Thursday, May 5, 2011

~resepi; agar2 chocolate~

aku ni malas sgt nak update blog hr ni..xtau kenapa. dr mlm td ngantuk sungguh2...set alarm pukul 430am konon nak bgn bersahur tup tup pukul 5 br bgn..lepas mkn2 semua, erm....br perasan x boleh puasa rupa nya..huh3x..eh eh ni dah menyimpang dr tajuk kan...taip je la apa2 pun janji blog aku ada cerita kenangan aku kan....

resepi ni dah lama aku ambik tp mkn masa jugak la nak membuat nya..
biasa la aku ni kan...poyo..ms dpt resepi, bkn main lg excited nak buat..
tp bila balik rumah..hazab..terus malas..

ms ke ikea hr tu kan ada beli acuan murahan ni kan..pastu br2 ni, kak tnya, dah buat ke agar2 utk anak nya..hah3x..mmg xde nya buat lg. hr isnin tu, gigh la jugak buat nya..

acuan rm5

hasil nya...

x cukup acuan tu, letak dlm acuan ni plak...

sekejap je pun nak buat nya..nak tunggu dia keras pun x ambik ms yg lama...ingat kan yg ikan tu nak bg ajmal bw g rumah bbsitter esok nya, mkn dgn kwn2..tp xde maknya...dan dan tu nampak, dan dan tu nak mkn..nasib baik ms aku buat tu dia tdo...

ok, ni resepi dia, aku ambik kat sini ;-


  • 1/2 cawan serbuk koko

  • 1 cawan gula

  • 1/2 cawan susu tepung

  • 1/2 sudu teh garam

  • 4 1/4 cawan air

  • 4 sudu besar tepung jagung

  • 1/2 sudu teh esen vanilla

  • 3 sudu besar butter

  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)


    • cara2;-

    • campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.

    • Masukkan butter, kacau hingga pekat.

    • Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.


    • ada org panggil puding ada org panggil agar2..apa beza erk..aku pun main sedap mulut je...tgk gak la..kalau benda tu sesuai di panggil puding, panggil la puding, dan begitu la sebalik nya..apa beza erk?mungkin kakak hijau boleh jawab?

      rasa dia mmg rs coklat je...erm..sedap...eh angkat bakul sendiri plak...
      okla u all...xde mood dah nak tulis panjang2...try je la resepi ni..senang je...

      6 comments:

      Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

      wah sure budak2 suka .. adam & aidil feberet dia coklattt

      SyidaGorjes said...

      coklat kehitaman ikan2 tu, dah macam ikan keli pun ado.hehehehe

      || sue-imanja || said...

      ana, kalau coklat tu kiter tukar pada milo pon sodap juga...besh plak acu ikan tu...kat ikea eh?...

      mama_umar_maryam said...

      1st skali kene g ikea dulu,yeay!! hahaha..ish,mcm ikan betul plak dgn kaler coklat tu ;p

      maya amir said...

      agar2 sempoi tapi kalau letak dlm bekas2 yg menarik sgt tempting tau:)

      Cik Ina minat Do do Cheng said...

      Ana makan time cuaca panas berdenting ni.sedapkan. kalau wat banyak -banyak masuk dalam fridge, boleh budak-budak makan.