Friday, December 10, 2010

~resepi lasagna~

atas permintaan ramai...yg mintak resepi lasagna..
poyos ar aku ni kan... gaya mcm berpuluh2 org je....
xde..saya buat ni sbb kawan2 saya..walaunpun x pernah bersua muka,
tp saya amat hargai anda sebagai kawan2 di alam maya saya...
harap sgt suatu hari nanti kita akan bersua muka..

eh eh..ni dah melencong ni..td kata nak letak resepi lasagna.

ok, ni resepi saya..saya pun ambik kat blog masak2 org lain jugak
tp mcm biasa la....ubah suai resepi ikut sedap mulut ni...

ok puan2, ni bahan2 dia...

1 kotak precooked lasagna sheets(biasa aku pakai brand san remo)
bolognaise sos
sos putih (aku lupa org panggil apa, tp aku panggil sos putih)
mozarella cheese(korang beli yg dalam paket paling murah aku jumpa rm7.90 kat giant/tesco-ni brand family n brand apa ntah lagi satu..2-2 rm7.90)

ok. aku ajar cara2 nak buat sos putih dulu

sos putih;

butter
tepung gandum
susu segar
salt
pepper

1. cair kan butter, masuk kan tepung gandum, kacau.
2. masuk kan susu segar sedikit demi sedikit. kacau jgn bagi berketul2. biar jadi mcm sos tu.
3. masuk kan garam dan pepper. kacau. rasa la sikit tawar ke masin. kalau aku jenis x rs..main letak je. pastu, siap la... ketepi kan.

bolognaise sos (ikut suka korang nak buat beef or chicken. aku mmg sokmo buat beef)

daging hancur(jenama ramly tu pun ok)
bawang besar holland (potong dadu)
bawang putih (potong dadu)
buah tomato (potong dadu)
tomato puree
carrot (potong dadu) * optional
sos tomato
garam
oregano (aku pakai yg kering je)
olive oil/butter (utk menumis)-minyak masak biasa pun bleh...

1. panas kan olive oil/butter/minyak masak. masuk kan bawang holland, bawang putih. masak smpai naik bau.
2. masuk kan tomato puree, sos tomato, buah tomato, kacau2 masuk kan daging hancur & carrot. masak smpai kering air daging tu.
3. masuk kan garam, oregano. pastu rasa la ok ke x...


ok, cara2 nak buat lasagna.

1. ambik bolognaise sos, ratakan dalam loyang korang. (kalau kat rumah ada casserole tu, pakai casserole la..nampak cantik sikit. aku org kg, xde casserole...:)
2. atur kan lasagna sheet atas bolognaise sos td. biar tutup semua bolognaise sostu.
3. pastu ratakan plak sos putih atas lasagna sheet tu.

ulang kaedah 1-3 tu smpai abis. x kisah la brp layer pun. tp biasa aku buat 3-4 layer je.
yang last tu, tabur mozarella cheese atas sos putih tu. tabut banyak2 supaya anda senang gemuk....:)

pastu bila dah siap, bakar la dalam 150'C lebih kurang 20 minit.
siap, bleh makan...:)

ni aku buat cara aku la..cara korang yg dah biasa buat mungkin berbeza kan. tp apa2 pun, cara buat x penting, yg penting hasil tu. sedap dan boleh di makan..:)

lagi satu, jgn tanya aku sukatan dia sbb aku main campak2 je semua tu. yg sos putih, lagi banyak sos putih tu lagi sedap.

ok kawan2, selamat mencuba. nnti bila dah buat, jgn lupa letak kat blog tau..:)

12 comments:

:: iManja :: said...

okies tengkiu ana....nanti nak try buatlah...leh tayang kalau menjadi..cheewah!

SyidaGorjes said...

mana bole macin campak2.tak precise sukatannya.org pandai masak je bole buat camtu =)

mama_umar_maryam said...

hehehehe..aku penah try..tp xjd..tgklah free2 nnt buat ;p

~ana~ said...

sue, nnti jgn lupa tunjuk kat blog yea...:)

~ana~ said...

hey akak gorjes...org pandai masak la ada sukatan..tgk chef wan tu..dia ada sukatan kan...:)

~ana~ said...

zety, kenapa x jd plak? hu3x..xpe..xpe usaha tangga kejayaan..

nieda said...

boleh cuba nanti..husband yg suka..i ni tekak melayu sikit.hehe

sue47636 (NSHUHADA) said...

salam..na,aku naklah resepi ko nie..nak try masak lepas abis pantang ..macam best je....

~ana~ said...

nieda, heh3x..try la..senang je nih...oo nieda tekak melayu erk..ana ni bantai je semua...heh3x..

~ana~ said...

ada, try la..best nie...tam suka x western2 nih?

Afne said...

remeh juga yea ana. nnti bila2 blh try. tq 4 the recipe :)

~ana~ said...

sama2 afne, renyah sikit tp kalau dah biasa rs nya xde apa kot...renyah2 pun hasil erm...menyelerakan..:)