Wednesday, April 20, 2011

~baju tido dan waktu tido~

ada sapa2 tahu x kat mn nak cari bj tdo mcm ajmal punya ni...
ni akak ipar aku belikan utk dia. ada la 3 pasang yg cartoon2 mcm ni..
kain dia lembut, sejuk...ni kalau x silap akak beli kat plaza damas. jauh la plak nak ke plaza damas tuh....


ajmal ada jugak 2-3 helai yg corak kotak2, aku beli kat psr malam. tp kain dia erm...kureng sikit la..boleh la utk di pakai tp x brp berkenan la...dulu kat jusco ada jual, ada la aku beli selai 2, kain dia ok la jugak...tp skrg ni dah xde plak kat jusco tu...

hu3x..yg akak bg tu rs nya harga dia dlm rm20++ kan kak?mcm agak mahal la bg bj tdo kan..tp dah alang2 beli, biar puas hati kan. yg kat pasar malam tu rm10-15 kalau x silap. yg kat jusco tu rm15.90.

aku ni jenis kalau nak beli bj tdo anak2, nak cr yg jenis butang depan. kalau time kecik, just cr bj yg butang depan mcm aqil pakai tu. lengan pendek mmg harus. anak2 aku ni senang berpeluh, maka, tiada istilah bj tdo lengan panjang. kalau pakai lengan panjang pun time diaorg newborn smpai 6 bln je....

ada la tgk kengkawan ajmal pakai baju tdo ben10, ultraman, power rangers..tp tu la..jenis t shirt dan lengan panjang. ada jugak yg lengan pendek kan. tp tu la sbb jenis sarung, aku kureng la...

cakap pasal bj tdo, kita terus cakap pasal waktu tdo jugak la. anak korang tdo pukul brp erk? 2-3 minggu kebelakangan ni, ajmal dan aqil bkn main lagi tahan mata, asyik duk main, pukul 1030 ke atas br tdo. hu3x...mmg lewat sgt la tuh bg aku. sbb sebelum ni, pukul 930 paling lewat pukul 10 dah selamat tdo....hu3x...mcm mn la aku nak buat nih...ajmal tu kdg2 smpai ke pukul 1130 br tdo...hu3x...kalau mr azam ada aku x kisah sgt, time dia xde, hazab aku nak tahan mata layan diaorg...camna erk nak bg diaorg tdo awal sikit. kalau hr minggu, aku x kisah sbb ptg tu aku bw diaorg g playground, bg diaorg letih2 sikit (jahat kan cr aku..hah3x..) pastu mlm tu senang+cepat la diaorg tdo....hu3x...

ok korang, bye...

12 comments:

SyidaGorjes said...

samala kita,aqid pun kuat berpeluh.no point beli baju lengan panjang.tp susah nak cari baju tido lengan pendek yg match ing dengan long pants.

ana,belikan jam tu.nanti akak bank in kat ana.emel no acc ye.

nieda said...

anak2 memang sanggup org kata tahan mata. Humaira pun kul 11 mlm ke atas baru tido..geram juga

material baju tu bagus ek..pasar mlm mmg byk tapi kain dia tak sedap.

Farrah Hasna said...

Skang byk lengan panjang kan..yg cantik2 slalu lengan panjang..tp skang tak sesuai nak pakai kgn pnjg sbb panas skang kan..

~ As ~ said...

aku suka kain cotton yg murah2 tu tp kain dia lembut. selesa pun selesa, murah pun murah...mcm yg org jual online baby gap tu..

itangmanih said...

bkn kt plaza damas je ada kedai tu...kt curve pun ada rsnya...kain dia mmg best,rege pun best..rm30++..hehe..demi anak,xpe..
ari tu akak ada jupe kt sogo..tp utk umur 1-3 thn je kot..belikan adam 3 helai..not bad la kain dia..

mama_umar_maryam said...

taktik samelah, bwk main puas2,esp time weken ker,pas magrib mate masing2 dah kuyu,hahha

Cik Pah said...

cik pah selalu beli kat tesco..rm 8.90 ..kain cotton..tapi takdelah cartoon cartoon tu semua..

nak tau ? adeeb tido kol 12.00 tiap tiap malam.. yg peliknya siang pun dia tak tido.. cik meen pula.. kol 10.00 camtuh dah lena dah

maya amir said...

uwaa..lamenye tak jenguk sini.. kite suke tgk budak2 pakai baju tido gitu..dulu2 masa kat asrama, ramai member2 pakai baju style butang gitu, tapi with no katun2 laa of coz hehe.. tingin nak selai..:)

aminah said...

baby sitter saya urut badan baby, tapi tuk baby la kan. aqil ngan ajmal tu dah besar.

try mandikan air suam tak? kte pn yg besa kenkadang lepas mandi2 cam sedap je badan nak tido..

bagi minum malt - choc drinks ke (kene mop la plak lepas minum =p )

aktiviti santai sebelum tidur - baca buku (skali diorg lompat katil pulak)

tapi tu seme depends la kan, lain budak lain.

Ermayum said...

baju tidur cotton ni memang susah nak cari selalu kat opening floor tu ada booth baju ada lah jual but tak selalu

Q pakai baju tidur world of cartoon ja dah lama dah gak tak beli dah pendek semua memang betul pasar malam or giant ada yang rm1 0 but nipis world of cartoon dalam 20 to 25 but kain dia tebal skit puas lah basuh :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

akak suka nengok budak kecil pakai baju tidur, comel. kalau nak cari baju tidur budak kecik, mestilah jenis kain yang dia selesa bila tidurkan. anak akak lagi lamabat, selagi tak atas pukul 12, jangan harap nak tidur. letih macam mana pun siang, sama gak.ana tips ko elok tu bagi anak dorang yang tidur lambat.

~ana~ said...

akak gorjes-knp yea diaorg nih kuat berpeluh?pelik rs..mmg susah nak cr bj tdo diaorg...sbb tu sy suka cr pyjama..tp pyjama pun susah nak cr...

nieda-sblm ni ok je..pukul 930-10mlm dah tdo...agak nya siang diaorg kurang main kot...bj tdo ps malam mmg kureng sikit kain dia.

farrah-ana ni x kira la hujan ke panas ke mmg pakai kan bj tdo lengan pendek utk diaorg...

as- aku pun suka yg murah tp sedap nak pakai. ko mesti tau kat mn nak beli kan..

akak-eh rm30++..mak oi...rs mcm nak cr kain nak suruh ma jahit or jahit sendiri tp x tercr2 kain nya...


zety-bila anak tdo cepat, senang sikit nak buat keje rumah kan..xpun nak tdo terus dgn diaorg pun lg bgs..:)

cik pah-tesco ampang erk..x kisah la bkn cartoon pun, janji pyjama...nnti nak try cr la kat tesco..eh dahsyat erk adeeb..smpai kul 12mlm br tdo...hu3x...


maya-xpe..ana fhm..take care ok. ana pun suka bj gini..teringin nak jahit sendiri...:)


aminah-yg i tahu, kalau bg manis2 terumata nya chocolate kat budak2, lg la diaorg hyper, susah nak tdo...i kena kaji lg la nih kenapa anak2 i jd mcm ni. anyway, thanks for ur idea. appreciate it..:)


ermayum-yg kat world of cartoon tu, pyjama ke? i nak cr kain yg ok sikit la..tp mmg susah kan..

kak ina-tu la..sy rs comel je kalau budak2 pakai pyjama. sbb tu saya pakai kan diaorg pyjama.