Friday, April 1, 2011

~felda residence hot springs, sungkai, perak~

kat sini la mr azam bw kami bercuti 3 hari 2 malam sempena birthday ajmal.

dah lama dah dia plan nak bw kami ke sini..since 2010 lg...thanks dear..:)

me akan cuba sedaya upaya buat satu entry je sbb malas sgt nak buar 2-3 entry..x kuasa la... perjalanan dr kl, 1 jam setengah je. lalu plus, exit sungkai. lepas exit sungkai tu, ada simpang 3, ambik ke kiri pastu nnti belik ke kiri lagi. jgn risau sbb signboard mmg bnyk, so mmg xde sesat la... hari pertama which is hari ahad 27 march tu, kami just ronda2 kawasan, pergi jalan2 sekitar hot springs, kolam mountain tu, tgk tempat merebus telur. org mmg ramai. sesak gile tmpt tu..mn2 kolam pun semua penuh org mandi. lepas tu pergi jalan2 ke kawasan perkampungan felda, cr mknan sikit. mn tau kot2 nnti tgh mlm buta lapar kan. nmpak plak org jual durian tepi jln, singgah mkn durian. sedap...durian kg...aqil pun mkn sama. birthday boy duk dlm kereta, x mkn pun. dia ni kalau durian, kureng sikit. owh ya..lupa nak cite pasal bilik. bilik kami ambik, standard deluxe room. puas hati la..selesa la utk kami 4 beranak ni. sgt berpuas hati. extra tilam, iron board, iron mmg di provide di setiap bilik. kat sini ada deluxe room dan villa je. villa ada yg 1 @ 2 @ 3 bilik. yg villa tu siap ada jacuzi lg...kalau pergi ramai2 baik ambik villa rs nya..berbaloi. malam tu just dinner kat situ je sbb xtau nak pergi mn. kedai mkn nmpak nya mcm terhad sikit. lgpun dlm kwsn kg kan...nak keluar ke pekan sungkai mmg me x nak la sbb jalan nak masuk ke felda residence ni mmg xde lampu jln, so, nak jln malam2 buta, mintak maaf ye..me penakut org nya....

bilik kami...











mountain pool-ramai org time nih...



hari kedua, lepas breakfast, kami terus pergi serbu pool. best gile. tp ajmal xmo mandi plak. sbb dia kata bkn pool, dia ingat mcm swimming pool yg biasa, bila tgk pool ni dia mcm x berminat. actually bkn la x nmpak mcm pool tp sbb dia xde la mcm kita kena terjun ke bawah, dia mcm...erk..mcm mn erk..x reti nak explain..hah3x...


bersiap sedia...


see...best kan..xde org...:)


bkn main lg pakai google bagai..tp main tepi air je....


tgk papa dan aqil kat dlm pool, tp dia tercegat je tepi pool....


tgk la tu..nak cecah gigi air pun payah...

dah puas berendam, kami g rebus telur. terpegun tgk tmpt tu...berasap2 tuh...kalau letak kaki mmg melecur la gamak nya...pastu g berendam kat hot water pool plak...lega badan rs lepas berendam kat hot water.





then balik bilik, berehat2, ptg tu mr azam ajak keluar ronda2 pekan, kami pergi sampai ke bidor, jln2 beli buah sikit..lunch kat bidor. susah plak rs nya nak cr kedai mkn kat bidor. @ kami yg terlepas pandang x tau la kan. last2 mkn kat kedai mkn biasa je. nasib baik ok...pastu ingat kan area bidor, sungkai ni ada la tmpt menarik utk di lawati, tp malang nya mmg xde.. kitaorg pergi la kat wild life kat area sungkai tu, tp malang nya tutup plak sbb hari jumaat sebelum tu, ada seladang mati, so, diaorg kuarantin, ajmal smpai nangis2 nak tgk binatang. agak nya dia boring kot sbb xde tmpt menarik pun utk di lawati. pastu balik ke bilik, rehat2. mr azam suruh me pergi buat spa, massage. tp me xmo..bengong kan..org dah nak belanja dah...dia beriya2 pujuk me suruh pergi tp me xmo jugak. siap dia offer akan jg anak elok2. hah3x..bila me ckp xmo, dia bg peluang smpai esok. sebelum balik. heh3x....kat bilik, me dah bosan. anak2 plak xmo tdo. nasib bw mainan diaorg, so, diaorg layan main mainan diaorg. lepas semayang asar, me ajak mr azam g mandi lagi tp dia letih plak, so, bw la aqil pergi. ajmal xnak pergi. layan mandi kat hot pool, mountain pool. best sbb xde org...malam tu kami dinner kat depan kwsn felda residence tu. ada org local meniaga masakan panas kat situ. ok la..x smpai 1 minit pun naik kereta. tp kami naik kereta jugak sbb me xnak jln malam2 buta...hah3x

