt2 kan.... lagi2 si aqil ni ha...geram sgt tgk de senyum2 hepi....

mama_umar_maryam said...

waaa,bestnyer..xpnh smpi sini lagik,bilo nk cuti2 nehhhhh

~ana~ said...

lyana, aqil tu mmg...kalau muka dia serius..mmg serius betul2 tp kalau gelak...ish..cair mak dia nih tgk...heh3x

~ana~ said...

zt, zt xpe...selalu dah g pd kan..bercuti la tuh..hu3x..