Friday, April 8, 2011

~review-medela swing~

akak gorjes suruh buat review pasal medela swing tuh..

ok, ni compare terus la yea...compare dgn avent manual, dan ameda double pump. tp ameda double pump tu, me pernah pakai sekali je. sj test pump member. ok, komen

avent manual;
-ok, mmg mantap.
-suction kuat
-once ko press, susu terus keluar cuma perlu stimulate sikit utk dpt let down.

medela swing
-ok jugak..mantap. dia akan pump smpai la breast kosong.
-x penat nak press. -once dah pump, susu x keluar lg. ambik ms sikit sbb dia akan massage dulu b****t kita. once susu dah keluar, dlm lebih kurang 1 minit, terus let down.

ameda
-ok jugak, mcm swing la cuma ni double pump, so, lg ok la kan..cepat pun cepat...

masa awal2 pakai swing dulu stress jugak sbnar nya bila susu x keluar even dah start pump. tension gile ms tu rs mcm nak campak je pump tu. tp ada kawan me sorg ni suruh sabar, bg semangat, lama2 dah ok. erm..fikir2 balik, mungkin pump tu ambik masa utk menyesuaikan diri dgn tuan baru dia ni kot. sbb skrg ni dah ok la..kejap je pump, susu dah keluar. utk medela swing ni, leceh nya bila kita kena alert sikit. sbb tubing dia tu me rs leceh sikit. pantang tersentuh sikit ke, tergerak sikit ke, kenkdg dia tetiba stop pumping. tension weh..bayang kan la kalau dah tgh2 let down, tetiba dia ter off sendiri..hangin je rs.....

tubing ni keras, so kebiasaannya dia mmg bergulung mcm tu. time mengepump, jgn la sesekalu dok pegang2 tubing ni. kang x pasal2 ter off sendiri...hangin je....

yg kat sambung connector sebelah kiri dan tmpt sambung tubing sebelah kanan tu la kena jaga2 sikit.....


medela ni bunyi bising sikit. dulu ms 1st pump kat rumah, mr azam dgn ajmal dok tnya bunyi apa tu..heh3x..even my officemate pun cakap bunyi bising. ok la..tu je la rs nya, xde apa2 lg kot yg nak komen. sekian .

------------------------------------------

nak di cerita kan jugak, dah 2 hari me pump kat my cubicle nih, masa hari pertama tu cuak jugak sbnar nya. tambahan plak, my place ni betul2 tepi pintu, vendor biasa keluar masuk, and sekeliling plak staf2 lelaki. semalam cuak jugak, balut dgn shawl, sambil pump sambil buat keje. bkn apa sbnar nya, malas nak g berjalan kat dalam store tu, lgpunn duk pk, sambil pump boleh jugak buat keje ke, ber fb ke, bw ke...(ni kalau bw laptop la) sbb internet kat ofis dah block semua ni. biasa buat keje la, kerja yg memerlukan ngadap pc.


awal2 budak2 ni jakun sbb diaorg dok kata pump ni bunyi bising. ada yg kata bunyi katak la, bunyi itu la ini la..hah3x..lawak la deme ni. tp mereka menghormati la. kalau dgr bunyi pump tu, xde la nak dtg lalu depan ke, bos pun xde la dtg mintak itu ini kan. ni pun tgh pump jugak ni-edit balik entry ni. td ms awal2 pump, bos dtg, dia x perasan bunyi pump, pastu mintak document, then dia tgk pump, dia kata, xpela lepas u pump nnti u bg. okla..pastu engineer plak dtg bg document. me dok sambung buat keje. dok ralit2 buat keje, sekali tu rs basah. punya la lama dok pk, apa la yg basah kat celah kangkang ni....rupa2 nya botol tu dah penuh....hu2x..banyak gile tumpah kat 1 oz rs nya..hu3x...nmpak gaya mcm nak kena beli jugak la botol medela 9 oz tu. hu3x....


kesimpulan nya medela swing ni best la....:)

10 comments:

mama_umar_maryam said...

dulu mmg igt nk pki swing tuh, tp pas dpt pam adiah medela harmony tu terbantut hasrat,hahaha,
kwn aku ade pki ameda tu die kate best jugak, igt utk yg seterusnya nk pki dable pumping la

|| sue-imanja || said...

dulu pernah try member punya. tapi jenis tak sabar...so rasa tk berapa best. Pastu suction pon rasa tk stim [eh apa daaa aku ni...hehe]. Kite pakai spectra3 si godang je...Tapi banyak review mendela ni best.

nieda said...

tak pernah lagi guna brand medela. dari dulu setia dgn spectra..anak seterusnya mayb boleh try..hehe..ramai kata medela bagus

Cik Pah said...

nak beli tak mampu lagi..pakai jer lah manual avent tuh.. ini pun dah kira bersyukur sgtlah.. alhamdulilah..dah 1 tahun bulan meen skang ..masih fully bfeed lagi

Queen said...

nik pakai medela tak rasa apa..hahaha..so beli s3 je.. suction lebih terasa..cuma jkangka masa panjang tak tau la kan.. =)

maya amir said...

oooo..nilaa medela swing.. dulu masa bf airell kite pakai spectra3 & avent.. both work great:) medela swing ni electric pump laa kan.. die buleh covert tu manual ke?

SyidaGorjes said...

ada pros+cons jgk ek?
akak masih berfikir lagi nak membeli ni......
ada masa lagi ke tak?huhu

~ana~ said...

zety-medela harmony tu boleh convert swing kan..eh ameda tu mmg best..ingat nak masuk carta jugak la nnti...

sue-spectra 3 double pump kan..ok la tu..

nieda-tu la.sbb pump grade hosp. kan...sbb tu kita ambik medela ni.

cik pah-xpe..avent tu pun ok apa..ana pun pakai avent, ok je..ni sj gatal nak tukar.

nik-try je la nnti..mn tau s3 lg seasi dgn nik...

maya-ha'ah..electric and battery operated. tp dah kalau electric, xnak dah la guna manual unless ada emy...heh3x..

kak syida-mn2 pump pun saya rs ada pros and cons..buat la pilihan yg terbaik..bnyk ms lagi utk fikir..::)

Ermayum said...

caya lah dear belum pernah lagi kat office ni orang pump so casually leh buat kerja and orang lalu lalang buat dek
ibu mithali ni insyaAllah :)

~ana~ said...

ermayum-ish..x mampu lg jd ibu mithali rs nya...:)