Monday, May 23, 2011

~medela service center~

last week, kat entry ni, aku ada kabo nak bw swing aku g service kan. sbb aku rs suction dia dah x kuat. medela service senter ni ada 3 je kat malaysia ni. 1 kat penang, 2 kat kl (bangsar & ampang).

1st2 ingat nak g ampang tp bila fikir, kalau time balik keje, baik g bangsar. dekat pun dekat dgn rumah kan. so, aku telefon la dulu. ada sorg chinese lady angkat. aku tnya kat mn tmpt ni, dia kta sebelah dataran maybank. aku ni dah lama x buat 'lawatan tapak' ke bangsar, so mmg blur sikit. bila aku tnya, parking senang x, dia kata dia xtau, sbb kalau naik lrt lg senang. turun2 je dr stesen lrt tu, terus la jumpa menara UOA tu. erm...so, tawakal je la balik keje, aku terus ke bangsar. dia tutup pukul 6, so, mmg laju2 la bw. 10 min b4 6pm aku smpai. rupa2 nya ni bangunan baru, dulu masa zaman2 muda dulu, time duk area situ, bangunan ni x wujud lg. parking mmg ada la sbb dlm bangunan kan. cuma leceh bila nak naik ke ofis diaorg tingkat 18 tu sbb kena tinggal phone no, ambik no ic bagai kan.rugi 5 minit aku kat situ. smpai2 staff kat counter bgtau, budak yg repair tu cuti. adoi la..tp dia boleh tlg tgk kan la. aku bgtau suction pump aku x kuat. then, dia test. ada satu alat yg dia guna utk test pump. kalau reading dia cecah 250, mmg ok la. tgk2 mmg pump aku cecah 250. mmg xde problem pun. aku bgtau la, ada satu part ni susah nak bukak, kdg2 time tgh mengepump, dia tetiba off sendiri. tp staff tu xleh nak tlg sbb dia mmg xtau sgt. dia suruh dtg esok.

esok nya tghri, aku g ke ampang punya. sini senang sikit la nak cr sbb dia shop lot sebelah hotel de palma ampang. staff tu baik sgt. aku bgtau pump aku tetiba off tu kan, dia terus tukar dgn pump baru. maksud nya motor tu la. dia kata, patut nya mmg dia xkan ter off sendiri. aku tnya la, mungkin sbb tubing dia yg keras dan bergulung tu kan. dia kata mmg x. tubing tu kalau lg keras lg bagus. dia bgtau cr nak cuci tubing, pastu dia bukak part yg aku kata susah nak bukak tu, explain kat aku camna nak fix kan balik. dia kata benda tu patut nya x ketat. just masuk kan mcm tu je. dia kata suction pump aku bagus, tp sbb dah ter off tu, so, mmg kena tukar. mmg xyah caj sbb under warranty lg. soka aku...dia test pump br tu kot2 ada problem kan.

medela service center kat ampang

kat dalam nya ada jual brgn2 bayi




part ni la aku kata yg susah nak bukak tu. yg kuning tu. tp hidayah tu dah ajar mcm mn nak pasang dan cabut cr betul. cr nak keluar kan valve tu...

mmg puas hati la sgt service diaorg ni. lepas aku tukar motor tu, mmg xde la pump aku ter off sendiri. alhamdulillah. nasib baik aku pergi, kalau x, smpai kesudah aku xtau pump aku tu bermasalah lg kan...

pendek cite, aku mmg puas hati la dgn swing ni. lepas ni, moga2 di murah kan rezeki nak sambar freestyle la plak. dah jatuh cinta la dgn medela ni. :)

13 comments:

aThidEaN said...

thanks for this post.sy mmg tgh cr nak pegi medela service center kat malaysia ni.ingt nak pegi yg dkt ampang cuma xpasti location dia kat mana.nak cr spare part adapter sbb sy beli medela sy kat US (mintk tlg org belikan)..so tak compatible pulak dgn msia.btw i fall in love with medela too!

A D I A said...

my SIL dah 2 kali gi servie center ni, kebetulan dekat rumah mak dia. i dulu pun pakai keja medela ni, pinjam from SIl tapi beli sendri la corong n tiub dia hehe.

takde rezeki piya nak fully BF.

SyidaGorjes said...

bagus entry ana ni.
at least akak tau mana tpt servis yg dekat dengan umah.tak payah pegi melilau tpt lain.

~ As ~ said...

aku tak blh pakai pump motor2 bagai ni, susah nak service klau ada apa2 sbb tu aku pakai manual smpai ke sekarang...yg ni pun valve dah koyak nasib baik ada spare, klau yg spare pun koyak aku pun tak tau mana nak cari...

Cik Ina Do do Cheng said...

cik ina banyak dengar cerita pasal madela, biarpun tak pernah guna. Mesti barang madela terbaekkan sebab tempat service tak banyak lagi.

~ana~ said...

athidean- salam kenal ye. owh..i pun xtau sbnar nya SC kat mn tp tgk kat warranty kad tu je then pergi je la. btw, kalau ke bangsar pun ok. time lunch. u nak lrt turun bangsar stsn, jln kaki dlm 5-10 min je nak g SC dia.

adia-oo ye ke...SIL u pakai freestyle erk....eh xpe2 adia. u jgn la upset plak sbb xbleh nak fully bf piya. nnti utk adik2 piya, insyaallah. :)

akak gorjes-owh ye ke. saya rs biasa2 je..hah3x..nnti pergi jgn la ter melencong ke habib ke, ampang point ke. terus ke tmpt di tuju ye..:)

as- ko pakai avent manual kan. aku guna gak avent manual tp utk kat rumah je. tu pun kalu aku rajin pump pagi2. kengkdg terpaksa buat2 rajin sbb b****t bengkak. eh kalau ada part yg dah rosak, bgtau je la. aku boleh tlg beli.

kak ina-medela mmg bagus tp mahai...hah3x..

MOMMY NADIA said...

Salam,
Actually tgh google carik medela servc centr,jumpe ur blog..
btw,kalau servc terus boleh dpt aritu jgak ke camane?
I duk shah alam,kalau nk kena fter 1,2 days..malasnye rs..tapi nak taknak kena servc gak!
u ada contact no kedai tu..
thanks in advance!

NuraZam said...

Salam..sy nk tanya awk la..sy pn pakai medela swing..swing ni motor dia mmg xkn berhenti ke kalo kite tgh pam?pam sy ni akan berhenti stiap 30minit...setting tu mmg auto ke atau kite leh setting sendiri?lg satu..tubing awk berwap x ms tgh pam?tubing sy berwap n the jd air ms tgh pam..risau plak kalo msk kat motor..

Quercifolia Nur said...

salam. ade x no tefon service centre yg kat ampang tu? cdg nak call dulu sblm pegi. my FS cam problem gak

chemistry is fun said...

mcmana nk cuci tubing yer..tubing sy suka ada wap bila pam.huhu

chemistry is fun said...

sy nak tanya mcmana cuci tubing.tubing sy suka berwap.huhuuh

superengineermummylife said...

Salam, very good info, since im looking for service center for medela swing now. could you give me the contacts, possibly reply to my email: sitirodhina@gmail.com. Tqvm

Zai Naqeeb14 said...

Sis nk tny waktu bkk dia kul brape ye.hr sabt or ahd bkk x sbb sy cal byk kali xangkat