Monday, April 11, 2011

~jalan raya, internet broadband, hari minggu~

panjang tajuk kan, so, dpt bayang la panjang mn cerita yg me akan taip nih..separuh dah taip kat rumah, separuh kat ofis.



jalan raya

dah 2 minggu rs nya, setiap hari isnin, jalan sungai besi-jalan tun razak clear.amazing la bg me. ye la, hari2 duk ngadap jalan tu, td masa bertembung dgn kereta yg exit dr MEX highway tu, tgk2 polis buat giliran, bg kereta dr mex jalan, stop kan kereta dr arah jalan sungai besi ni, and sebalik nya la. so, jalan nmpak sedikit clear. rs kalau hari2 polis traffic buat mcm ni kan bagus, kalau setakat nak duduk terpacak tgk kereta lalu, sapa2 pun boleh kan.


internet broadband

dah alang2 cite psl internet, internet kat ofis masih lagi block gmbr2, ntah apa la staff2 it ni duk godek. so, time nak bw, xleh la tgk gmbr2 kat blog kawan2. ok pasal internet broadband plak, nak tnya la, ada sapa2 guna digi broadband x? ok ke x erk? nak tau review pasal digi broadband la.


hari minggu

hari sabtu mr azam keje 8am-8pm. so, ikut kan nak duk rumah je, tp kak ajak g ikea plak. dah hampir sebulan dah kak nak ajak ke ikea, tp sbb dia sibuk la kenkdg me plak sibuk, so, hari sabtu br ni la jadi...keluar seawal 9am sbb konon2 nak balik cepat la..tp sebelum smpai ke ikea tu, singgah sana singgah sini, pukul 1030 jugak la smpai ke ikea. yg best ke ikea ni pagi sbb parking banyak lagi, x payah nak cari2, cuma perlu cari yg dekat dgn entrance je. sampai je, alas perut dulu, mkn sandwich je memandang kan meatball diaorg akan serve pukul 1130. ramai betul me tgk muka2 kehampaan utk mkn meatball termasuk la me...:)


lepas mkn, maka bermula la sessi tawaf kat ikea. jalan punya jalan, list brg itu brg ini, nnti senang nak g ambik kat warehouse kan. actually kak la yg bnyk membeli sbb dia kan br pindah rumah, so, dia dlm mood nak makeover rumah dia la. bila masuk bhgn perkakasan dapur, itu ini di rembat. ajmal dan aqil pun terjebak sama, ambik susu dan mangkuk plastik ikea tu. ajmal siap bg alasan kat mok kak dia, 'mal nak buat mkn cocoacrunch la' ..hah3x..pandai la tu. me x beli apa2 pun, ingat nak beli bekas sudu tu, tp saiz dia panjang plak, drawer kat kitchen cabinet tu pendek la plak. eh ada jugak beli, beli acuan agar2 bentuk fish. cadang nya nak buat agar2 tp smpai ke saat ni, agar2 tu x muncul pun lagi dpn mata..hah3x..punya la penat berjalan2 aqil siap tertido2 lagi. sakit pinggan duk dukung dia. dah la sling dlm kereta mr azam. guna carrier je, nasib baik la carrier tu muat lg dgn dia. heh3x..


smpai je kat bhgn warehouse, me dah penat gile..x larat sungguh. tp nak xnak kena terus kan juga sbb dah nak habis shopping kan. ms nak ambik meja mkn tu, kitaaorg duk cuak sbb berat gile..cmna nak angkat kan. mintak tlg staff ikea. dia suruh ambik je yg diaorg dah letak kat troli tu. owh rupa2 nya yg kita nmpak bnyk2 yg kat troli tu, staff ikea yg dah siap2 letak, cuma kita perlu ambik je la..senang gitu kan. ms part sofa plak, haru jugak sbb kotak sofa tu besar. dah la diaorg x letak kat atas troli, panggil staff ikea, diaorg yg tlg letak kan ats troli. pastu duk fikir, nak pakai ikea delivery ke nak dtg lg sekali, angkut dlm kereta mr azam. fikir fikir, mms kat mr azam, tnya dia, muat ke x kat kereta dia, dia kata muat. so, decide dtg mlm nnti or esk pagi utk angkut dgn kereta.


