Monday, October 3, 2011

~resepi-tiramisu cake~

hi korang...salam monday...:)
monday blues kah anda hari ni?
aku ni ada la sikit2..:)

cite ni dah hampir 2 minggu terperap dlm draft...
cite pasal tiramisu cake.
dah lama tgk resepi ni. mcm senang je nak buat.xyah nak bake bagai kan.
tp tiap kali g bake with yen, rs mcm eh nnti2 la buat kek tu...

hr tu, tgk ja buat kek ni...
terus membuat2 nak buat kek ni...
lunch tu terus la ke bake with yen sbb nak cr biskut lady finger tu.

esok nya, terus la buat..senang je nak buat nya pun....
tp biasa la aku derhaka sikit kat resepi...
aku lebih kan resepi pastu rendam lama2 biskut tu.
sudah nya, biskut tu ter lembik...
tp apa2 pun masih sedap..:)
tambah plak mkn time2 sejuk...fuh....




buat dlm tupperware je sbb xde mangkuk pyrex lawo..:)


cream cheese harus lebih..br lebih sedap gemuk...:)

ok, ni resepi nya..

bahan2;-
1 paket biskut ladyfinger
250gm cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cwn gula halus
1 cwn air panas (utk bancuh nescafe)
1 sudu besar nescafe
serbuk koko (utk hiasan)

cara2;-
1.bancuh kan nescafe dgn 1 cwn air panas td
2.satu kan cream cheese, whipping cream dan gula halus.
3.pukul adunan no. 2 smpai jadi gebu.
4.celup biskut lady finger ke dlm bancuhan nescafe sehingga biskut lembut.
5.susun biskut tadi ke dlm mangkuk @ bekas
6.sapu kan adunan cean cheese td ke atas biskut
7.susun lagi biskut yg selebih nya, sapu kan cream cheese td.
8.kemudian tutup dgn cling film dan simpan dlm fridge sebentar.
9.hias kan dgn serbuk koko bila hendak menghidang kan nya..

see...senang je kan..
so, apa lg...jom la buat..:)



8 comments:

mama tisya said...

bila ntah nk try ni...hehehe

mama_umar_maryam said...

oh no..aku nmpk perkataan nescafe dimana2,hahahahah,ok, bookmarked! hahaha

lieynanilaz said...

bila tah nak rajin..hehe.

Ermayum said...

anaaaaaaaaaaaa my favorite ni lagi skali pot luck u buat eh heheheh

rATu kEBaYA said...

dah lama nak try tapi tak pernah mood tu datang.

~ana~ said...

kak erryn-sila cuba okeh..senang bangat nih...

zety-sila2...

lieynanilaz-nnti2 rajin la tu..insyaallah...

sis ermayum-erk..ana buat xsetanding dgn chef2 tersohor tau. takat masuk tekak sendiri ok la..:)

aishah-xpe..doa2 moga mood tu dtg nnti...

| SUE | said...

bila la nak rajin mcm ana ni...huhuhuhuh

Nurull 101 said...

terliurnye.... smua bende rasa nak buat...ahaha..cam rajin sgt aku ni..