Thursday, April 28, 2011

~hutang~

terpanggil utk buat entry ni bila tgk sis erryn buat entry pasal hutang jugak semalam..

aku pun ada hutang jugak..dgn bank2 la..

aku x nafi kan dgn org persendirian, aku pun ada berhutang jugak. rm100 dgn adik aku. smpai skrg x bayar sbb hr tu time aku nak byr, dia suruh simpan dulu. so, simpan la..nnti dia kata time dia nak guna, dia mintak la..ok..x kisah la..

yang aku kisah bila org berhutang dgn kita, dah mkn tahun dah tp buat bodoh je. mmg xde inisiatif langsung nak bayar.

awal2 nya aku niat nak tlg je. dia nak beli brg guna credit card aku. lgpun ms tu dia br grad, duit x brp nak ada. dia janji nak byr balik lepas dpt keje. ok la..fine la...aku pun tlg la..amount bkn ratus2..ribu2 ok...guna credit card x kisah la nak swipe brp pun kan.

smpai skrg ni, ampas kelapa pun aku xde terima dr dia. bkn la nak ngungkit tp sekadar nak dia sedar yg dia pernah berjanji nak by balik. janji harus di tepati ok.

yg aku x tahan, dia siap dok buat kecoh2 kat kwn2 kami yg lain, duk kata aku berhutang dgn sorg lg kawan kami dan aku x byr2. mmg aku ada pinjam duit dgn sorg kawan ni tp masalah nya aku dah byr habis pun hutang tu. cuma dia je yg xtahu. dan kwn aku ni pun malas nak bgtau kat dia. biar kan dia terjun dgn labu2 nya.

nak kata dia x mampu, aku tgk hidup dia senang lenang skrg ni. ntah la manusia ni kan, mcm2 peel perangai aku tgk..

bila dah jd mcm ni kan, br aku tau perangai sorang2..yg mn sebenar nya hati budi nya baik, suci bersih...ada hikmah di sebalik semua ni...

aku sentiasa berdoa lepas sembahyang, moga tuhan buka kan pintu hati dia utk dia byr hutang aku balik...moga dia masih ingat yang aku swipe utk dia tu adalah hutang dan bukan nya sedekah amal jariah yg aku buat..

pastu sambung cite lagi, aku jugak ada buat bisnes kecil kecilan kat ofis ni. oleh kerana brg yg aku jual tu agak mahal, ada la staf2 dr golongan biasa2 ni tnya, boleh x ambil secara hutang. aku pun iya kan je la..ye la..kesian kan, brg idaman hati, nak pakai tp duit xde. aku siap beli kan brg tu dulu pastu nnti ko byr la bulan2. gila risiko kan...kang tetiba staff tu berenti, mmg mampus aku. ada yg jenis ok, ok la byr kan...ada sekali tu, aku mmg x kenal staff ni, dia tepon tnya nak brg bla bla bla...nak hutang.

ok fine, aku bg la..dia janji nak byr rm50 sebulan. tp bln pertama je dia byr..lepas2 tu dia buat xtau..dah la x call. aku pun risik2 dgn kwn2 dia. rupa2 nya dia ni jenis liat nak byr hutang. tp alhamdulillah 2bln lepas tu, dia byr balik. lepas tu, tiap kali dia tnya pasal katalog baru. aku kata je xde. bak kata org, belajar dr pengalaman ok...betul x...pastu ada jugak yg jenis byr tp lewa2...jenis aku, aku xkan mintak..sendiri mau ingat la kan...tp bln ni aku dah bertegas sikit, hari gaji je, aku tepon diaorg, mintak...muka harus tebal sikit ok...

eh br teringat la kak shida, brooch soleh rm35 x byr lg. nnti soleh dtg, byr terus la kat dia....

manusia ni kan..mcm2 perangai...

ok bye...

7 comments:

mama tisya said...

itu la gelagat org yg berhutang..bole wt tktau tu yg geram...sbr je la kn..

nieda said...

kalau dah ribu riban tu sape tak hangin..trylah minta, kot2 dia buat lupa pulak kan

shakila mubarak said...

sy ke yg swipe gune cc kakna? klau ade, tlg bgtau. maklumlah manusia mudah lupe..

mama_umar_maryam said...

hehehe..semoga org2 yg ade utang dgn kite tu dpt kesedaran lah..nightmare ke,hahaha

maya amir said...

isk ribu ribu ana?try laa mntak..kot die dah terlupe ingt2 kn ana halalkn..isk x baik die buat naya kt ana tau..xpelaa ana..x dpt kt dunia,hang pi carik die kt akhirat nnti..tau:)

|| sue-imanja || said...

ana,
kekadang kiter plak segan nak mintak si penghutang byr hutang kat kita...dah bg hint pon buat tak reti...camne tu?

Lyana@Mely said...

tulah sekarang ni susah nak percaya org...walaupun sedara sendiri...mau tak geram kan kalo dah beribu2...