Thursday, January 12, 2012

~tragedy berdarah 110112~



semalam bnyk betul perkara buruk menimpa kami sekeluarga....
mula2 aku yg kena(later2 aku cite), pastu anak2 plak, pastu mr azam(kisah mr azam p n c) plak...
ok, yg aku nak citer ni kisah anak2....
mmg tragis betul la bagi kami sekeluarga...
sedih, pilu, ngeri, semua ada....
tp xpe la..mr azam kata, jgn menyesal, x baik, benda dah jadi, tuhan nak uji kami sekeluarga...
so, kena terima semua ni dgn redha.
ma pun cakap, itu semua perancangan allah. kena terima buruk or baik sekalipun.

kisah bermula ptg semalam, lepas kerja, g ambik aqil mcm biasa.
then tunggu mr azam kat lrt sbb semalam dia keje pg, so, kena tunggu dia balik.
then lepas tu kitaorg g ambik ajmal.
aku dah cakap nak ajak g jusco jap sbb nak beli susu ajmal.
susu ajmal dah nak habis.
mr azam ikut kan je la....
ms dlm jusco, aku tgk kat kenny rogers x brp panjang beratur.
so, bajet nya boleh la pergi mkn situ lepas beli susu kan...
lps ambik susu, mr azam g beratur..aku plak dgn anak2...
anak2 ms tu tgh berlari2 bergurau senda...
tiba2....
.
.
.
.
.
bg suspen sikit
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ajmal dan aqil terjatuh...kuat gile..terhempap satu sama lain....
meraung x henggat2 la.....
aku angkat dua2, jerit nama mr azam, terus dia dtg kat kitaorg...
aku tgk ajmal x apa2, tp aqil berdarah...
ms tu x pasti gigi patah or gusi pecah.
ada sorg custumer hulur tisu utk lap darah then ada lg sorg staff jusco dtg bg tisu jugak.
kitaorg cr ais utk tekap kat mulut utk stop kan pendarahan,
then terus ke nearest klinik.

doc kata kena jahit. dia bleh jahit kan tp sbb ni budak2 dia x berapa confident.
dia bg reference letter utk bw g hospital.

terus kami ke hukm...
alhamdulilah registration semua cepat je.
lepas doc check, confirm kena jahit.

jahit kat dlm bilik doc tu je pun.
xde la perlu masuk OT sbb doc kata x teruk sgt...
so, doc explain la kat kami apa yg procedure yg diaorg bakal buat.
1st tu, dia org masuk kan bius.
aku pegang kepala, mr azam pegang kaki.
aku tgk depan mata aku doc tu bius kat bibir aqil tu,
aku ingat kan nak bius kat bontot...
ms dia bius tu mak ai...ngeri giler bila darah tepercik....
dah la bibir yg berdarah tu ada lg sikit2...
then, tenang kan aqil jap, pastu doc mula kan jahitan...
2 jahitan kena...ngeri sgt bila aku tgk jarum tu macam kail mata ikan...
dia jahit bibir aqil gay mcm aku jahit seluar mr azam terkoyak...
bila jahitan yg ke 2 tu, tempat yg doc cucuk jarum tu jauh sikit dr tmpt doc bius tu..
mmg sakit la aku rs, tgk2 mmg aqil nangis pun time tu...
doc kata dlm masa 3-4 hari, benang tu akan tertanggal dgn sendiri nya...
pastu doc buat appointment next week utk tgk jahitan mcm mn sama ada dah bercantum ke belum....

lepas je settle semua tu, pung pang pung pang, ambik ubat, terus balik.
pukul 12malam, smpai rumah.
semua org kepenatan...

