Thursday, April 14, 2011

~makan nasi~

skrg ni hampir tiap2 malam, ajmal mintak nasi, aqil plak nmpak nya dah mkn jugak sikit2...ye la..nak banding kan sebelum ni, aqil tu, nak masuk sesuap nasi kat mulut dia pun payah..alhamdulillah....

maka, bila dah anak mintak nasi, xkan xnak masak kan..xkan nak ikut tekak mak pak nya je kan...kalau ikut tekak kami, x mkn nasi pun xpe...maka nya la kan, tiap2 hari, aku duk pk, apa la menu nak msk utk hr ni..kdg2 menu utk 1 minggu terus aku fikir...tp mesti la stuck sbb kebuntuan idea, xtau nak masak apa utk diaorg. ajmal ni kalau mkn udang, fish mmg laju la. so, more menu yg aku masak adalah based on fish, udang kenkadang sup..

lepas mkn nasi, akan terdengar la plak dialog, "mama, nak cocoa crunch"....aku mcm....ish..anak aku ni..nak kata x mkn nasi, br lepas mkn, nak kata x kenyang, mkn nasi boleh tahan banyak...tp dah anak tgh ada selera makan ni, layan kan je la....aqil pun sama la....nak jugak cocoa crunch. aku bg je diaorg mkn sendiri. kalau mkn nasi pun sama, tp kdg2 last2 tu, aku suap kan je la sbb nak cepat..aku malas nak tunggu. bila dah bg mkn sendiri, tau2 je la mcm mn kan sepah nya...maka, setiap malam (kalau mkn kat rumah la), lepas mkn, tugas aku sapu lantai dan mop lantai. penat weh tp lama2 dah biasa la. ntah la, bg aku, biar la diaorg mkn sendiri....biar la sepah2 pun...












baju comot xyah nak cite la..aku bg pakai bib, x smpai 5 saat ntah ke mana2 bib tu terbang...






muka2 kekenyangan...

korang kalau dinner masak apa erk?

bila dah hampir setiap hari makan nasi pada malam hari kan, maka badan aku pun dah naik. semalam timbang dah naik 51kg. eh takut plak...camna ni erk....risau plak, ina, jom main tenis...ko cari port...hu3x..

10 comments:

YATZAKIE said...

bestnye dia da pandai suap sendiri..anak saya xreti lg..comel tol la..huhu

A D I A said...

anak buah i yg boy baya2 ajmal ni suka makan nasi sup. sian malam makan tu je. pastu suka ayam goreng. lain tamau. yg gegirl pulak suka makan nasi ayam (kena beli kat chicken rice shop). kalau lain tak jalan.

eh menjawab soalan ke.

Cik Pah said...

aku blom masak lagi kat umah.. nnt dah pindah baru mulalah kewajipan nak masak masak nih suma..

before this mmg mak aku jer masak semua.. aku tukang siang.. basuh.. tukang kacau..

rATu kEBaYA said...

ana.. anak aishah yang 2nd mmg makan nasi.. yang sulong susah betul nak suruh makan nasi.. kecuali kalau ada sup.. tu tak yah suruh.. takkan hari2 masak sup... mak ayah lak boring.. hahahaha

tapi oklah tu diorang ada selera nak makan nasi

Nana said...

org2 spesel kes mcm kita ni
mmg xpenah msk utk dinner hahahha
amrul ada pon dinner sure kt luar

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

husband aku mmg malam2 nak nasik .. adam & aidil pun sama ..heh..heh

SyidaGorjes said...

aqid pun suka makan lately.makan nasi setiap malam 3 mangkuk.pastu nak susu la pulak.kadang2 akak takut dia termuntah sbb terlebih makan je.

Ermayum said...

kalu nasi i suka suapkan ja nanti they all makan lauk ja hehe Q panggi wocokang heheh coco crunch la tu

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Ana kena rajinkan diri masakkan kalau anak dah minat nak makan nasi.akak ada satu petua kalau nak elakkan makan waktu malam. makcik memang tak makan nasi malam, bukan sebab diet , tapi dah terbiasa. petuanya kalau masak, suap nasi untuk anak dan suami sekali, jadi tak de can kita nak makan. dorang dah terbiasa makcik wat cam tu, basuh pinggan pun satu je.

mama_umar_maryam said...

diorg tgh selera tu,hehehe,kt umah n plak umar men order je,die igt restoren agaknye,kejap nk nasik goreng,mee goreng,bihun, satay pon mintak,adehhh