Thursday, September 23, 2010

~telur ayam di basuh dan jalan-jalan cari makan di pulau pinang~

hah..panjang lebar gitu tajuk aku...malas nak split..
campur je terus satu entry...
lgpun, semua berkaitan makan2 kan....

1st aku nak cite pasal telur ayam di basuh.
ni ms aku g umah cousin aku kat kepala batas,
exit kat sungai dua..
pastu nmpak la satu kedai ni..1st tgk aku tergelak besar dlm kereta..
pastu, kabo kat mr azam, dia pun tergelak sama...
rupa2 nya sepanjang2 jalan, yg mn kedai char kuew teow,
semua tulis gitu....
aku tnya mr azam kenapa...dia pun x tau...
bila aku tnya cousin aku, dia kata biasa ada org allergic dgn telur yg x dibasuh
so, sbb tu dia tulis gitu
blk tu kami singgah mkn kat satu kedai tu..
satu pinggan kecik share 2 org....
ok la rs dia..cuma x sebati sgt perencah dhn kuew teow tu..tp cukup rs la...
ajmal belasah udang...hu3x...


ni signboard kedai..





rupa char kuew teow, harga..rm3.

pastu kat penang, pagi raya ke-6 aku ajak mr azam mkn nasi kandar kg melayu
ms raya ke-5 x bukak lg, g mkn nasi kandar kat jelutong...aku x ambik gmbr sbb tak in dgn tekak aku....makan sekadar is perut kosong je...
nasi kandar kg melayu ni tmpt mkn wajib aku mkn selain serabai kalau aku balik penang...
org kata, kat 'line clear' dan 'kaki bengkok' pun sedap..
tp mr azam kat situ kotor..tepi longkang, so dia reject....
aku xtau la betul ke x sbb aku x pernah pegi pun 2-2 tempat tu...


org beratur..ramai gile..


beratur nak bayar..
yg unik kat kg melayu ni..ko beratur ambik mknan, bgtau nak lauk apa..
pastu korg g mkn..pas habis mkn, beratur utk bayar, cashier akan tnya kwn yg tukang letak mknan tu..dia bleh ingat muka kita ambik lauk apa..
sejam ko lepak mkn pun dia akan ingat...
bg aku tu unik la sbb diaorg bleh ingat ko mkn apa...


aku ambik roti canai 2 keping..konon utk ajmal...
konon je la...last2 aku gak mkn...hu3x....


mine-before...


mine-after..heh3x...


mr azam punya-before


mr azam-after

ptg tu aku ajak mr azam layan pasembor kat persiaran gurney plak..
fuh..puas hati...
sedap....





kami ambik sotong, sosej pastu apa ntah lg..rm11..share dgn mr azam..
kenyang gile....
gile smpai nak tergolek..:)

4 comments:

Nana said...

hehehe kita penah gak jumpe singboard gitu
besr2 dia tulis telor aym di basuh

~ana~ said...

nana, kita rs cam kelako la...heh3x..

mama_umar_maryam said...

wahh bestnye cuti2 penang,mmg rasenye next cuti2 kene gak p penang,siyes dah belas tahun kot x g sane..huhu,nk mknnnnnnn

~ana~ said...

zety, sila..sila...layan nasi kandar, char kuew teow, pasembor...sedap..:)