last day, lepas breakfast, ambik gmbr sekitar kwsn felda residence tu. cantik kwsn dia...lepas tu br la g mandi manda plak...time ni ajmal br la nak mandi dgn happy2....then dia cakap, 'papa, best la mandi sini' wah bkn main lg..semalam beriya2 xnak mandi, siap ajak balik kl lg tuh..huh3x...kali ni pun kami rebus telur lagi. hah3x..semalam rebus 2 biji je hari ni rebus lg 3 biji. mn boleh mkn bnyk2 kan. mandi manda smpai kul 1130. kul 12 br smpai kat bilik. dah la check out kul 12, call receptionist, bgtau nak check out lewat sikit tp diaorg bg smpai kul 1 je. bergegas2 la kami kemas2 brg. ingat kan boleh la extend smpai kul 3 ke. hu3x...punya la terkejar2 plan nak ambik gmbr kat depan entrance pun lupa..hu3x..bila balik kl, br la perasan, x ambik bnyk sgt pun gmbr ms kat sana...hu3x









rebus telur...


kusyuk menanti telur masak


ada batu reflexsology-ajmal siap berlari2 lg..hu3x..

itu la kisah percutian kami...sapa2 yg berminat nak tau pasal felda residence ni, boleh klik sini..

bnyk lagi nak cite sbnar nya tp xde mood bila tgk gmbr, caption, jd tunggang langgang mcm ni..xtau kat mn silap..dari hr isnin lg semua entry jd mcm ni..sedih sungguh rasa nya...ada sapa2 boleh tlg x?

11 comments:

Cik Pah said...

bestnye..tak jauh pun dari kl kan.. tapi kalau school holiday rasenye ramai orang tak ?

Nana said...

wahh beznye
ni antara tmpt
yg tingin nk g
bez2

rATu kEBaYA said...

tgk gambar ni semuanya menarik... bestnya

maya amir said...

waahhh tak tau felda residence mcm ni..best gak eh..;)

Nurull 101 said...

sronoknye dpt jln2... bila pegi ni

Cik Ina minat Do do Cheng said...

bestnya berjimba-jimba bersama family.Ana bila nampak telur tu, teringat plak masa makcik pergi air kolam pedas tahun 1984, rebus telur gak.sukanya sikecik kalau dapat main air.

Ermayum said...

best ye dear i baru nak g bulan 5 ni baru nak book

~ana~ said...

cik pah, dah weekend pun ramai org ni kan lg school holiday..tp mmg x jauh pun..best la..:)

nana, mmg best, nnti boleh ajak amrul dgn damia g sini...dekat je pun dr kl..

aishah, mmg best...

maya, hah..felda skrg ni bnyk dah naik kan hotel2...best la..

huda, pergi time birthday ajmal hr tu..

kak ina, budak2 bab main air mmg suka..

ermayum, nnti i bgtau lg erk psl tmpt tu..

mamaqari said...

memang tengah survey tempat ni...thanks for the info=)

Najiha said...

Ajmal bukan name perempuan ke ? ... tapi best tempat ni :) ..

Najiha said...

Ajmal bukan name perempuan ke ? ... tapi best tempat ni :) ..