so, kami pun pulang dulu, dgn beli brg2 kecik je. ajmal dah siap cakap, ' mal nak mkn, mal lapar, hah3x...kesian anakanda saya nih, ye la..ms tu dah pukul 3 dah. masuk kereta bg dia susu, dia tdo la plak. decide nak mkn kat delifrance since me bgtau kat kak, lasagna delifrance sungguh sedap. so, menyinggah la kami ke delifrance midvalley. alhamdulillah parking senang dpt. ajmal mkn 1 mangkuk lasagna, sgt2 terkejut. lapar sungguh anakanda...kesian dia. heh3x...lepas mkn, singgah harvey norman jap terus balik. smpai rumah, terus siap2 sambil tunggu mr azam balik. pukul 9 malam terus gerak ke ikea. smpai2 je, terus ke bhgn warehouse, tgk2 troli yg kami tinggal kan tadi, ada lagi x terusik pun. ha3x. staff ikea tu siap tnya kak, 'adik, dah lama ke letak brg kat situ' hah3x..ye la ms kami smpai tu, kebetula rmai staff ikea kat situ, kami plak, smpai2 terus ke troli tu. lepas byr, terus angkut ke kereta. me dah cuak sbb takut x muat. but alhamdulillah muat. x sangka betul. cuma seat blkg dgn seat tgh tu mmg kena jatuh kan la. balik2 terus ke rumah kak, pasang2 terus, pukul 2 pg br tdo. penat gile. tghri semalam balik rumah, semua terbungkang tdo, kepenatan.


tu la cerita weekend yg penat. tp puas hati la. dah habis satu part. kak pun mesti dah puas sbb niat dia utk beli sofa dgn meja mkn dah lepas.

gambo nan ado sbb x sempat nak upload kat rumah td...:)

8 comments:

rATu kEBaYA said...

memang panjang cerita ni.. tajuk pun panjang jugak..

itangmanih said...

waahh...dh makeover kena buat housewarming ni...hehe

mama_umar_maryam said...

alaaa...igt nk cuci2 mate brg ikea,hahaha,cpt uplod ye

Cik Pah said...

ohh..sungguh penat weekend itu yer..

delivery ikea ada charges ker? sebab cik pah belik semua nya barang kecik kecik..barang besar tak pernah beli lagi kat sana

Nurull 101 said...

nana.. ikea sale ke.. lame dh x gi sane.. suka tgk perabot2 sane... tak beli pon takpe.. tp kalo gi sane.. tak sah kalo tak pekene meatball...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

satu hari banyak tempat ana pergi ye.mesti penat. lagi penat bila kat opis dorang block bagai-bagai.sama cam tempat makcik gak, sesuka hati dorang nak block.makcik tak pernah sampai ke ikea lagi,barang-barang kat sana cantik. selalu anak perempuan tu je rajin pergi, beli barang kat sana.

Ermayum said...

digi coverage bandar ok but nanti nak bawak balik kg ke susah kot i spare digi gak kalu yg line dah slow but i notice though high line dia tak stabil suka putus anyhow ikut area pun iya jugak la kot :)

~ana~ said...

aishah-tu la..suka sgt bercerita..:)

akak-dapur xde, mknan kena beli la..:)

zeti-x ambik gmbr bnyk la..:)

cik pah-delivery ikea charge rm65 utk klang valley, pastu tambah 5% drpd harga brg kalau nak suruh diaorg pasang.

huda-xde sale pun. sale ms bln 3 hr tu...

kak ina-mmg penat sbb terkejar2...
nnti akak ikut la anak akak g situ..best..:)

ermayum-thanks a lot..