Tuesday, February 28, 2012

~resepi;makanan~

weekend yg lepas, bnyk buat xtvt masak2..best2...aku ni nak kata terror masak,xde la...aku bab masak lauk pauk mmg fail. tiap kali masak, mmg try n error je. end up frust sbb x menepati tahap piawaian aku nak. tp x la semua lauk mcm tu kan. kalau setakat goreng sayur, goreng ikan tu xde apa la...


pagi sabtu buat bihun singapore. tup2 balik tu mr azam beli kan nasi lemak. sendat perut mkn...bihun ni x habis, mr azam nak bw bekal g kerja malam nya tu..tup2 anak2 perabis kan ptg tu....:)


pergi pasar beli jagung. terus balik tu buat bubur jagung. x smpai ptg, dah habis.


tghri x masak sbb kenyang mkn nasi lemak, bihun goreng dan bubur jagung, so, masak utk dinner. asam pedas ikan pari, mr azam kata ada bhn kurang. aku pun rs mcm tu, tp xtau apa bhn yg kurang tu. hari ahad tu br teringat, aku lupa bubuh belacan. ayoyoyo...padahal masa balik kg hr tu ma bg belacan besar penumbuk aku, balance dr beli utk kenduri hr tu. guna daun kesum petik dr 'kebun' depan rumah..:) ..goreng ikan sardin sbb teringat kat kg. kalau kat kg, mkn ikan singgang dgn ikan sardin goreng je pun dah cukup....goreng sotong dgn carrot, bungakobis, cendawan dan kacang panjang.


dinner ahad malam. kari udang x brp kick sbb xde nenas. malas nak keluar kedai beli nenas sbb hujan sgt lebat. sambal telur, dpt telur rebus 2 biji dr kenduri cukur jambul kat rumah officemate tu. terus la masak takut nnti bazir. buat sambal terung jugak. terung tu bakar je sbb klau goreng oily sangat. end up, terung hangit n keras(x brp nak masak lg)...hu3x....tu...tangan sapa kan yg x sabar2 nak mkn udang tu. padahal papa x habis sembahyang lg, dia x sabar, dah habis 5 ekor udang sementara nak tunggu papa...


chocolate cake layer cream cheese again. ada org tempah tp ni half recipe. tu yg kecik tu. x topping lg masa tu. pastu teringat nak buat blueberry cheese tart jugak. nak tajamkan skil lg...yg terhangit sikit tu sbb ralit tgk gwen x jd kawin dgn arthur....hah3x.....alhamdulillah, dpt bg kat kawan2 suruh rasa dan komen blueberry cheese tart tu....

aku suka buat kek, biskut or whatever yg bakar2 ni then bg org rs. ye la..nak masak lauk2 kena jemput org dtg rumah kan..susah plak, yg senang tu je la...lg pun, kalau utk lauk pauk ni, rs nya biar la mr azam je jd tester aku..:)...suka bg org makan dan org komen masakan kita sbb dr tu kita tahu kat mn lebih dan kurang nya..kita tahu part mn yg slack. bkn la nak menunjuk kita pandai masak or kita rajin tp utk diri kita sendiri sbnar nya. x salah kan...utk kita improve kan diri kita, tajam kan skill kita dlm masak memasak ni. x rugi pun kan.....kan.........

6 comments:

mama tisya said...

dapnye tart tu..lama tk buat..yum2

watyz said...

waaa.. best nye makanan ana masak... nak resepi kek tu. nak tempah jauh sangat. ble x?? huhuhu

LYAfrina said...

wah..meriah sungguh...
byk gak memasak tu//lya sebulan tu adala skali msk.. tu pon klo msk.. tp..skali trun dapur try buat menu special la

lieynanilaz said...

hoho...terliur tengok cheese tart!!..

Afne said...

rileks la ana. afne pun suka post cerita psl msk. at least kita share resepi atau cara msk. kita lain tmpt lain caranya.

bila nk bg afne kek choc cheese tu hehe

Queen said...

saya pulak sukaaaaa jaditukang rasa..hehehe... dapat makan free..best2.. =p