Thursday, February 2, 2012

~ajmal & aqil~



gmbr lama..

ajmal irfan
-sejak masuk sekolah ni, alhamdulillah, ada la perkembangan sikit. dah reti berzikir, sembahyang(proper), abc or 123 aku x dgr lg. tp aku x kisah sgt bab tu sbb dia dah mmg reti bc.cuma x kenal je lg.lgpun dia br sebulan g sekolah.xkan aku nak expect lebih2 kan.tp ajmal ni aku tgk, kalau bab nyanyi2, laju dia..cepat je dia ingat. walaupun x lancar sebutan, tp huming tu ttp ada.skrg ni lagu favourite dia, 'love u like a love song' by selena gomez...kelas ko maria..anak nyanyi lagu omputih. eh tp diaa mmg la, dr dulu mmg lebih suka nyanyi lagu omputih dr lagu melayu. moga2 lepas ni cepat la improve english communication dia. jgn jd mcm mama, nak cakap bahasa inggeris pun lintang pukang...hah3x..

-pagi2 liat sungguh nak bgn nak pergi sekolah. kadang2 buat perangai, xmo g sekolah, nak g rumah mak(x bbsitter). pujuk2, cara lembut x jalan, cr keras la.lepas je mandi pagi tu, terus bersemangat nak g sekolah. heran aku kenkdg..ms bgn pg, bkn main liat lg kamu ye.dlm seminggu tu, ada la 1-2 hr yg dia buat perangai.pening aku.tp nak x nak kena sabar je la kan.

- skrg ni mcm2 yg dia boleh cakap. dah boleh jadi kawan aku dah. balik sekolah, mcm2 perkara dia akan cerita kat aku. apa yg berlaku ms dia kat sekolah tu. siap nyanyi2 lg.

-aku tgk dia ni jenis cepat ingat jalan/tmpt jugak. jalan nak ke sekolah dia, boleh lalu 2-3 jalan. so, tiap2 hari, dia akan decide nak ikut jalan mn. sama jugak dgn tmpt. cth, kitaorg pernah g mkn kat wong solo bndr seri permaisuri. then bila dtg lg situ, mesti dia cite, yg dia pernah mkn sini dgn sapa2. klau bnyk kali kitaorg dtg, dgn org berbeza, semua dia akan cite. pernah dtg dgn tok ma dgn mok kak, dgn tok lan, pastu ada tok ki...semua2 la akan masuk dlm cite dia. ingatan dia agak kuat la aku tgk. (eh ke...anak org lain pun sama erk..aku je perasan anak aku gini????)

-hisap susu pun dah kurang. kalau hari sekolah, 2x sehari je skrg ni. malam, dan pagi. badan dia dah makin susut skrg ni. mkn pun kurang. risau kenkdg aku tgk.ye la..takut dia lapar. kalau mkn kat luar pun sama. hr tu bw mkn mcd sbb dia cakap dah lama x mkn. ok la..bw dia tp xnak mkn, nak mainan je. kami paksa mkn, br la mkn..tu pun sikit. tp hr tu pernah jugak beli kan pretzel auntie anne's. bnyk plak dia mkn...erm..mama kena belajor buat pretzel la plak lepas ni mal.....demi anak..:)..apa2pun alhamdulillah dia sihat walafiat..

-dah jarang dia cari kain dia skrg ni.(kain lampin yg dia gentel kat hujung tu, mcm dlm gmbr kat atas). kalau dulu, sikit2 kain lampin. nak g mn2 kena bw kain lampin tu. nak tdo, nak hisap susu, wajib ada. skrg dah kurang dah.kadang2 je la dia cr kain dia tu...seb baik jugak..aku risau smpai ke besar je...


aqil raziq
-yang ni plak pemakan. mkn bnyk sgt. syukur la. hisap susu pun boleh tahan jugak. klau kat rumah, still bf. susu masih ada lagi. nak stop kan tp kesian bila dia asyik kata, 'susu mama sedap...'..:).rumah bbsitter je la dia minum susu formula. dia mkn skrg ni kenkdg takut tgk...nasi dia boleh mkn sama banyak dgn aku pada satu2 masa..

-mulut dia skrg ni alhamdulillah...emas2 yg berkumpul dalam mulut dah keluar semua...bkn main lg cakap bnyk skrg ni. ada2 je yg dia nak cakap. tp rs nya vocab dia pelat sikit berbanding ajmal. xpe la.apa2 pun alhamdulillah la sbb dia dah bercakap bnyk. dulu risau sgt kan, skrg mmg x terlayan dah...asyik bercakap je. kenkdg bila mama x faham, kena tnya ajmal. ajmal lg faham dr mama.hah3x.

-hr tu awal2 bila tnya nak g sekolah x, dia cakap xnak. tetiba semalam, dia tunjuk krista BTHO tu. dia kata nak g sekolah situ. pastu hr ni menangis plak nak ikut ajmal g sekolah. tunggu la sikit masa lg ye aqil. nnti tiba masa, mama hntr aqil pergi school.

-aqil ni nmpak rajin sikit la. aku buat kerja rumah, mcm masak, menyapu, mop lantai, semua dia sibuk nak tlg. kalau papa basuh kereta kat porch pun, dia sibuk nak tlg. klau nak keluar, cepat2 dia offer nak jd tukang bukak gate. bagus anak mama. moga kekal la ke besar la sifat rajin ni ye...:)


kdg2 kalau ptg2 hari minggu or hari mama x kerja, bg la diaorg main ball kat porch. happy bila tgk dia org happy main kat luar. main ball, kenkadang aku hampar tikar kat porch, kitaorg duduk lepas sambil mkn aiskrim...waaaa..nikmat..

5 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

sama jer dua org nie posing .. heh..heh ;-)

~ As ~ said...

wehhh comelnya aqil buat muka mcm tu...hahaha

Syida said...

rasa happy sgt bila kita nampak development anak-anak kan?

maya amir said...

ololo comelnye ajmal dgn kain lampin.. hehe..seb baik dah stop.. tapi lampin tu simpan tau ana..nanti die dah besar tunjuk kat die..hehehe

Ermayum said...

omelnya diaaaaaaaaaaa

boleh geng ngan Q - org kejut boleh cakap nak tidur lagi :)