hari ni aku EL jaga aqil.
dia dah ok sbnar nya...since malam td pun lepas dia dah penat nangis tu, dia ok je...
tp xpela..at least utk hari ni, biar la aku jaga dia.
pukul 5 pg td, dia mintak susu, aku bf kan dia mcm biasa.
tgk dia minum pun ok je.
aku risau time bius hilang je..mesti lepas tu dia sakit kan...
tp alhamdulillah, until now dah pukul 240ptg, dia ok lg.
pagi td aku beli lontong. 3/4 abis kat dia je mkn..
lunch td MIL aku dtg melawat bw kan nasi & sup.
pun dia mkn bnyk...aku risau nnti turun balik je berat badan dia sbb dia x mkn kan...
but bila tgk dia mkn ok, dan aktif mcm biasa, rs nya xde apa yg perlu di risaukan...
cuma sometimes dia rs x comfortable bila benang yg last tu, nurse potong panjang sgt...
sometime dia boleh rs benang tu, dan mengadu sakit....
tp tu pg td la, ni tghri ni mkn, xde apa pun....
alhamdulillah jugak kena sebelah kanan, so, sebelah kiri boleh suap mknan lg la...
tp aku tgk dia minum air, suap mknan selamba je kat tmpt jahit tu....

gmbr2 mmg aku x ambik la...
ngeri bila tgk....tu gmbr sekeping kat atas tu, gmbr ms kat hukm, nak tunggu turn...

mmg tragis la aku rs peristiwa ni..
mmg akan terpahat di ingatan smpai bila...
dan jugak akan jadi pengajaran buat aku dan mr azam.
lepas ni mmg kena extra carefull kat diaorg..
mmg skrg ni, ajmal dan aqil lasak sgt2...

10 comments:

Nurull 101 said...

takotnye nak hadapi situasi tu.. boleh phm camne prasaan nana masa tu..mesti mcm tak tentu hale dah kan...smoga aqil cpt sembuh...

~ As ~ said...

mcm nak nangis aku baca, aku blh rasa ni perasaan mcm ni...sbb si Amira selalu sngat luka sana sini. Tapi kita tak boleh buat apa, dah takdir nak terjadi. Paling tak best klau org ckp tak pndai jaga anak :-(

| SUE | said...

Syukur tak teruk. Seriaunyer part luka darah² ni. Dah mmg bebudak nak main² dan bergurau senda. Kekadang dalam kita terlalu berjaga pon, boleh jadik juga. Sabar ye ana, ni semua dugaan..

Queen said...

alhamdulillah....selamat...takde pape yang serious injury..

takpela kak...normal budak lelaki melasak..
anak buah nik baru je berjahit atas kening..padahal baru setahun lebih..

org kata..lelaki tak berparut tak cukup jantan..hehehe

Misyahzniirf Alid said...

SIANNYA ... ANAK-ANAK NAK MEMBESAR DGN LASAKNYA LAGI, MMG KENA TENGOKKAN AJER SEPANJANG MASA ...

mama_umar_maryam said...

Allahuakbar, dpt bygkn benti jantung jap mase nmpk anak2 berdarah2 tukan..tingat umar kene jahit dagu tebelah smpi nmpk kaler pink daging die, pukul 1 pagi kitorg kt azzahrah,mmg ketar2 aku tgk doc nk jahit budak kecik,kene balut selimut bagai..kene berhati2 lps nih..umar kene bucu katil..dan aku rs aku x updet pon citer tu kt blog..huhu..mayb aku over terrified kot

Cik Sibuk said...

salam,

aduhh..seriau baca..

tapi tu la, jaga macam mana pun..kalau benda nak jadi, jadi jugak. lagi2 budak2..lom paham lagi.

aiseh kalau saya, saya yang dah meraung masa doktor jahit.

semoga cepat sembuh 100% lukanya..

Afne said...

ana,afne baca ni yg rasa ngeri tau huhu kesian diorg.

watyz said...

ya Allah.. baca ana tulis ni pon dh terasa ngeri nye...

Ermayum said...

alahai siannyaaaaa memang trajis nasib tak teruk sangat walau pun kirannya ni memang teruk la sampai jahit huhu

kadang 2 memang nak jadi dear memang kena extra careful -

hopefully they gets well soon iye